A tehenek tudják mi a bőgés, beszélgetnek egymással az ételről és az időjárásról is

2020 / 01 / 27 / Justin Viktor
A tehenek tudják mi a bőgés, beszélgetnek egymással az ételről és az időjárásról is
A tehenek persze nem éppen úgy beszélnek, mint ahogy egy embertől elvárnánk, de megvan a saját kommunikációs nyelvük. Arra is találtak bizonyítékot, hogy az egyes tehenek egyéni önkifejezésre is képesek.

A Sydney-i Egyetem új tanulmánya hírt ad róla, hogy a tehenek beszélnek egymással az ételekről és az időjárásáról is. A háziasított tehenek rendkívül társas lények, csordákban élnek, mind természetes, mind pedig az ipari állattartás során kialakult környezetben. Ezeken az állományokon belül, a rövid és hosszú távolságra történő interakciókat (kommunikációt) vokalizáció  közvetíti.

A tehenek különféle érzelmi helyzetekben alkalmazzák egyéni hangjukat. Ez segít nekik fenntartani a kapcsolatot a csordával, és izgalmat, szexuális izgalmat, elkötelezettséget vagy szorongást fejeznek ki általa.

A tanulmány elkészítéséhez a tudósok 333 mintát rögzítettek a tehenek vokalizációjáról, majd akusztikus elemző programokkal elemezték azokat francia és olasz kollégáik segítségével. A kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy a gazdálkodóknak az egyes tehénhangok azonosítását-felismerését, be kellene építeniük a napi gazdálkodási gyakorlatba.

Alexandra Green Ph.D. hallgató a Sydney-i Egyetem Élet- és Környezettudományi Iskolájából elmondta:  "Megállapítottuk, hogy a szarvasmarhák vokális individualitása viszonylag stabil az érzelmileg terhelt gazdálkodási körülmények között."

"Ezen hangjellemzők megértésével a gazdák képesek lehetnek felismerni az állomány olyan állatait, amelyek külön figyelmet igényelhetnek. Alexandra kutatása nagyon lelkesítő. Olyan, mintha Google fordítót készítene a tehenek számára.”

- mondta Cameron Clark, a Sydney-i Egyetem docense. 

Green hozzátette:  „Korábbi kutatások már megállapították, hogy a szarvasmarha-anyák és az utódok kommunikálhatnak, egymással bőgés útján. Ez a tanulmány megerősíti, hogy a tehenek megőrzik ezt az egyéni hangot az életük során és az állományon belül is. Most először elemeztük ezeket a hangokat, hogy meggyőző bizonyítékkal szolgáljunk erről a tulajdonságukról."

Egy 2018 évi tanulmány már megállapította, hogy az állatok hasonló módon kommunikálnak egymással, mint az emberek. A mostani tanulmány a Science Reports folyóiratban jelent meg.

(Forrás: TechExplorist, Independent Képek: Unsplash)

 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egyáltalán nem biztos, hogy a szén-dioxid-leválasztás jó megoldás a globális felmelegedés problémájára
Egyáltalán nem biztos, hogy a szén-dioxid-leválasztás jó megoldás a globális felmelegedés problémájára
Bár a szén-dioxid forrásnál történő leválasztása vagy a légkörből való eltávolítása jó ötletnek tűnhet a kibocsátás csökkentése szempontjából, a magas költségek, illetve a szén-dioxid tárolásával kapcsolatos kihívások gátat szabhatnak a technológia terjedésének.
Elkezdett sodródni a világ legnagyobb jéghegye
Elkezdett sodródni a világ legnagyobb jéghegye
Az egykor az Antarktisz részét képező jéghegy az elmúlt hónapokban a szél és az áramlatok hatására lendületet vett, mostanra pedig már az Antarktiszi-félsziget északi csücskénél tart.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.