A SpaceX-é után tekintsd meg a Boeing űrhajóját is belülről!

2020 / 06 / 18 / Felkai Ádám
A SpaceX-é után tekintsd meg a Boeing űrhajóját is belülről!
Már többször is írtunk arról, hogy a NASA nagyjából egy évtizeddel ezelőtt miként tért árt a Commercial Crew Programra, melynek lényege, hogy az Űrügynökség asztronautáit innentől amerikai magánvállalatok fuvarozzák fel a Nemzetközi Űrállomáshoz.

A program valamennyi késéssel ugyan, de gyümölcsöt hozott: idén május 30-án a SpaceX sikeresen fellőtte a Demo-2 missziót, közel 10 éve az első, embereket is szállító űrhajót az USA területéről. Illetve most először szállított magánvállalat asztronautákat.

A SpaceX látványos sikere némileg elhomályosította a másik vállalat munkálatait, úgyhogy ideje, hogy körbepillantsunk a Boeing háza táján.

A Boeing a szállítást a CST-100 Starlinerrel ejtené meg, amely látványosan különbözik a Crew Dragontól. A repülőgépeiről elhíresült vállalat a múlt héten bejelentette az együttműködését a finn Varjo-val, egy virtuális valóságokat létrehozó startuppal. A Varjo feladata, hogy megalkossa a Starliner fedélzetének fotórealisztikus mását, hogy ebben gyakorolhassanak a pilóták. Ennek az együttműködésnek hála, most mi is megleshetjük, hogy mi vár a pilótákra, ha beszállnak a Starlinerbe:

Az biztos, hogy a Starliner belseje jobban szándékosan sem különbözhetne a SpaceX fejlesztette Crew Dragonétól: a letisztult futurizmus legalábbis nem azok a szavak, amelyek hirtelen az eszünkbe jutnak. A Starliner belülről a leginkább egy szokványos repülőgép belsejét idézi, a Crew Dragon érintőképernyőinek híre-hamva sincs.

Az ennyiből persze nem derül ki, hogy a Starliner mennyire autonóm, de a Crew Dragon letisztultságát nagyban elősegítette, hogy szinte magától jutott el a Nemzetközi Űrállomáshoz, a tesztrepülés alatt összesen csak kétszer, és akkor is nagyon rövid időre váltottak manuális irányítására. (Egyébként amennyiben az érintőképernyő meghibásodna, a Crew Dragon is irányítható a hagyományos módon – karokkal és kapcsolókkal.)

Remélem, nem orrol meg rám a Boeing, ha kimondom, hogy bocs, de szerintem ez marhára nem szexi. Gyorsan mossuk is le a kellemetlen ízt a Crew Dragon belsejével:

Persze a külcsín egy dolog, ne legyünk felszínesek, de azért a nagynevű vállalat amúgy is jócskán a SpaceX nyomában kullog. Jelenleg a legkorábbi dátumuk az emberes tesztrepülésre 2021 áprilisa. Ám még ez a dátum is változhat, hiszen idén áprilisban egy tesztrepülésük (ekkor nem tartózkodtak emberek a fedélzeten) már katasztrofálisan végződött, és nem sikerült összekapcsolódni a Nemzetközi Űrállomással.

A hiba egyébként a szoftver rendetlenkedése miatt következett be, ami azért rossz hír, mert egy sereg biztonsági kód ügyelte elvileg, hogy ilyesmire ne kerülhessen sor. Ráadásul azóta a mérnökök 49 hibát találtak a Boeing szoftverében.

Ezt a tesztet viszont a Boeing mindenképp meg akarja sikeresen ismételni az emberes kilövés előtt (noha ehhez már a legutóbbi hírek szerint a NASA sem feltétlen ragaszkodna). Azonban ennek az új tesztnek még nincs végleges, kijelölt időpontja, pedig az emberes kilövés csakis akkor jöhet, ha ez lezajlott.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.