A tehenek tudják mi a bőgés, beszélgetnek egymással az ételről és az időjárásról is

2020 / 01 / 27 / Justin Viktor
A tehenek tudják mi a bőgés, beszélgetnek egymással az ételről és az időjárásról is
A tehenek persze nem éppen úgy beszélnek, mint ahogy egy embertől elvárnánk, de megvan a saját kommunikációs nyelvük. Arra is találtak bizonyítékot, hogy az egyes tehenek egyéni önkifejezésre is képesek.

A Sydney-i Egyetem új tanulmánya hírt ad róla, hogy a tehenek beszélnek egymással az ételekről és az időjárásáról is. A háziasított tehenek rendkívül társas lények, csordákban élnek, mind természetes, mind pedig az ipari állattartás során kialakult környezetben. Ezeken az állományokon belül, a rövid és hosszú távolságra történő interakciókat (kommunikációt) vokalizáció  közvetíti.

A tehenek különféle érzelmi helyzetekben alkalmazzák egyéni hangjukat. Ez segít nekik fenntartani a kapcsolatot a csordával, és izgalmat, szexuális izgalmat, elkötelezettséget vagy szorongást fejeznek ki általa.

A tanulmány elkészítéséhez a tudósok 333 mintát rögzítettek a tehenek vokalizációjáról, majd akusztikus elemző programokkal elemezték azokat francia és olasz kollégáik segítségével. A kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy a gazdálkodóknak az egyes tehénhangok azonosítását-felismerését, be kellene építeniük a napi gazdálkodási gyakorlatba.

Alexandra Green Ph.D. hallgató a Sydney-i Egyetem Élet- és Környezettudományi Iskolájából elmondta:  "Megállapítottuk, hogy a szarvasmarhák vokális individualitása viszonylag stabil az érzelmileg terhelt gazdálkodási körülmények között."

"Ezen hangjellemzők megértésével a gazdák képesek lehetnek felismerni az állomány olyan állatait, amelyek külön figyelmet igényelhetnek. Alexandra kutatása nagyon lelkesítő. Olyan, mintha Google fordítót készítene a tehenek számára.”

- mondta Cameron Clark, a Sydney-i Egyetem docense. 

Green hozzátette:  „Korábbi kutatások már megállapították, hogy a szarvasmarha-anyák és az utódok kommunikálhatnak, egymással bőgés útján. Ez a tanulmány megerősíti, hogy a tehenek megőrzik ezt az egyéni hangot az életük során és az állományon belül is. Most először elemeztük ezeket a hangokat, hogy meggyőző bizonyítékkal szolgáljunk erről a tulajdonságukról."

Egy 2018 évi tanulmány már megállapította, hogy az állatok hasonló módon kommunikálnak egymással, mint az emberek. A mostani tanulmány a Science Reports folyóiratban jelent meg.

(Forrás: TechExplorist, Independent Képek: Unsplash)

 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.