A taktikai rakétahátizsák fejmozgással irányítható Glockkal lett felszerelve

2023 / 11 / 23 / Felkai Ádám
A taktikai rakétahátizsák fejmozgással irányítható Glockkal lett felszerelve
Richard Browning, az Egyesült Királyságban működő Gravity Industries alapítója egy olyan rakétahátizsákot mutatott be, amelyet fejmozgással vezérelt, távvezérlésű pisztollyal szereltek fel. A pisztoly egy teljesen automata Glock, és mozgása tehát egy fejkövető rendszerhez kapcsolódik. A lehetséges katonai alkalmazások első blikkre ugyan széles skálán mozognak, ténylegesen azonban kérdéses az ezen konfiguráció által kínált taktika előny.

Mozivászonra kívánkozik a jelenet, ahogy egy csapat rakétahátizsákot viselő kommandós megjelenik a tenger felett, hogy megrohomazzanak egy hajót. A valóság azonban ezen elgondolás kapcsán nem egy kihívást tartogat: például hogyan érjük el, hogy az operátorok ne váljanak agyaggalambbá az ellenséges lövészek számára, ha mindkét kezükre szükségük van a jármű irányításához?

A Gravity Industries, ezen brit székhelyű jetpack startup, visszatérő szereplője lapunknak is, és a cég alapítója tényleg mindent elkövet, hogy bizonyítsa a rakétahátizsák rátermettségét több területen is: legyen szó hegyi mentésről vagy sürgősségi vérszállításról – vagy mint most: speciális katonai műveletekről. A fenti kérdésre visszatérve: Browning egy rövid TikTok videóban mutatja be a választ: ami nem más, mint egy automatikus célzású pisztoly, amely a jetpackhez van rögzítve egy csuklós vázon keresztül. A teljesen automata Glockként azonosított lőfegyvert (a pontos típus nem ismert) távirányítással tudja az operátor elsütni, a célratartást pedig egy, a fej mozgását követő rendszerrel szinkronizálják.

Egyébként nem ez a rakétahátizsák első taktikai konfigurációja, mivel Browning korábban bemutatott egy korábbi változatot is egy oldalra szerelt pisztollyal és egy látható lézerrel a célzáshoz. Az amerikai haditengerészet JPEM (Joint Prototyping and Experimentation Maritime) programjával együttműködve a Gravity Industries egy, a közelmúltbeli konfigurációhoz közelebb álló verziót mutatott be egy szimulált küldetésben, amelyben a Daedalus jetpack is szerephez jutott az M80 Stiletto lopakodó hajó lerohanását támogató műveletben. Éles lövés azonban nem dördült el a demonstráción, és a videófelvételen is csak egy műfegyver látható a jetpack-en.

Mindez azonban talán még a Star Wars Mandalórijának is elynerhetné a tetszését, bár az ő rakétahátizsákjának a működtetése nem igényli az operátor mindkét kezét, így marad szabad végtag a fegyverhasználathoz. Ettől független amíg a sorozatban látott jetpack mindössze fikció, a Gravity Industries prototípusa rendelkezik azzal az előnnyel, hogy a valóságban is létezik. Sőt a fejmozgás-vezérelt Glock elviekben a legsúlyosabb taktikai aggályt is arrébb gördítette az útból – hihetnénk legalábbis.

Mint ugyanis a haditechnikai szaklap, a The War Zone írja: A most látott Daedalus konfiguráció tényleges praktikuma legalábbis vitatható: a Glock nagy tűzgyorsasága és a hosszabb hatótávolság miatt szűkül a pontos találaltra leadott esély. Mondjuk erre részben legalábbis válasz lehet a fegyver megnövelt tárkapacitása. Ha a leszállási művelet során a katonák fedezése a cél, úgy a lap szerint erre a célra egy másik, megfelelőbb fegyver választása lenne a célszerűbb. Ám még ez utóbbi esetben is kérdéses, hogy maga a rakétahátizsák, valamint az operátor mennyire sérülékeny egy ilyen művelet során. Ehhez társul még, hogy egy katasztrofális meghibásodás esetén semmilyen biztonsági rendszer nem őrzi az operátor épségét – habár a Gravity Industries már dolgozik azon, hogy ejtőernyőt is építsen az eszközbe.

Az operatív kihívásokon túl kérdések merülnek fel a jetpack érkezés utáni sorsával kapcsolatban, ami potenciális veszélyeket rejt magában a harci forgatókönyvekben, ha az eszközben még mindig maradt üzemanyag – ez utóbbi szempontot talán felesleges is részletezni azoknak, akik játszottak már az életükben sci-fi shooterekkel. Mindehhez társul az eszköz borsos ára: jelenleg közel félmillió dollárt (az árcédula 475 000 dollárról indul) kóstál.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.