A SpaceX is részt vesz a legelső „űrsebész” képzés beindításában

2022 / 03 / 17 / Felkai Ádám
A SpaceX is részt vesz a legelső „űrsebész” képzés beindításában
Az egyedülálló képzés során a sebészek megtanulják, miként lehet beavatkozásokat végezni a világűrben, de ők maguk is részt vesznek ennek a vadiúj tudományterületnek a fejlesztésében.

Egyre több ember és egyre többféle kondícióban jut el a világűrbe, ami az egészségügyi problémák potenciális számát is megsokszorozza, így aztán nem csoda, hogy a gyakoribb űrutazás, valamint az űrturizmus csecsemőlépteivel párhuzamosan egy új klinikai terület is megszületik: a világűr és az ebben közlekedő eszközök sajátos viszonyaira koncentráló „űrsebészet”. Az űrsebészet egy kiegészítő, egyéves ösztöndíjas sebészeti képzés, amelynek a phoenix-i The College of Medicine adja a központját, de az idén júliusban induló képzéshez a SpaceX is hozzájárul – olvasható a sajtóközleményben.

Az APEX Aerospace Surgery Fellowship elnevezésű ösztöndíjas képzés során az orvosok felkészülhetnek arra, hogy az űrutazás legkülönbözőbb szegmenseiben legyenek képesek sebészeti beavatkozásra, valamint kritikus helyzetű betegek ellátására az extrém környezetben. Ez a fajta képzés egyedülálló az Egyesült Államokban, mivel továbblép az asztronauták orvosi felügyeleténél, és kifejezetten a sebészeti beavatkozásokra koncentrál a világűrben. A képzés célja, hogy olyan szakemberek álljanak rendelkezésre, akik az elkövetkező űrmissziók során nyújthatnak egészségügyi támogatást, legyen szó akár a SpaceX, akár a NASA küldetéseiről. Az egyéves képzés fókusza a következő: hiperbár orvoslás, repülésre való felkészültség vizsgálata, az űrutazással kapcsolatos fizika és fiziológia, valamint orvosi ellátás extrém és korlátozott erőforrásokkal rendelkező környezetben.

Mivel új tudományterületről van szó, ezért a végzettek nem csak részt vesznek orvosként ezeken a küldetéseken, de tapasztalataikkal segítenek továbbfejleszteni a diszciplínát, legyen szó megfelelő eszközökről vagy procedúrák felállításáról. A képzés része az is, hogy az ösztöndíjas hallgató a SpaceX valamely telephelyén végez klinikai gyakorlatot, mely során az űrhajósok, pilóták, valamint az űrrepülés résztvevőinek az egészségügyi ellátásában és orvosi kiértékelésében, valamint a SpaceX személyzetének foglalkozás-egészségügyi ellátásában vesz majd részt. Laikusként a legizgalmasabbnak egyébként éppen ez, tehát az a félév hangzik, amit a hallgató SpaceX-nél tölt, ahol űrutazással foglalkozhat. A képzést elvégző hallgatók pedig fedélzeti orvosként szolgálhatnak majd az űrhajókon, illetve egyéb eszközökön.

A SpaceX orvosigazgatója, Anil Menon szerint úttörő vállalkozásról van szó, és szerinte az elkövetkező 10 évben az APEX képzés végzettjei fogják végrehajtani az első sebészeti beavatkozást a világűrben és remélhetőleg a Marson is. Ez utóbbi dátummal kapcsolatban egyébként maga Musk elég optimista, mivel (mint az fentebb látható) a Space_Hub kérdésére a Twitteren azzal kapcsolatban, hogy mikorra várható, hogy emberi talp tapossa a marsi homokot, a SpaceX feje azt válaszolta, hogy 2029-ben, vagyis erre szerinte az évtized végéig sor kerülhet.

(A cikkhez hazsnált kép illusztráció, forrása: Flickr/Army Medicine)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.