A szinkronizált filmek forradalmát is elhozhatja a deepfake

2021 / 05 / 22 / Bobák Áron
A szinkronizált filmek forradalmát is elhozhatja a deepfake
Tom Hanks tökéletes japánnal szólal meg a Forrest Gumpban, Tom Cruise és Jack Nicholson pedig franciául esnek egymásnak az Egy becsületbeli ügyben. Mindez a deepfake technológiának köszönhetően.

A filmek szinkronizálása rengeteg kompromisszumot igényel, hiszen miközben az eredeti szöveget muszáj nagyjából pontosan fordítani, az íróknak arra is oda kell figyelniük, hogy a kiejtett szavak hosszúságban és kiejtésben is nagyjából illeszkedjenek az eredetihez. A Flawless nevű brit cég technológiája viszont nem kevesebbet ígér, mint hogy a színészek szájmozgása bármilyen nyelven tökéletesen fog illeszkedik a szinkronizált hanghoz.

A cég egy bemutató videót is kiadott arról, hogy mire számíthatunk a mesterséges intelligenciával felturbózott szinkrontól: Robert De Niro németül szólal meg a 657-es járatban, Tom Hanks Forrest Gumpja ugyanolyan jól beszél japánul, mint németül, Tom Cruise és Jack Nicholson pedig franciául vitatkoznak a tárgyalóteremben. A hangjuk természetesen nem az eredeti, de a tökéletesen illesztett szájmozgásnak köszönhetően az összhatás mégis sokkal hitelesebb, mint a hagyományos szinkron esetében.

A cég egyik társalapítója Scott Mann, aki Magyarországon talán nem túl ismert; többek között olyan filmeket rendezett, mint a 2015-ös A 657-es járat (Heist), amiben Jeffrey Dean Morgan kerül szembe a főgonoszt alakító Robert de Niróval. A rendező elmondása szerint a technológiai újításhoz az adta az ötletet, amikor megnézte a film egy külföldi verzióját, és azt vette észre, hogy a szinkron teljesen elrontja az aprólékosan kidolgozott jeleneteket. A technológia alapjait Christian Theobalt, a Max Planck Institute kutatója és annak csapata dolgozta ki, ezt tökéletesítette tovább a Flawless, akik állítólag már stúdiókkal is tárgyalnak a technológia felhasználásáról.

A hírről beszámoló Wired szerint a Flawless technológiája nem egyszerű deepfake, az eljárás annál egy fokkal bonyolultabb: a készítők először rögzítik mind a színész, mind pedig a szinkronszínész szájmozgását és arcmimikáját, majd létrehoznak egy háromdimenziós modellt, amelyben a szinkronszínész ajakmozgását tökéletesen ráillesztik az eredeti színész arcára. "Ez hamarosan teljesen észrevehetetlen lesz" - nyilatkozta az eljárásról Mann, aki szerint a nézők észre sem fogják venni, hogy a filmeket eredetileg egy másik nyelven rögzítették. A rendező szerint a technika hosszú távon ennél is nagyobb lehetőségeket tartogat, szükségtelenné teheti például a költséges utóforgatásokat, hiszen utólag is bármilyen mondatot a színészek szájába adhatnak. Azt Mann is elismeri, hogy emiatt a technológia fogadtatása is igen vegyes volt, míg sokan teljesen le voltak nyűgözve az új eljárástól, addig több színész kifejezetten aggályosnak tartja ezt a fajta utólagos manipulációt.

(Borítókép: Sunset Boulevard/Getty Images)

További cikkek a témában:

Íme egy videó, amin Richard Nixon bejelenti, hogy az Apollo-11 űrhajósai meghaltak a Holdon Ötven évvel a holdra szállás után végre ezt is láthatjuk. De nem azért, mert most hozták nyilvánosságra.

Viccesnek tűnik, de valójában súlyos üzenetet rejt a jövőről a deepfake Erzsébet királynő karácsonyi beszéde Ha valaki olyasmiket szeretne hallani a királynő mozgó képmásától, amiket normál körülmények között biztosan nem mondana, akkor itt a soha vissza nem térő alkalom. Ellenben ha a dolgok mögé nézünk, az egész már nem is olyan szórakoztató.

A DeepNostalgia alkalmazással életre kelthetjük őseinket egy deepfake videó erejéig A MyHeritage családfakutató platform olyan applikációt dobott piacra, mely a feltöltött fotókból mozgó animációt készít egy pillanat alatt. Az eredmény olyan érzést kelt, mintha egy rövid időre újra élőnek láthatnánk elhunyt szeretteinket.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.