A tudósok szerint forradalmi áttörést értek el az "örök fiatalság" kutatásában

2023 / 07 / 31 / Felkai Ádám
A tudósok szerint forradalmi áttörést értek el az
Sikerült azonosítani a szervezet öregedésének egyik legfőbb okát. Ezután pedig fejleszthető olyan gyógyszer, ami nem csak az öregedési folyamatot gátolja, de a vérrel kapcsolatos rákos elváltozások kezelésére is jó.

A formaldehid egy ismert szer, amit a “szövetek állagmegőrzésére” szokat használni, magyarán például holttestek tartósítására – egy új kutatás szerint azonban ezt a szert a sejtek is előállítják, és fontos szerepe lehet az öregedésben. Amennyiben pedig egy gyógyszer semlegesíti a sejtek által termelt, természetes formaldehidet, úgy remélhetőleg az öregedési folyamatot is sikerül visszafordítani.

A kutatás segíthet azt a vitát is tisztázni, hogy az öregedést a szervezet elkerülhetetlen “elhasználódása” okozza-e, vagy ez egy előre beprogramozott folyamat, ami megszakítható, és visszájára fordítható.

Hogy pontosan mi okozza a szervezet túlzott formaldehid termelését, azt a Cornell Egyetem, az Oxfordi Egyetem, a Cambridge-i Egyetem és a Cancer Research UK vezető tudósai próbálják megérteni – számol be róla az Independent. Meng Wang professzor, hematológiai szakértő, aki a Cambridge-i tanulmányt vezette így nyilatkozott:

“Úgy gondoljuk, hogy feltártuk a természetes öregedés egyik lehetséges okát. Ez potenciálisan olyan terápiához vezethet, amely lassítja a természetesen bekövetkező, idős korral összefüggő hanyatlást.”

A kutatók nemrég felfedeztek egy genetikai elváltozást is, amely az érintett páciensek esetén megakadályozza, hogy a szervezet eltávolítsa a formaldehidet. Habár ez a mutáció nagyon ritka – millióból kevesebb mint egy embert érint –, de vérrák kialakulásához vezethet. A Cancer Research UK kutatása szerint ugyanis a formaldehid DNS-károsodást okoz a vér őssejtekben, ami felgyorsíthatja öregedésüket és növelheti a vérrák kialakulásának a valószínűségét.

A Cell Metabolism folyóiratban megjelent kutatás így egy közös összefüggést azonosított a vérrákkal kapcsolatos DNS-károsodás és az öregedés között.

Mint azt Wang professzor hozzátette:

“Van egy a vita az öregedésről (tudományos körökben). Az egyik oldal azt állítja, hogy az öregedés a lassú, fokozatos, felhalmozódott károsodások eredménye, mint ahogy például az éveken keresztül egy bicikli használódik el: lassan rozsdafoltok kezdenek kiütközni rajta, és egészében már nem működik olyan jól, mint régen.

Akad azonban egy másik tábor, amely azt mondja, hogy az öregedés valójában egy programozott válasz, amelyet különféle stresszorok váltanak ki, és amely egy fiatal sejtet öregebbé változtat. (Mi most) azt találtuk, hogy valójában, legalábbis a vér őssejtjeiben, ez tényleg egy kiváltott válasz, amely a p53 nevű fehérjétől függ.”

Habár a kutatás csak a vérre koncentrált, ennek kapcsán kereste az öregedés jeleit, de a feltételezések szerint mindez hasonlóan történhet a többi szervben és szövetben is. A csapat emellett azt is vizsgálja, hogy ezt a káros formaldehidtermelést befolyásolják-e bizonyos élelmiszerek vagy esetleg más életmódbeli tényezők.

(Kép: Pixabay/Philippedelavie)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.