A szervátültetés után gyakran kísérteties személyiségváltozások következnek be

2024 / 05 / 17 / Felkai Ádám
A szervátültetés után gyakran kísérteties személyiségváltozások következnek be
Az 1967-es első emberi szívátültetés óta a recipiensek nagyon sokszor fura változásokat tapasztaltak magukon.

A szív csak egy motor, egy alkatrész vagy több annál? Az 1967-es első emberi szívátültetés óta a recipiensek időnként különös személyiségváltozásokról számoltak be, és gyakran érezték úgy, hogy elkezdtek hasonlítani a szervdonorra. Az egyik recipiens például rendkívül megszerette a zenét, közvetlen azután, hogy egy zenész szívét ültették a mellkasába.

Azonban a fenti nem az egyetlen példa – további szervbefogadók vették észre magukon, hogy megváltozott az ízlésük, vagy egészen új karrier után kezdtek érdeklődni, sőt az “új emlékek” megjelenése sem ritkaság. Egy főiskolai professzor például egy rendőr szívét kapta meg, és ezután élénk álmai voltak az adományozó utolsó pillanatairól.

A Colorado Egyetem (CU) tanulmánya most azonban ezt a jelenséget a szívátültetéseken túl is megvizsgálta – számol be róla a Science Alert. Egy 23 szív- és 24 egyéb szerv-recipiens körében végzett online felmérés szerint a befogadók közel 90%-a tapasztalt személyiségváltozást a műtét után, méghozzá a szervtől függetlenül. Ezek a változások gyakran a temperamentumra, az érzelmekre, az étkezési preferenciákra, az identitásra, a vallási meggyőződésre vagy az emlékekre vonatkoztak.

Bár a vizsgálat kis mintája miatt nem lehet komoly a statisztikai megállapításokat tenni, a 90 százalék azért erősen arra utal, hogy személyiségváltozások történhetnek bármely szervátültetést követően.

Az ok mögött a “szisztémás memória hipotézis” áll – eszerint a feltevés szerint minden sejtnek van “memóriája”, ami miatt a recipiensek a kapott szöveten keresztül érzékelik a donor történetét. Bár az idegkapcsolatok megszakadtak a transzplantáció során, bizonyos idegfunkciók megmaradhatnak vagy részben helyreállhatnak az idő múlásával, ami hatással lehet a recipiens személyiségére.

A transzplantációk után egyébként akár két évvel is kimutatták a donor sejtek jelenlétét a befogadó szervezetében – amik gyulladást okozhatnak, és ez akár befolyásolhatja is a személyiségjegyeket.

Azonban függeltenül a tényleges októl, ha a személyiségváltozások valóban olyan gyakoriak, mint ahogy arra a Coloradoi Egyetem tanulmánya utal, akkor mindenképp további kutatásokra lesz szükség – hiszen csak 2022-ben világszerte több mint 150 ezer szervátültetést hajtottak végre, ami eléggé aláhúzza, hogy mennyire fontos megérteni az ilyen beavatkozások által okozott, lehetséges változásokat.

(Kép: Pixabay/Engin_Akyurt)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.