A tengeri szélenergia olyan olcsó lesz, hogy a fogyasztók pénzt kapnak vissza

2020 / 08 / 23 / Justin Viktor
A tengeri szélenergia olyan olcsó lesz, hogy a fogyasztók pénzt kapnak vissza
Az Egyesült Királyságban épülő tengeri szélerőműparkok legutóbbi hulláma csökkenti majd a háztartások energiaszámláját, mivel nagyon olcsón állítják elő a villamos energiát. A megújuló energia projektek eddig állami támogatásban részesültek, ám ennek következtében többen panaszkodni kezdtek, hogy a tiszta energia növeli a számlákat. A helyzet most megfordulhat.

Változó világ

A legutóbb jóváhagyott tengeri szélenergia-projektek valószínűleg „negatív támogatásokkal” fognak működni, azaz pénzt fizetnek majd vissza a kormánynak. A pénzt a háztartások energiaszámlájának csökkentésére fogják fordítani, ahogy a tengeri szélerőművek a 2020-as évek közepén elkezdenek energiát termelni. Legalábbis erre jutott a londoni Imperial College kutatói által vezetett nemzetközi csoport elemzése a következtetéseiben, melyet a Nature Energy című lapban tettek közzé.

Dr. Malte Jansen, az Imperial College Környezetvédelmi Politika Központjának egyik vezető kutatója elmondta:

"A tengeri szélenergia hamarosan olyan olcsó lesz, hogy aláássa majd a fosszilis energiával működő erőművek piacát, és az Egyesült Királyság számára ez lehet a legolcsóbb energia. Az energia-támogatások megemelték az energiaszámlákat, de néhány év leforgása alatt az olcsó megújuló energia csökkenteni fogja őket. Ez lenyűgöző fejlemény."

Negatív támogatások

Az elemzés öt európai ország - köztük az Egyesült Királyság - tengeri szélerőműveinek kormányzati aukció-sorozatára összpontosított a 2015 február és 2019 szeptember közötti időszakban. Azok a vállalatok, amelyek szélerőműparkokat akarnak építeni, ajánlatot tesznek az aukciókon a kormány számára termelt energia eladási árának megadásával. 

Ha egy vállalat ajánlata magasabb, mint a nagykereskedelmi villamosenergia ár az Egyesült Királyság piacán miután a szélerőmű telep létrejött és munkába állt, akkor a vállalat támogatást kap a kormánytól az ár kiegészítésére. Ha azonban a megadott ár alacsonyabb, mint a nagykereskedelmi ár, akkor a társaság visszafizeti a kormánynak a különbséget. Ez a megtérülés ezután kerül a fogyasztók energiaszámlájára, csökkentve azt az összeget, amelyet az otthonok és a vállalkozások fizetnek az áramért. 

Az Egyesült Királyság 2019 szeptemberi aukciója a címlapokra került, mivel a nyertes cégek kijelentették, hogy az építendő új tengeri szélerőműparkok körülbelül 40 font/megawattóra (MWh) árral dolgoznak majd. Ez új rekordnak számított a szélparkok világágban, 30 százalékkal alacsonyabb ajánlati árral, mint pusztán két évvel korábban.

Miközben a csökkenés mértéke valóban lenyűgöző, a kutatók azt csak találgathatják, hogy vajon a tengeri szélenergia támogatás-mentessé vagy akár a “támogatás negatívvá” vált-e, mert ez viszont attól függ, hogy a jövőben hogyan alakulnak a nagykereskedelmi villamosenergia árak.

A csoport elemezte az árak várható jövőbeli tendenciáit, és megállapították, hogy a szerződéses ár valószínűleg az Egyesült Királyságban érvényes nagykereskedelmi ár alatt marad majd a vizsgált turbinák élettartama alatt, melyek a 2020-as évek közepétől kezdve termelnek villamos energiát. 

A csoport szerint ezek a szélerőműparkok valószínűleg a kimutatott költségekkel kerülnek felépítésre és üzemeltetésre, mivel ezeknek a projekteknek a finanszírozása már alacsonyabb költségekkel elérhető, a már érettnek számító technológiába vetett bizalom miatt.

Olcsó eszköz a szénmentesítéshez

A kutatók öt másik európai ország kormányainak hasonló tengeri szélenergia-aukcióit is elemezték. Megállapították, hogy Németországban és Hollandiában akadt néhány nulla támogatottságú tengeri szélerőműpark aukció, de az Egyesült Királyság projektjei lesznek valószínűleg a világ első negatív támogatású tengeri szélerőműparkjai. 

Dr. Iain Staffell, az Imperial College Környezetvédelmi Politikai Központjából elmondta: "A tengeri szélenergia ára mindössze néhány évtized alatt lezuhant, sokakat meglepve a területen. Az Egyesült Királyság 2019 szeptemberi aukcióin kb. egyharmaddal alacsonyabb árakat láthattunk, mint a 2017 évi utolsó fordulókon, és kétharmaddal alacsonyabbakat, mint 2015-ben."

"Ezt a csodálatos fejlődést az új technológia, a méretgazdaságosság és a hatékony ellátási láncok tették lehetővé az Északi-tenger környékén, valamint egy olyan évtizedes, összehangolt politikaalkotás, mely a tengeri szélenergia-beruházások kockázatának csökkentését célozta, és jóval olcsóbbá tette ezeket a hatalmas több milliárd eurós projekteket.”

"Az új szélerőművek előkészítik a terepet a gyors növekedéshez, ahhoz a célkitűzéshez, hogy 2030-ra az Egyesült Királyság energiaszükségletének 30 százalékát tengeri szélenergia-felhasználásból állítsák elő. A tengeri szélenergiának kulcsfontosságú szerepe lesz az Egyesült Királyság és tágabb értelemben a világ számára, hogy elérjük a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást, azzal a további bónusszal, hogy csökkenthetjük a fogyasztók energiaszámláját is."

Mega turbinák és hidrogén üzemanyag

A tengeri szélenergia árának gyors csökkenését részben a technológia fejlődése, különösen a nagyobb tengeri szélerőművek építésének képessége okozta. A nagyobb turbinák több szélenergiát tudnak felhasználni, és nagyobb tengerszint feletti magasságban állandóbb a szélsebesség. Az építés alatt álló legnagyobb szélturbinák forgórészének átmérője 220 méter, a London Eye átmérőjének kétszerese, ugyanakkor a szélerőmű-farmok mérete is nő. 

A kutatók szerint ez a siker azt is magával hozza, hogy a tengeri szélerőművekben most még ambiciózusabb projekteket is ki lehet próbálni, például helyszínen történő hidrogénüzemanyag előállítást, a tengeri szélenergia felhasználásával.

A hidrogénüzemanyag további kulcsfontosságú technológia lehet az Egyesült Királyság szén-dioxid-mentesítésének elősegítésében, helyettesítve a közlekedésben használt benzint és a házak fűtésére használt földgázt.

(Képek: Unsplash, Pixabay, Piqsels)


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.