A vertikális alvókabinban állva szunyókálhatnak a fáradt dolgozók

2022 / 07 / 18 / Bobák Zsófia
A vertikális alvókabinban állva szunyókálhatnak a fáradt dolgozók
A kabinban egy kis kiszögellés tartja a feneket, egy másik a fejet, így elméletben kényelmesen lehet szundítani benne a bútorgyártó cég szerint.

A japán Itoki bútorgyártó cég az irodai berendezésekre, főként a székek fejlesztésére fókuszálja tevékenységét, de most a szokványos garnitúrák helyett egy egészen új koncepcióval álltak elő, ami elméletben a munkahelyek kényelmét segíti elő: bemutatták a vertikális alvókabint.

A kabinban nincsen semmilyen különleges luxus vagy high-tech berendezés, ami a fáradt dolgozókat a pihenésben segíti, a lényege egészen egyszerűen abban áll, hogy zárható ajtajával kellő privát szférát biztosít és megvédi a kíváncsi tekintetektől azt az irodistát, aki éppen szükségét érzi egy kis szünetnek - közben viszont nem foglal túl sok helyet és vertikális kialakítása miatt nem csábít túl hosszan tartó alvásra sem. Az álló pozíciót a felhasználók két támaszték segítségével tudják fenntartani, amelyek az alsó felet, valamint a fejet tartják, bár az ilyen módon zajló pihenés valószínűleg nem nyújt igazi kényelmet, de néhány perces szünetre megfelelhet az Itoki elképzelése szerint.

A Bloombergnek nyilatkozó Saeko Kawashima, a cég kommunikációs igazgatója elmondta: a kabinokat annak a különös és nem túl egészséges szokásnak az alternatívájának szánják, amelyet Japánban a túlhajszolt munkások gyakorta alkalmaznak: ha pihenni akarnak egy rövid ideig, bezárkóznak a mosdókba vagy a földön alszanak.

"Rengeten japán ember dolgozik folyamatosan, szünetek nélkül"

- mondta Kawashima - "Reméljük, hogy a vállalatok a berendezést a pihenéshez való rugalmasabb hozzáállás jegyében tudják majd használni."

Hasonló alvókabinokat más cégek is bemutattak korábban, a sokszor egészen rendhagyó irodákat berendező Google például már a 2010-es évek elején felállította a Metronaps EnergyPodjait a munkahelyeken, amelyekben a dolgozók 20 perces gyorspihenőket tarthatnak, relaxáló zene hallgatása közben.

(Fotó: Itoki)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.