A Rolls-Royce mikroreaktora a Marsra is eljuttathat minket

2023 / 02 / 03 / Felkai Ádám
A Rolls-Royce mikroreaktora a Marsra is eljuttathat minket
Irány a Mars a Rolls-Royce mikroreaktorával! Na nem azért, mert olyat robban, hogy a vörös bolygóig repülünk, hanem épp ellenkezőleg: „eleve biztonságos és rendkívül robusztus üzemanyag-forma használatára tervezték”.

A Rolls-Royce, nem csak a csodaautóiról ismert, de egy mérnöki tervezőcég is, amely számára az űr a legvégső határ – ebben az esetben szó szerint. Miként arról az Interesting Engineering beszámol ugyanis, a vállalat az Egyesült Királyság Űrügynökségével együttműködve új típusú reaktort fejlesztett ki speciálisan a mélyűr kutatásához. A nukleáris hajtóművektől régóta az űrutazás felgyorsítását és a tranzitidő csökkentését várják, ami különösen a marsi küldetések esetében lesz majd fontos.

A Rolls-Royce mikro-nukleáris reaktorra egy nukleáris reaktortól várható módon az atomok hasadása során keletkező energiát hasznosítja. Ami viszont a kialakítást igazán különlegessé teszi, az a biztonságra történő összpontosítás: minden uránrészecskét több védőréteg vesz körül, ezáltal biztosítva, hogy a reaktor ellenálljon az űr zord viszonyainak. A legtöbb ehhez hasonló rendszer egyébként csak akkor indítja el egyáltalán a láncreakciót, amikor már a jármű az űrben van – még tovább csökkentve a kockázatot ezáltal. Miként azt a hivatalos sajtóközlemény megfogalmazza:

„Az atomenergia átalakíthatja az űrkutatást, és ez a Rolls-Royce-szal végzett innovatív koncepció segíthet abban, hogy űrhajósaink következő generációját gyorsabban és hosszabb időre jutassuk az űrbe, jelentősen bővítve az univerzummal kapcsolatos ismereteinket.”

A sajtóközleményből kiderül az is, hogy a nukleáris fejlesztések terén a Rolls-Royce gazdag örökséggel rendelkezik, így nem véletlen esett rájuk a választás a fejlesztés kapcsán. Dr. Graham Turnock, az Egyesült Királyság Űrügynökségének vezérigazgatója pedig a következőket mondta:

„A nukleáris meghajtás egy forradalmi koncepció, amely olyan jövőbeli mélyűri küldetéseket tehet lehetővé, amelyek a Marsra és azon túlra visznek bennünket.”

Mint azt az IE cikke megemlíti, a terület a NASA-t is érdekli, és a közelmúltban kiválasztott egy koncepciót az I. fázisú fejlesztéshez Innovative Advanced Concepts programjának részeként. A lap leírja azt is, hogy a nukleáris meghajtás űrutazásokhoz történő felhasználása számos előnnyel jár. Ezzel 8-9 hónapról 45 napra vagy kevesebbre lehetne csökkenteni a Marsra történő utazás idejét. Vagyis mindez jelentősen csökkentené azt az időt, ameddig az űrhajósok kozmikus sugárzásnak vannak kitéve, és azt az időt, amely alatt katasztrofális probléma fordulhat elő.

(Kép: Rolls-Royce/Twitter)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Tökéletesen sikerült a Starship negyedik tesztje
Tökéletesen sikerült a Starship negyedik tesztje
A Mars-utazásra tervezett űrhajó ismét elérte a világűrt, a SpaceX-nek pedig ezúttal már azt is sikerült demonstrálnia, hogy mind a Starship, mind a Super Heavy hordozórakéta képes kontrollált körülmények között leszállni - ezáltal a jövőben többször is felhasználhatják őket.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.