A SpaceX két nap alatt 44 darab Starlink műholdat állított pályára 2023 / 10 / 23 / Bodnár Barna

Néhány óra különbséggel két Falcon-9 rakétát is indított a SpaceX az elmúlt hétvégén, ezzel összesen több mint 40 Starlink műholdat küldve alacsony Föld körüli pályára. Az első kilövésre a kaliforniai Vandenberg Űrhaderőbázisról került sor szombaton este, vasárnap hajnalban pedig a keleti parton lévő Cape Canaveralról indított a SpaceX egy-egy Falcon-9 hordozórakétát, 21, illetve 23 Starlink műholddal a raktérben. Utóbbi információ azért is érdekes, mert a 23 űreszköz körülbelül 18,4 tonna terhelést jelentett, amely rekordnak számít, hiszen soha korábban nem repült még újrahasználható módban egy Falcon-9 ekkora súlyt cipelve. Elon Musk vállalata ezzel az internetszolgáltatást nyújtó, Föld körül keringő Starlink műholdak számát 4900 darabra növelte, a jövőben pedig még ez a szám is jócskán növekedni fog, a SpaceX ugyanis 12 ezer eszköz telepítésére kapott engedélyt, ezen kívül további 30 ezer darabra igényelt jogosultságot. (Borítókép: SpaceX)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
Első alkalommal készült fotó a teljesen kiépült kínai űrállomásról
Első alkalommal készült fotó a teljesen kiépült kínai űrállomásról
A kínai űrügynökség a napokban tette közzé a fotókat, amelyeken már a teljesen kiépült, három modulból álló Tienkung űrállomás látható.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.