A tengeri szélenergia olyan olcsó lesz, hogy a fogyasztók pénzt kapnak vissza

2020 / 08 / 23 / Justin Viktor
A tengeri szélenergia olyan olcsó lesz, hogy a fogyasztók pénzt kapnak vissza
Az Egyesült Királyságban épülő tengeri szélerőműparkok legutóbbi hulláma csökkenti majd a háztartások energiaszámláját, mivel nagyon olcsón állítják elő a villamos energiát. A megújuló energia projektek eddig állami támogatásban részesültek, ám ennek következtében többen panaszkodni kezdtek, hogy a tiszta energia növeli a számlákat. A helyzet most megfordulhat.

Változó világ

A legutóbb jóváhagyott tengeri szélenergia-projektek valószínűleg „negatív támogatásokkal” fognak működni, azaz pénzt fizetnek majd vissza a kormánynak. A pénzt a háztartások energiaszámlájának csökkentésére fogják fordítani, ahogy a tengeri szélerőművek a 2020-as évek közepén elkezdenek energiát termelni. Legalábbis erre jutott a londoni Imperial College kutatói által vezetett nemzetközi csoport elemzése a következtetéseiben, melyet a Nature Energy című lapban tettek közzé.

Dr. Malte Jansen, az Imperial College Környezetvédelmi Politika Központjának egyik vezető kutatója elmondta:

"A tengeri szélenergia hamarosan olyan olcsó lesz, hogy aláássa majd a fosszilis energiával működő erőművek piacát, és az Egyesült Királyság számára ez lehet a legolcsóbb energia. Az energia-támogatások megemelték az energiaszámlákat, de néhány év leforgása alatt az olcsó megújuló energia csökkenteni fogja őket. Ez lenyűgöző fejlemény."

Negatív támogatások

Az elemzés öt európai ország - köztük az Egyesült Királyság - tengeri szélerőműveinek kormányzati aukció-sorozatára összpontosított a 2015 február és 2019 szeptember közötti időszakban. Azok a vállalatok, amelyek szélerőműparkokat akarnak építeni, ajánlatot tesznek az aukciókon a kormány számára termelt energia eladási árának megadásával. 

Ha egy vállalat ajánlata magasabb, mint a nagykereskedelmi villamosenergia ár az Egyesült Királyság piacán miután a szélerőmű telep létrejött és munkába állt, akkor a vállalat támogatást kap a kormánytól az ár kiegészítésére. Ha azonban a megadott ár alacsonyabb, mint a nagykereskedelmi ár, akkor a társaság visszafizeti a kormánynak a különbséget. Ez a megtérülés ezután kerül a fogyasztók energiaszámlájára, csökkentve azt az összeget, amelyet az otthonok és a vállalkozások fizetnek az áramért. 

Az Egyesült Királyság 2019 szeptemberi aukciója a címlapokra került, mivel a nyertes cégek kijelentették, hogy az építendő új tengeri szélerőműparkok körülbelül 40 font/megawattóra (MWh) árral dolgoznak majd. Ez új rekordnak számított a szélparkok világágban, 30 százalékkal alacsonyabb ajánlati árral, mint pusztán két évvel korábban.

Miközben a csökkenés mértéke valóban lenyűgöző, a kutatók azt csak találgathatják, hogy vajon a tengeri szélenergia támogatás-mentessé vagy akár a “támogatás negatívvá” vált-e, mert ez viszont attól függ, hogy a jövőben hogyan alakulnak a nagykereskedelmi villamosenergia árak.

A csoport elemezte az árak várható jövőbeli tendenciáit, és megállapították, hogy a szerződéses ár valószínűleg az Egyesült Királyságban érvényes nagykereskedelmi ár alatt marad majd a vizsgált turbinák élettartama alatt, melyek a 2020-as évek közepétől kezdve termelnek villamos energiát. 

A csoport szerint ezek a szélerőműparkok valószínűleg a kimutatott költségekkel kerülnek felépítésre és üzemeltetésre, mivel ezeknek a projekteknek a finanszírozása már alacsonyabb költségekkel elérhető, a már érettnek számító technológiába vetett bizalom miatt.

Olcsó eszköz a szénmentesítéshez

A kutatók öt másik európai ország kormányainak hasonló tengeri szélenergia-aukcióit is elemezték. Megállapították, hogy Németországban és Hollandiában akadt néhány nulla támogatottságú tengeri szélerőműpark aukció, de az Egyesült Királyság projektjei lesznek valószínűleg a világ első negatív támogatású tengeri szélerőműparkjai. 

Dr. Iain Staffell, az Imperial College Környezetvédelmi Politikai Központjából elmondta: "A tengeri szélenergia ára mindössze néhány évtized alatt lezuhant, sokakat meglepve a területen. Az Egyesült Királyság 2019 szeptemberi aukcióin kb. egyharmaddal alacsonyabb árakat láthattunk, mint a 2017 évi utolsó fordulókon, és kétharmaddal alacsonyabbakat, mint 2015-ben."

"Ezt a csodálatos fejlődést az új technológia, a méretgazdaságosság és a hatékony ellátási láncok tették lehetővé az Északi-tenger környékén, valamint egy olyan évtizedes, összehangolt politikaalkotás, mely a tengeri szélenergia-beruházások kockázatának csökkentését célozta, és jóval olcsóbbá tette ezeket a hatalmas több milliárd eurós projekteket.”

"Az új szélerőművek előkészítik a terepet a gyors növekedéshez, ahhoz a célkitűzéshez, hogy 2030-ra az Egyesült Királyság energiaszükségletének 30 százalékát tengeri szélenergia-felhasználásból állítsák elő. A tengeri szélenergiának kulcsfontosságú szerepe lesz az Egyesült Királyság és tágabb értelemben a világ számára, hogy elérjük a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást, azzal a további bónusszal, hogy csökkenthetjük a fogyasztók energiaszámláját is."

Mega turbinák és hidrogén üzemanyag

A tengeri szélenergia árának gyors csökkenését részben a technológia fejlődése, különösen a nagyobb tengeri szélerőművek építésének képessége okozta. A nagyobb turbinák több szélenergiát tudnak felhasználni, és nagyobb tengerszint feletti magasságban állandóbb a szélsebesség. Az építés alatt álló legnagyobb szélturbinák forgórészének átmérője 220 méter, a London Eye átmérőjének kétszerese, ugyanakkor a szélerőmű-farmok mérete is nő. 

A kutatók szerint ez a siker azt is magával hozza, hogy a tengeri szélerőművekben most még ambiciózusabb projekteket is ki lehet próbálni, például helyszínen történő hidrogénüzemanyag előállítást, a tengeri szélenergia felhasználásával.

A hidrogénüzemanyag további kulcsfontosságú technológia lehet az Egyesült Királyság szén-dioxid-mentesítésének elősegítésében, helyettesítve a közlekedésben használt benzint és a házak fűtésére használt földgázt.

(Képek: Unsplash, Pixabay, Piqsels)


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.