A Rolls-Royce mikroreaktora a Marsra is eljuttathat minket

2023 / 02 / 03 / Felkai Ádám
A Rolls-Royce mikroreaktora a Marsra is eljuttathat minket
Irány a Mars a Rolls-Royce mikroreaktorával! Na nem azért, mert olyat robban, hogy a vörös bolygóig repülünk, hanem épp ellenkezőleg: „eleve biztonságos és rendkívül robusztus üzemanyag-forma használatára tervezték”.

A Rolls-Royce, nem csak a csodaautóiról ismert, de egy mérnöki tervezőcég is, amely számára az űr a legvégső határ – ebben az esetben szó szerint. Miként arról az Interesting Engineering beszámol ugyanis, a vállalat az Egyesült Királyság Űrügynökségével együttműködve új típusú reaktort fejlesztett ki speciálisan a mélyűr kutatásához. A nukleáris hajtóművektől régóta az űrutazás felgyorsítását és a tranzitidő csökkentését várják, ami különösen a marsi küldetések esetében lesz majd fontos.

A Rolls-Royce mikro-nukleáris reaktorra egy nukleáris reaktortól várható módon az atomok hasadása során keletkező energiát hasznosítja. Ami viszont a kialakítást igazán különlegessé teszi, az a biztonságra történő összpontosítás: minden uránrészecskét több védőréteg vesz körül, ezáltal biztosítva, hogy a reaktor ellenálljon az űr zord viszonyainak. A legtöbb ehhez hasonló rendszer egyébként csak akkor indítja el egyáltalán a láncreakciót, amikor már a jármű az űrben van – még tovább csökkentve a kockázatot ezáltal. Miként azt a hivatalos sajtóközlemény megfogalmazza:

„Az atomenergia átalakíthatja az űrkutatást, és ez a Rolls-Royce-szal végzett innovatív koncepció segíthet abban, hogy űrhajósaink következő generációját gyorsabban és hosszabb időre jutassuk az űrbe, jelentősen bővítve az univerzummal kapcsolatos ismereteinket.”

A sajtóközleményből kiderül az is, hogy a nukleáris fejlesztések terén a Rolls-Royce gazdag örökséggel rendelkezik, így nem véletlen esett rájuk a választás a fejlesztés kapcsán. Dr. Graham Turnock, az Egyesült Királyság Űrügynökségének vezérigazgatója pedig a következőket mondta:

„A nukleáris meghajtás egy forradalmi koncepció, amely olyan jövőbeli mélyűri küldetéseket tehet lehetővé, amelyek a Marsra és azon túlra visznek bennünket.”

Mint azt az IE cikke megemlíti, a terület a NASA-t is érdekli, és a közelmúltban kiválasztott egy koncepciót az I. fázisú fejlesztéshez Innovative Advanced Concepts programjának részeként. A lap leírja azt is, hogy a nukleáris meghajtás űrutazásokhoz történő felhasználása számos előnnyel jár. Ezzel 8-9 hónapról 45 napra vagy kevesebbre lehetne csökkenteni a Marsra történő utazás idejét. Vagyis mindez jelentősen csökkentené azt az időt, ameddig az űrhajósok kozmikus sugárzásnak vannak kitéve, és azt az időt, amely alatt katasztrofális probléma fordulhat elő.

(Kép: Rolls-Royce/Twitter)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Kibontották a NASA hatalmas űrvitorláját, ami a Naprendszeren túlra repítheti az emberiséget
A 2,5 mikron vastagságú, ám csaknem fél futballpályát lefedő napvitorla a Napból érkező fotonok visszaverésével generál tolóerőt, így az ezzel felszerelt űreszközöknek nem lesz szükségük hagyományos üzemanyagra.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.