A vasúti munkások szupererőt kapnak egy nekik fejlesztett robotvázzal

2023 / 07 / 22 / Bobák Zsófia
A vasúti munkások szupererőt kapnak egy nekik fejlesztett robotvázzal
A vasúti munkások számára készített olasz exoszkeleton csökkenti a terhelést és a sérülések esélyét, miközben plusz erőt ad a nehéz terhek pakolása közben.

Az Olasz Műszaki Intézet (IIT) évek óta fejleszti hordható robotvázait a munkások számára, amelyek segítenek a nagy terheléssel járó munkák elvégezésében és csökkentik a felhasználók sérülésének esélyét. Az intézet StreamEXO váza a vasúti munkásoknak és nehézipari területen dolgozó embereknek készült és az eszközt egy fél éven át tartó tesztkampány során tették próbára, június 8-án pedig Spanyolországban mutatták be olyan tevékenységek elvégezésével, amelyeket a robotváz célalkalmazásainak szántak.

A résztvevők vasúti munkaterületen többek között 20-30 kilogrammos betonelemeket rakodtak és járművet is vezettek, miközben a StreamEXO-t viselték, amelyet úgy alakítottak ki, hogy minél könnyebb mozgást tegyen lehetővé. A váz csak 7 kilogrammot nyom, az akkumulátora 6 órányi folyamatos használatra alkalmas és a tesztek szerint 30%-kal csökkentette az izomfáradtságot és 50%-kal a fizikai túlterhelés veszélyét. A berendezés nem csak az elektromos aktuátorokkal segíti a mozgást, hanem speciális algoritmusokkal is, amelyek értelmezik a viselője mozdulatait és automatikusan hozzáigazítják a támogatás stratégiáját.

Az ITT szerint az exoszkeleton a tesztek után immár készen áll az ipari alkalmazásra és segítségével növelhető a munkások biztonsága és munkabírása is.

(Fotó: ITT-Istituto Italiano di Tecnologia)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
A negyedévente megjelenő utazási és életmódmagazin, a Roadster, a Samsunggal együttműködve izgalmas kalandra vállalkozott. A kiadó Player Media Group csapata meginvitálta a dél-koreai gyártóóriást egy technológiai kihívásra, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy napjaink mobiltelefonjai vajon professzionális fényképezőgépekként is megállják-e a helyüket.
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Önállóan mozgó és tájékozódó, alakváltó robotokat készítettek a kutatók a nyilvános helyek zajszűrésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.