A Teslák már a kátyúkat is automatikusan érzékelik

2022 / 07 / 05 / Bobák Áron
A Teslák már a kátyúkat is automatikusan érzékelik
A Teslától megszokhattuk, hogy előszeretettel raknak az autóikba olyan újításokat, amelyek megkönnyítik a vezetők dolgát, elég csak az autót a sofőrhöz navigáló "Summon" funckióra vagy a neve miatt sokak által kritizált "Teljes Önvezetés" vezetéssegítő rendszer lehetőségeire gondolni.

Az autógyártó most egy apróbb, de annál hasznosabb megoldással bővíti tovább a repertoárt, ugyanis ahogy arról az Electrek beszámolt, az erre alkalmas modelljeikben hamarosan elérhetővé válik egy olyan beállítás, amivel az autó automatikusan tudja állítani az adaptív felfüggesztést, amennyiben hepehupás, rossz minőségű - például kátyús - utat érzékel. A Tesla tájékoztatása szerint az autó a többi Tesla által küldött adatok alapján fogja tudni, hogy mikor kell magasabbra állítani a hasmagasságot, a funkció pedig természetesen csak azokban a modellekben lesz elérhető, amelyek rendelkeznek adaptív felfüggesztéssel, mint például a Model X és az új Model S.

A 2022.20-as szoftverfrissítésnek nem ez lesz az egyetlen érdekessége, hiszen a Tesla kiterjeszti az eddig csak a Full Self-Driving csomaggal elérhető egyik funkciót az Autopilot vezetéssegítő rendszerrel felszerelt Teslákra is, így az autó jelezni fog a sofőrnek, ha a közlekedési lámpa zöldre vált. A "közlekedési lámpák és stop táblák" funkciót bekapcsolva az autó helyettünk is figyeli, hogy mikor vált zöldre a lámpa, majd erre egy hangjelzéssel hívja fel a sofőr figyelmét, jelentősen csökkentve annak esélyét, hogy egy figyelmetlen vezető feltartsa a kocsisort.

(Borítókép: Marc Bruxelle/Getty Images)

Elon Musk szerint a jövőre érkező Tesla Roadster képes lesz lebegni a föld felett A Tesla tulajdonosa néhány éve már belebegtette, hogy a SpaceX-től kölcsönvett technológiával egy különleges hajtóművel szerelné fel a jövőre érkező sportkocsit, de úgy tűnik, azóta jelentősen továbbgondolta az ötletet.


Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
Félkerekű, önegyensúlyozó vonatok és autók – a giroszkópos járművek őrült története: 1. rész
Félkerekű, önegyensúlyozó vonatok és autók – a giroszkópos járművek őrült története: 1. rész
Azt hihetnénk, hogy az önegyensúlyozó járművek olyan technológia, amelytől még távol vagyunk. Pedig ilyen járműveket már a huszadik század elején is fejlesztettek méghozzá sikerrel – akár olyan hatalmas tömegű eszközöket is “félkerékre” pakoltak, mint a vonat. Ám ha így tombolt a giroszkóp-őrület, hova tűntek ezek a járművek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.