A takarékos puska csak akkor lő, ha talál is

2020 / 02 / 01 / Felkai Ádám
A takarékos puska csak akkor lő, ha talál is
Az amerikai hadsereg új gyalogsági lőfegyvert fejleszt (Next-Generation Squad Weapon – NGSW), és ehhez keres célzást segítő kiegészítőt. A SMASH becenevű rendszer a SIG Sauer és a Smart Shooter közös terve alapján készül.

A reklámszöveg alapján a SMASH bármely lövésznek növeli a találati pontosságát mind álló, mind mozgó célpontok ellen, legyen szó nappali vagy éjszakai fényviszonyokról.

Az amerikai hadsereg illetékesei tavaly hirdettek pályázatot egy okos célzórendszer kifejlesztésére a következő generációs gyalogsági lőfegyverükhöz, amely egyébként egy 6,8 milliméteres puska, illetve automata puska lesz, és a M4A1 és a M249 gyalogsági automata fegyvereket fogják felváltani. A Smart Shooter és a SIG Sauer együttműködése csak egyike a pályázati anyagoknak (indul még a General Dynamics Ordnance , Tactical Systems Inc. és a Textron Systems), és ha minden rendben megy, az új célzórendszerrel ellátott NGSW 2023 első negyedévétől kerülhet szolgálatba.

A SMASH rendszer lényege egy speciális markolat, amely csak akkor engedi elsülni a fegyvert, ha a találat biztosra vehető. A rendszer egy „lock” gombbal aktiválható, amely a sátorvason helyezkedik el. A katona a SMASH optikáján keresztül a célkeresztet a célpontra állítja, majd a gomb megnyomásával megjelöli a célpontot egy apró téglalappal. Nagyjából, mint egy videójátékban.

Ezután elég a célkeresztet a célponton tartani, és meghúzni a ravaszt, ám a fegyver csak akkor fog elsülni, ha a célpont a cső elé kerül.

Ha a célpont gyorsan mozog, akkor a célkereszttel kell követni, és amint egy vonalba kerül a puskával, a rendszer elsüti a fegyvert. A gomb lenyomásával elindul tehát a képfeldolgozás, és a gomb elengedése rögzíti a célpontot, ezután meg kell húzni a ravaszt, a célkeresztet pedig abba az irányba mozdítani, ahová azt a rendszer javasolja, majd amint a célpont és a fegyver csöve egy vonalba kerül, a puska elsül.

Persze a fegyver bármikor működik a SMASH rendszer nélkül is, például közelharci szituációkban, amikor gyors lövések leadására van szükség. A rendszer másik nagy előnye, hogy a használata öt perc alatt megtanulható.

(Kép: Pixabay, forrás: military.com)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.