A Tesla Model Y lett a világ legkelendőbb autója

2023 / 05 / 28 / Bodnár Barna
A Tesla Model Y lett a világ legkelendőbb autója
Először fordult elő a történelemben, hogy egy elektromos autó lett a legtöbbet eladott jármű a világon.

267.200 darabot adtak el világszerte a Tesla Model Y nevű SUV kategóriájú gépkocsijából 2023 első negyedévében, amivel első lett az autók eladási versenyében. Az amerikai Elon Musk technológiai mágnás által igazgatott Tesla ezzel a Toyota több népszerű típusát is maga mögé utasította: a Corolla végzett a második, a Hilux a harmadik, a RAV4 a negyedik helyen, az ötödik legkelendőbb kocsi pedig a Toyota Camry lett.

Ez nem csak azért mondható kiemelkedő teljesítménynek, mert egészen idáig ezt a versenyt soha nem sikerült elektromos meghajtású autónak megnyernie, hanem azért is, mert míg a Tesla Model Y ára az Egyesült Államokban 47.490 dollár (körülbelül 16.5 millió forint), addig az ezüstérmes Toyota Corolla kevesebb, mint fele ennyibe, 21.550 dollárba (mintegy 7.5 millió forintba) kerül. Magyarországon jelenleg némileg drágább mulatság, ha valaki egy új Tesla Model Y-t vásárol, a Tesla magyar honlapja szerint ugyanis az autó legolcsóbb kiadása is 22.5 millió forint. Ezért az összegért egy 533 kilométer hatótávolságú, 217 kilométer per óra végsebességű, kétmotoros összkerékhajtású Model Y-t kap a vevő, amely 5 másodperc alatt képes 0-ról 100 kilométer per órás sebességre gyorsulni. Az úgynevezett "Enhanced Autopilot" már nincs benne az alapárban, a többek között automatikus sávváltást, illetve parkolást lehetővé tevő funkcióért 1 millió 430 ezer forintot, a "teljes önvezető képességért" pedig 2 millió 860 ezret kell pluszban fizetni. Utóbbi funkció neve megtévesztő lehet, ugyanis a jelenleg beépített vezetést segítő funkciók a sofőr aktív felügyeletét igénylik, és nem teszik lehetővé az autó önálló működését. Ami a második helyezett Toyota Corolla Sedan verzióját illeti, itthon is körülbelül annyiért vásárolható meg, mint az Egyesült Államokban, egészen pontosan jelenleg 7.955.000 forintért.


Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója is részt vett a Tesla új elektromosautó-gyártó üzemének hivatalos megnyitóján 2022. március 22-én a németországi Gruenheide közelében. A hivatalos nevén Gigafactory Berlin-Brandenburg új üzemben a Model Y mellett elektromos autók akkumulátorait is gyártják. (Fotó: Christian Marquardt – Pool/Getty Images)

2023 első negyedévének adatai szerint a Tesla Model Y a több mint 267 ezer eladott példánnyal körülbelül 69 százalékos növekedést ért el az előző év azonos időszakához képest.

Az SUV legjobban Kínában teljesített, de az Egyesült Államokban is jelentősen nőtt az eladások száma, Európában pedig a legkelendőbb járművé vált.

A Tesla vezérét egyébként valószínűleg nem érte meglepetésként a győzelem. Egyrészt azért, mert a cég nyilvános eladási adataiból is kiderült, hogy több mint 400 ezret adtak el a Model Y és a Model 3 típusokból összesen. Másrészt pedig azért, mert Elon Musk számított az SUV sikerére, és meglehetősen pontosan meg is jósolta azt, amikor 2021-ben azt mondta befektetőinek, hogy a Model Y már jövőre (azaz 2022-ben) a legkelendőbb autó lesz a világon. Azt azért hozzátette, hogy ebben nem 100 százalékig biztos, mármint az időpontban. Mindenesetre nem sokat tévedett.

(Borítókép: Getty Images/The Washington Post)


Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Megkapta az engedélyt a szuperszonikus repülésre az Mk-II Aurora.
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.