A tévézés fele már nem a hagyományos módon történik

2023 / 08 / 16 / Pőcze Balázs
A tévézés fele már nem a hagyományos módon történik
Az úgynevezett "lineáris", azaz mindenki számára ugyanazokat a műsorokat ugyanakkor sugárzó televíziózás már kevesebb mint ötven százalékát teszi ki a tévézésnek az USA-ban. A háttérben a sorozatok népszerűsége áll.

Múlt hónapban a nagy csatornák a televíziózással töltött idő ötödét, míg a kábeladók a 29,6%-át vitték el, így a kettő összege, ha csak négy tized százalékkal is, de már kisebbségben van az egyéb platformokkal szemben az USA-ban - számolt be a Gizmodo. A világ egyik legismertebb kutatócége, a közönségmérési kérdésekben kiemelt figyelmet kapó Nielsen idén júliusban jutott először ilyen következtetésre. Közleményük szerint a streaming szolgáltatók már 38,7%-nál járnak, és ebben nincs benne az, amikor egy hagyományos tévécsatornát nézünk az interneten keresztül, élőben. A maradék 11,6%-ot a tévén keresztüli zenehallgatás, játék, a DVD-zés, és hasonló, nehezen mérhető szórakozási formák adják. A streaming kategórián belül a YouTube és a Netflix az egyértelmű éllovasok, ezeket a Hulu, az Amazon Prime Video, a Disney+ és a Max (korábbi nevén HBO Max) követik. Az első három helyezettet összeadva gyakorlatilag megkapjuk a hagyományos csatornák nézettségét.

A tévén keresztüli streaming egyetlen hónap alatt három százalékot nőtt, az egy évvel korábbi számokhoz képest pedig 25,5% a különbség

Mindezt a kutatók szerint gyorsítja az olyan, streaming platformokon elérhető sorozatok népszerűsége, mint a Briliáns elmék vagy a Bluey. Ugyanakkor a Nielsen szakemberei arra számítanak, hogy amikor elindul az NFL-nek, az ország amerikaifoci-bajnokságának az új szezonja, a hagyományos televízió csatornák valamelyest erősödni fognak. A streaming platformok folyamatos áremelései, valamint a produkciós költségek visszavágásai is hatással lehetnek a nézettségi számokra.

Magyarországon az Infostart júniusi cikke szerint már 2,3 millió ember fér hozzá valamilyen streaming szolgáltatáshoz. Ráadásul a GKID adatai alapján a teljes társadalmi skála megtalálható a nézők között, igaz, előfizetni leginkább a harmincasok tudnak vagy akarnak. A Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly decemberben azt közölte, hogy a "lekérhető tartalmak" aránya a családi tévézésen belül több mint negyven százalék, és itthon is a sorozatnézés az, ami háttérbe szorítja a hagyományos tévézést.

(Fotó: Piotr Cicchosz/Unsplash)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Google módszerei, amivel felelősségteljes mesterséges intelligenciát fejlesztenek
A Google módszerei, amivel felelősségteljes mesterséges intelligenciát fejlesztenek
A Google termékmenedzsere, Ludovic Peran a Magyar Zene Házában tartott Brain Bar előadásában beszélt a vállalat módszereiről, amelyek egy emberközpontúbb és megbízhatóbb MI létrejöttéhez vezethetnek.
Különös matematikai mintázatok ismétlődnek az emberi sejtek eloszlásában
Különös matematikai mintázatok ismétlődnek az emberi sejtek eloszlásában
Úgy tűnik, hogy testünk valahogy egyensúlyban tartja a sejtméretet és a sejtek számát, hogy egészségesek maradjunk, a különböző sejttípusok pedig tökéletesen “méretezettek” a funkcióikhoz.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.