A vasúti munkások szupererőt kapnak egy nekik fejlesztett robotvázzal

2023 / 07 / 22 / Bobák Zsófia
A vasúti munkások szupererőt kapnak egy nekik fejlesztett robotvázzal
A vasúti munkások számára készített olasz exoszkeleton csökkenti a terhelést és a sérülések esélyét, miközben plusz erőt ad a nehéz terhek pakolása közben.

Az Olasz Műszaki Intézet (IIT) évek óta fejleszti hordható robotvázait a munkások számára, amelyek segítenek a nagy terheléssel járó munkák elvégezésében és csökkentik a felhasználók sérülésének esélyét. Az intézet StreamEXO váza a vasúti munkásoknak és nehézipari területen dolgozó embereknek készült és az eszközt egy fél éven át tartó tesztkampány során tették próbára, június 8-án pedig Spanyolországban mutatták be olyan tevékenységek elvégezésével, amelyeket a robotváz célalkalmazásainak szántak.

A résztvevők vasúti munkaterületen többek között 20-30 kilogrammos betonelemeket rakodtak és járművet is vezettek, miközben a StreamEXO-t viselték, amelyet úgy alakítottak ki, hogy minél könnyebb mozgást tegyen lehetővé. A váz csak 7 kilogrammot nyom, az akkumulátora 6 órányi folyamatos használatra alkalmas és a tesztek szerint 30%-kal csökkentette az izomfáradtságot és 50%-kal a fizikai túlterhelés veszélyét. A berendezés nem csak az elektromos aktuátorokkal segíti a mozgást, hanem speciális algoritmusokkal is, amelyek értelmezik a viselője mozdulatait és automatikusan hozzáigazítják a támogatás stratégiáját.

Az ITT szerint az exoszkeleton a tesztek után immár készen áll az ipari alkalmazásra és segítségével növelhető a munkások biztonsága és munkabírása is.

(Fotó: ITT-Istituto Italiano di Tecnologia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.