A Skyrise rendszere a világon elsőként hajtott végre automatikus kényszerleszállást egy helikopterrel (videó) 2023 / 11 / 19 / Felkai Ádám

A kaliforniai székhelyű Skyryse cég a világon elsőként érte el azt áttörést, hogy az általuk kifejlesztett biztonsági rendszer képes volt motor nélküli autorotációs kényszerleszállást végrehajtani. Az autorotáció egy összetett vészhelyzeti manőver, amellyel képzett pilóták hajtóműhiba esetén biztonságosan lehozzák a helikoptert. A Skyryse rendszerét úgy tervezték, hogy felismerje a motor meghibásodását, és gyorsabban indítsa el az autorotációt, mint egy emberi pilóta, magasabb fordulatszámot tartva fenn a rotoroknak, hogy ezáltal több energia maradjon a művelethez. Jason Trask és Eliot Seguin tesztpilóták sikeresen tesztelték a rendszert, amelynek célja az irányítás egyszerűsítése és a repülés biztonságának növelése. A Skyryse a jövő év első negyedévében mutatja be az első sorozatgyártású helikoptert, amely immár ezt a technológiát is tartalmazza – a világ első egyszerűsített vezérlőrendszere mellett. Mint azt Mark Groden, a Skyryse alapítója és vezérigazgatója elmondta: „Évente több mint 400 ember veszíti életét repülési balesetben csak az Egyesült Államokban. A teljesen automatizált autorotáció csak egy példa arra, hogy technológiánk hogyan hoz kereskedelmi szintű, sőt azon is túlmutató biztonságot a repülésbe.” Az említett landolásra a Los Angeles körzetében működő repülési teszt és teljesítménymérő létesítmény területén került sor 2023. július 22-én, amely hivatalosan is Guinness Világkord lett, mint az első forgószárnyas járművel végzett automatikus autorotációs leszállás. (Forrás: New Atlas, Skyrise)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.