A "vak", lencse nélküli fényképezőgép mesterséges intelligencia segítségével készít képet

2023 / 06 / 05 / Bodnár Barna
A
A Paragraphica nevű eszköz lencsék, vagy objektívek helyett helyadatokat és mesterséges intelligenciát használ egy adott helyről és pillanatról készült kép elkészítéséhez. A „fényképezőgép” fizikai prototípusként és virtuális programként is létezik, amelyet kipróbálhatunk a gyártó honlapján.

A készülék bizarr külsejét a holland tervező, Bjorn Karmann szerint a föld alatt élő és vadászó csillagorrú vakond inspirálta. Ennek az állatnak nincs szüksége fényre, következésképpen úgy fejlődött, hogy orrán lévő, ujjszerű „antennáin” keresztül érzékeli a körülötte lévő környezetet, ami szokatlan, ám intelligens "látást" biztosít számára.

A fényképezőgép úgy működik, hogy olyan nyilvános adatokat gyűjt a helyszínről, mint például a postacím, jelenlegi időjárás, napszak, illetve a közeli intézményeket, helyeket is felhasználja. Az információk segítségével összeállít egy bekezdést, amely részletezi az aktuális helyet és pillanatot. Például: „Egy déli fotó, ami Amsterdamban, Cliffordstraaton készült. Az időjárás enyhén felhős, a hőmérséklet 18 fok. A dátum 2023. május 24. A közelben parkoló és egy jógastúdió található.” A kereső ehhez hasonló, valós idejű leírást jelenít meg az aktuális tartózkodási helyről, az elsütő gombot megnyomva pedig a fényképezőgép szcintigrafikus képet készít a szöveg alapján. A baloldalon egy hagyományos fényképezőgéppel készült fotó látható a helyszínről, a jobb oldalon pedig a „vak”, mesterséges intelligenciával létrehozott kép:

A kamerán lévő tárcsákkal lehetőség van a készítendő kép paramétereinek beállítására. Az első tárcsa a kamera által figyelembe vett terület sugarát szabályozza a hagyományos lencsék gyújtótávolságához hasonlóan. A másodikkal a képen lévő finomszemcsés „zaj” szabályozható, a harmadik tárcsa vezérli azt, mennyire kövesse szóról szóra a megadott szöveget a mesterséges intelligencia a kép alkotásakor. A hagyományos fényképezőgép analógiájához hasonlóan, minél magasabb ez az érték, annál "élesebb” lesz a kép, vagyis az MI által létrehozott végeredmény annál inkább figyelembe veszi, mit tartalmaz a szöveges leírás.

Az eredményül kapott "fotó" nem csak egy pillanatkép, hanem egy összetett és árnyalt interpretációja az adott helyszínnek, mondhatni, hogy a mesterséges így "látja" a környezetét. A tervező szerint a Paragraphica módot ad az embereknek a világ egyedi megtapasztalására, amely nem korlátozódik csupán a vizuális érzékelésre. A helyadatok és az MI képszintézis révén a "Paragraphica" mélyebb betekintést nyújt egy adott pillanatba és segíthet megérteni azt is, hogy a gyorsan és dinamikusan fejlődő mesterséges intelligenciát használó rendszerek – beleértve a ChatGPT-hez hasonló nagy nyelvi modelleket is - hogyan „érzékelik” a minket körülvevő világot.

(Fotó: Bjorn Karmann)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
A negyedévente megjelenő utazási és életmódmagazin, a Roadster, a Samsunggal együttműködve izgalmas kalandra vállalkozott. A kiadó Player Media Group csapata meginvitálta a dél-koreai gyártóóriást egy technológiai kihívásra, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy napjaink mobiltelefonjai vajon professzionális fényképezőgépekként is megállják-e a helyüket.
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Önállóan mozgó és tájékozódó, alakváltó robotokat készítettek a kutatók a nyilvános helyek zajszűrésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.