A vertikális alvókabinban állva szunyókálhatnak a fáradt dolgozók

2022 / 07 / 18 / Bobák Zsófia
A vertikális alvókabinban állva szunyókálhatnak a fáradt dolgozók
A kabinban egy kis kiszögellés tartja a feneket, egy másik a fejet, így elméletben kényelmesen lehet szundítani benne a bútorgyártó cég szerint.

A japán Itoki bútorgyártó cég az irodai berendezésekre, főként a székek fejlesztésére fókuszálja tevékenységét, de most a szokványos garnitúrák helyett egy egészen új koncepcióval álltak elő, ami elméletben a munkahelyek kényelmét segíti elő: bemutatták a vertikális alvókabint.

A kabinban nincsen semmilyen különleges luxus vagy high-tech berendezés, ami a fáradt dolgozókat a pihenésben segíti, a lényege egészen egyszerűen abban áll, hogy zárható ajtajával kellő privát szférát biztosít és megvédi a kíváncsi tekintetektől azt az irodistát, aki éppen szükségét érzi egy kis szünetnek - közben viszont nem foglal túl sok helyet és vertikális kialakítása miatt nem csábít túl hosszan tartó alvásra sem. Az álló pozíciót a felhasználók két támaszték segítségével tudják fenntartani, amelyek az alsó felet, valamint a fejet tartják, bár az ilyen módon zajló pihenés valószínűleg nem nyújt igazi kényelmet, de néhány perces szünetre megfelelhet az Itoki elképzelése szerint.

A Bloombergnek nyilatkozó Saeko Kawashima, a cég kommunikációs igazgatója elmondta: a kabinokat annak a különös és nem túl egészséges szokásnak az alternatívájának szánják, amelyet Japánban a túlhajszolt munkások gyakorta alkalmaznak: ha pihenni akarnak egy rövid ideig, bezárkóznak a mosdókba vagy a földön alszanak.

"Rengeten japán ember dolgozik folyamatosan, szünetek nélkül"

- mondta Kawashima - "Reméljük, hogy a vállalatok a berendezést a pihenéshez való rugalmasabb hozzáállás jegyében tudják majd használni."

Hasonló alvókabinokat más cégek is bemutattak korábban, a sokszor egészen rendhagyó irodákat berendező Google például már a 2010-es évek elején felállította a Metronaps EnergyPodjait a munkahelyeken, amelyekben a dolgozók 20 perces gyorspihenőket tarthatnak, relaxáló zene hallgatása közben.

(Fotó: Itoki)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.