A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok 2024 / 04 / 08 / Bobák Zsófia

A Messier 82 galaxis, avagy Szivar-galaxis egy rendkívül aktív csillagkeletkezési régió a Nagy Medve csillagképben, ahol az új csillagok születése sokkal intenzívebben zajlik, mint például a Tejútrendszer spirálgalaxisban. Az M82 éppen ezért igen jól feltérképezett terület, amelyet korábban már a Hubble Űrteleszkóppal, valamint a Spitzer és a Chandra űrtávcsővel is megfigyeltek, most pedig a James Webb Űrteleszkóp készített róla új felvételeket infravörös tartományban. A galaxis aktivitását a csillagászok a közeli M81-es galaxis hatásával magyarázzák, ami jóval nagyobb az M82-nél. A Szivar-galaxis jellemző összetevője a szuperszél vagy galaktikus szél, ami az aktív galaxismagból indul ki, ahol a csillagkeletkezés zajlik és ami a gázok kompressziója révén hozzájárul több milliónyi újabb csillag születéséhez. Ezek a szelek az infravörös felvételeken vörös nyúlványok formájában láthatóak. A galaktikus szél struktúráját az űrteleszkóp NIRCam berendezésével a PAH (policiklikus aromás szénhidrogének) kibocsátásának mérésével tudták meghatározni. Az intenzív csillagkeletkezés néhány tízmillió év múlva valószínűleg véget ér, mivel addigra elfogy a csillag formálódáshoz szükséges anyag, vagyis a galaxis feléli saját tartalékait. A NASA leírása szerint a Szivar-galaxis megfigyelése segíthet annak megértésében, hogy hogyan is alakulnak ki a galaxisok és milyen lehetett az univerzum az egészen korai időkben. (Fotó: NASA, ESA, CSA, STScI, Alberto Bolatto (UMD)
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.