A SpaceX hatvan újabb Starlink műholdat vitt az űrbe

2020 / 01 / 08 / Felkai Ádám
A SpaceX hatvan újabb Starlink műholdat vitt az űrbe
A SpaceX január 7-én a Twitteren erősítette meg, hogy újabb 60 műholdat juttattak a világűrbe. Ezzel a vállalat összesen 182 hasonló eszközt működtet, melyek célja, hogy szélessávú internetet juttassanak el a világ minden tájára. Ennyi műholddal egyébként egyetlen más cég sem büszkélkedhet. (A második helyen álló Planet Labs kevesebb mint 150 műholdat üzemeltet.)

A SpaceX-nek 12000 műholdra szól az engedélye, de akár 42000-et is kilőnének attól függően, hogyan alakul a projekt sorsa. Elon Musk cége olyannyira belehúzott a dologba, hogy még a hónap vége előtt további kétszer hatvan műholdat lőnének ki, és a vállalat régió szinten még idén elkezdené az internetszolgáltatást.

SpaceX on Twitter

Successful deployment of 60 Starlink satellites confirmed! https://t.co/hA8eUp7dNI

 

Nem mindenki boldog

A csillagászok már régóta aggodalmuk fejezik ki, hogy a műholdak miatt romlik a rálátásuk a mindenségre. Panaszukat alátámasztandó több képet/videót is mutatnak, amiken a műholdak fényes vonalakként karistolják az éjszakai eget.

A SpaceX szerint ugyanakkor a kritikusok túlzásokba estek. Szerintük a Starlink műhold csak nem sokkal a kilövés után fénylik, amíg a 290 kilométeres magasságról fel nem emelkedik 550 kilométerre, és ezután már egyáltalán nem zavaró a jelenléte. Ráadásul a SpaceX mindig megosztja a Starlink koordinátáit a csillagászokkal, hogy azok ehhez tudják igazítani a megfigyeléseiket. Sőt a mostani 60 műhold közül egyet kísérleti mázzal festettek be, amely elvileg tovább csökkentheti a fényvisszaverődést.

Ha még csak a Starlink volna...

Akit már a Starlink is zavart, az persze cudar időkre számíthat, hiszen nem kizárólag Elon Musk cége az egyetlen, amely hasonló, mega-konstellációt szőne a Föld köré. Az Egyesült Királyságbeli OneWeb például csak kezdetnek 650 szélessávú netet szolgáltató műholdat lőne ki. Ebből 6 már kint is van, ám mostantól havi 30 darab pályára állítása a cél. Az Amazon persze ebből a tortából is szeretne egy szeletet magának, ők a Kuiper projekt keretében lőnének ki 3000 műholdat.

Mindez talán nem tűnik soknak, amíg számításba nem vesszük, hogy jelenleg bármiféle működőképes műholdból kevesebb mint 5000 kering bolygónk körül.

Mégis miből?

A SpaceX a leginkább a műhold űrbejuttatásánál tudja a költségeket megfogni. A mostani adagot például az a Falcon-9 rakéta vitte fel, amelynek ez már a negyedik kilövése volt. Mivel pedig a Falcon nem csak a Starlink műholdjait viszi fel, hanem jó pénzért másoknak is rendelkezésre bocsájtják ezt a szolgáltatást, ezért nem túlzás azt mondani, hogy ezt a kört lényegében más fizette.

(Forrás: BBC, kép: SpaceX)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.