A svéd kisautót darabokban szállítják és minden alkatrésze újrafelhasználható

2023 / 04 / 18 / Bobák Zsófia
A svéd kisautót darabokban szállítják és minden alkatrésze újrafelhasználható
A Luvly a lehető legkörnyezetbarátabb autót igyekezett megépíteni: az elektromos mikroautó újrahasznosított anyagokból készül, a különböző elemei újrafelhasználhatóak és még a szállítása is költséghatékony, mivel lapokban érkezik az értékesítési pontokra.

A svéd Luvly cég O nevű autója egészen apró, de az ígéretek szerint különösen biztonságos, mivel a Forma-1-es versenyautókban is alkalmazott építési technológiák egy részét használják fel bennük, legalábbis a védelmet szolgáló burkolat kialakításának terén. A biztonság mellett a másik lényeges jellemzője a környezetbarát felépítés és működés, amit a Luvly megtoldott még a környezetbarát szállítási módszerrel is.

Az autókat ugyanis nem egészben, hanem darabokban, lapos formátumban hajózzák el a világ különböző pontjaira és megérkezésük után szerelik csak össze őket. A megoldással egy-egy konténerben jelentősen több jármű számára jut hely, mintha egy darabban szállítanák, a cég leírása szerint 20 autót tudnak ilyen módon elhelyezni a konténerek mindegyikében. Az O emellett keveset is nyom: a 2,7 méter hosszú kisautó körülbelül 400 kilogrammos.

Az autó kis mérete miatt csak két személy számára van benne elegendő hely (bár rendelkezik egy 267 literes raktérrel) és külsőleg is egészen minimalista, de városi ingázáshoz, rövidebb utak megtételére ideális lehet és a fogyasztása is jóval kevesebb, mint egy nagyobb EV-nek - az Electrek elmondása szerint 60Wh/km. A cég bevallottan az egyszerűségre törekedett a jármű tervezésekor a gyártástól kezdve a szállításon át a vezetési élményig és az autó kezeléséig, ezért nem szerelte fel semmilyen luxuskiegészítővel az O-t, amit puritán jellege miatt viszonylag olcsón, 3 700 000 forint körüli áron dobnak majd piacra.

(Fotó: Luvly)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Félnünk kell a mesterséges intelligenciától?
A mesterséges intelligencia rendszerekre alapozott gépek egyre több emberi munkakörben tudnak jól teljesíteni - vajon hogyan lehet szabályozni a rendszert, hogy ne egy disztópikus világba vezessen?
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.