A SpaceX is részt vesz a legelső „űrsebész” képzés beindításában

2022 / 03 / 17 / Felkai Ádám
A SpaceX is részt vesz a legelső „űrsebész” képzés beindításában
Az egyedülálló képzés során a sebészek megtanulják, miként lehet beavatkozásokat végezni a világűrben, de ők maguk is részt vesznek ennek a vadiúj tudományterületnek a fejlesztésében.

Egyre több ember és egyre többféle kondícióban jut el a világűrbe, ami az egészségügyi problémák potenciális számát is megsokszorozza, így aztán nem csoda, hogy a gyakoribb űrutazás, valamint az űrturizmus csecsemőlépteivel párhuzamosan egy új klinikai terület is megszületik: a világűr és az ebben közlekedő eszközök sajátos viszonyaira koncentráló „űrsebészet”. Az űrsebészet egy kiegészítő, egyéves ösztöndíjas sebészeti képzés, amelynek a phoenix-i The College of Medicine adja a központját, de az idén júliusban induló képzéshez a SpaceX is hozzájárul – olvasható a sajtóközleményben.

Az APEX Aerospace Surgery Fellowship elnevezésű ösztöndíjas képzés során az orvosok felkészülhetnek arra, hogy az űrutazás legkülönbözőbb szegmenseiben legyenek képesek sebészeti beavatkozásra, valamint kritikus helyzetű betegek ellátására az extrém környezetben. Ez a fajta képzés egyedülálló az Egyesült Államokban, mivel továbblép az asztronauták orvosi felügyeleténél, és kifejezetten a sebészeti beavatkozásokra koncentrál a világűrben. A képzés célja, hogy olyan szakemberek álljanak rendelkezésre, akik az elkövetkező űrmissziók során nyújthatnak egészségügyi támogatást, legyen szó akár a SpaceX, akár a NASA küldetéseiről. Az egyéves képzés fókusza a következő: hiperbár orvoslás, repülésre való felkészültség vizsgálata, az űrutazással kapcsolatos fizika és fiziológia, valamint orvosi ellátás extrém és korlátozott erőforrásokkal rendelkező környezetben.

Mivel új tudományterületről van szó, ezért a végzettek nem csak részt vesznek orvosként ezeken a küldetéseken, de tapasztalataikkal segítenek továbbfejleszteni a diszciplínát, legyen szó megfelelő eszközökről vagy procedúrák felállításáról. A képzés része az is, hogy az ösztöndíjas hallgató a SpaceX valamely telephelyén végez klinikai gyakorlatot, mely során az űrhajósok, pilóták, valamint az űrrepülés résztvevőinek az egészségügyi ellátásában és orvosi kiértékelésében, valamint a SpaceX személyzetének foglalkozás-egészségügyi ellátásában vesz majd részt. Laikusként a legizgalmasabbnak egyébként éppen ez, tehát az a félév hangzik, amit a hallgató SpaceX-nél tölt, ahol űrutazással foglalkozhat. A képzést elvégző hallgatók pedig fedélzeti orvosként szolgálhatnak majd az űrhajókon, illetve egyéb eszközökön.

A SpaceX orvosigazgatója, Anil Menon szerint úttörő vállalkozásról van szó, és szerinte az elkövetkező 10 évben az APEX képzés végzettjei fogják végrehajtani az első sebészeti beavatkozást a világűrben és remélhetőleg a Marson is. Ez utóbbi dátummal kapcsolatban egyébként maga Musk elég optimista, mivel (mint az fentebb látható) a Space_Hub kérdésére a Twitteren azzal kapcsolatban, hogy mikorra várható, hogy emberi talp tapossa a marsi homokot, a SpaceX feje azt válaszolta, hogy 2029-ben, vagyis erre szerinte az évtized végéig sor kerülhet.

(A cikkhez hazsnált kép illusztráció, forrása: Flickr/Army Medicine)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.