A történelem íze: kovászos kenyér 4500 éves egyiptomi élesztővel

2020 / 05 / 01 / Justin Viktor
A történelem íze: kovászos kenyér 4500 éves egyiptomi élesztővel
Nem mindenkinek akad 4500 éves élesztője a spájzban, de ha mégis lenne, nem érdemes hagyni porosodni, akkor sem, ha gond nélkül elállna még ugyanennyi ideig. Ne csodálkozzunk hát, ha Seamus Blackley fizikus és videojáték-tervező sem hagyta ki a ziccert, és nemrégiben kenyeret sütött egy olyan ősi élesztő felhasználásával, melyet óegyiptomi fazekak maradványaiból nyertek ki, és persze ez a kulináris kaland nem úszhatta meg a világhírt.

Élő lelet a múzeumból

Blackley nem egyedül követte el ezt a kemence-történelmi áttörést, Dr. Serena Love egyiptológussal és Richard Bowman mikrobiológussal dolgozott együtt, az élesztőmintákat pedig a Harvardi Régészeti és Néprajzi Múzeumból szerezték be. Az élesztőt az ősi kerámia edények pórusaiban talált apró mintákból termesztették, amelyeket valaha sör és kenyér készítéséhez használtak - tette közzé Blackley twitteren.

Blackley és kollégái egy évig gyűjtöttek a mintákat az edényekből és megvizsgálták a bennük található mikroorganizmusokat. 

"A minták Bowmanhez kerültek szigorú elemzésre, nos, egy kivételével, melyet huncut módon megtartottam magamnak..."

- írta Blackley Twitteren.

Seamus Blackley on Twitter

Two weeks ago, with the help of Egyptologist @drserenalove and Microbiologist @rbowman1234, I went to Boston's MFA and @Harvard's @peabodymuseum to attempt collecting 4,500 year old yeast from Ancient Egyptian pottery. Today, I baked with some of it...

Blackley sterilizálta a maradványokat, majd táplálta és élesztővé tenyésztette ki, amely már megfelelő volt a sütéshez. Összekeverte az élesztőt az ősi, szerves gabonákkal, adott hozzá vizet és szűretlen olívaolajat, és új életre kelt az ősi kovász.

"Az ötlet az volt, hogy olyan tésztát készítsünk, amely azonos összetevőkből áll azzal, amit az élesztő 4500 évvel ezelőtt fogyasztott. Ennek az élesztőnek az aromája nem hasonlít semmi másra, amit valaha kóstoltam" - írta Blackley a Twitter-en.

A fizikus dokumentálta sütés lépéseit, és bár néhány extra lépést is el kellett végeznie az ősi élesztő sterilizálásához és termesztéséhez, végül tisztességes kinézetű tésztát készített. "Ez az őrült ősi tészta szépen erjedt és szépen fel is fújódott" - írta, megosztva egy fényképet a kisütetlen tésztáról.

Tisztelet az ősöknek

Blackley úgy tette egyedivé a kenyerét, hogy a "vekni kenyér" hieroglifáját formázta meg annak tetején, tisztelegve a kenyér egyiptomi gyökerei előtt. "Az illata lenyűgöző és új" - írta Blackley. "Sokkal édesebb és gazdagabb, mint az a kovász amihez hozzászoktunk” - írta a szerencsés környéken élő fizikus.

“Nagy a különbség köztük. Ha kihűlt meg is kóstoljuk" - ígért rá még ugyanabban a Tweetben, elárulva egyben azt is, hogy nem ismeri az ősi bölcsességet: a friss kenyér sarkát még forrón, és azonnal meg kell enni, mielőtt kihűlne, vagy valaki más lecsapna rá.

Végül persze az is kiderült, hogy milyen lehetett az íze ennek az ősi élesztőből készült tésztának. "A kenyérbél könnyű és levegős, különösen egy 100 százalékban ősi gabonakenyérhez mérten. Az aroma és az íz hihetetlen. Az érzelmeim elragadnak" - írta Blackley a készítményről áradozó beszámolójában. 

Az elfogultsága persze érthető: mégiscsak ő sütötte a “Fáraókenyeret”.  "Tényleg egészen más az íze, és ezt akkor is könnyen megmondhatja bárki, ha nem kenyérszakértő" - írta Blackley. "Hihetetlenül izgalmas meló volt, és nagyon meglepett, hogy működött."

Seamus Blackley on Twitter

This crazy ancient dough fermented and rose beautifully. Here it is in the basket, just before being turned out to bake. The ancient Egyptians didn't bake like this- you'll see- but I need to get a feel for all this so I'm going conventional for now.

(Forrás: CBSNews Képek: Twitter)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az agyi folyamat, ami miatt túlérzékeny lesz az ember a kialvatlanságtól
Az agyi folyamat, ami miatt túlérzékeny lesz az ember a kialvatlanságtól
Matthew Walker alvástudományi szakértő magyarázza el, milyen hatása van az emberi testre az alváshiánynak és az álmoknak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.