A világ egyik leggyorsabb robotkutyája sebességrekordot döntött

2023 / 12 / 15 / Bobák Zsófia
A világ egyik leggyorsabb robotkutyája sebességrekordot döntött
A dél-koreai robotkutya neve talán kevésbé cseng ismerősen, mint Spoté, de HOUND olyan gyorsan szaladt végig a 100 méteres pályán, hogy új Guinness-rekordot állított fel.

A gyakran robotkutyaként emlegetett négylábú robotok egyre népszerűbbek különféle alkalmazási körökben: cégek, intézmények és katonai szervezetek is használják őket ellenőrzési, biztonsági őri, adatgyűjtési, karbantartási munkákra. A kamerákkal és más műszerekkel felszerelt gépek hasznos segítséget nyújthatnak azokban az esetekben, amikor egy-egy időrabló, repetitív, de fontos feladatot kell elvégezni, vagy ahol olyan környezetben kell megoldani a munkát, ami az emberek számára veszélyes vagy nehezen megközelíthető helyen zajlik.

A robotkutyákat gyártó cégek a négylábú gépek sokféle verzióját hozták már kereskedelmi forgalomba, de a robotoknak egyre nagyobb teljesítményű változatait is fejlesztik a laboratóriumokban, hogy újabb képességekkel ruházzák fel őket. A dél-koreai tudományos és műszaki intézet, a KAIST (Korea Advanced Institute of Science & Technology) mérnökeinek sikerült megalkotniuk a leggyorsabb robotkutyát, HOUND-ot, ami teljesítményével bekerült a Guinness-rekorderek közé is. A Guinness World Records december 12-ei bejegyzése szerint a gép 100 méteres sprintben nyerte el a világ leggyorsabb robot négylábúja címet: a távot 19,87 másodperc alatt tette meg. Ez azt jelenti, hogy HOUND körülbelül 5 m/s-os tempóval, azaz 18 km/h-val futott.

Ez a sebesség nem feltétlenül tűnik soknak, de a robotkutyák általában nem a rendkívüli gyorsaságukról ismertek, a Boston Dynamics Spotja például maximálisan 5,7 km/h-val tud haladni, a Ghost Robotics Vision 60 robotkutyája 10 km/h-val, a Unitree Go2 modellje a specifikációk szerint már 18 km/h-val, de úgy tűnik, hogy ez inkább elméleti végsebesség, legalábbis HOUND-ot hivatalosan nem körözte le egyelőre. A koreai robotkutyát a sprintre szimulációkkal és megerősítésen alapuló tanulással készítették fel és lábait könnyű anyagból építették meg, hogy segítse a gyorsulásban. A négylábút kifejezetten a gyors futásra tervezték, de emellett más műveletek kivitelezésére is képes: tud emelkedőn felfelé haladni és akár 35 centiméter magas akadályokon átlépni. A robotkutya külsőre elég nyers benyomást kelt, de a KAIST nem is kereskedelmi célokra szánja a robotot, hanem kísérleti platformnak, amit a jövőben tovább fejlesztenek.

Az eddigi egyik leggyorsabb robotkutya egyébként a Boston Dynamics alkotmánya volt. Cheetah (gepárd) robot 2012-ben érte el a 45,5 km/h-ás sebességet egy teszt közben, de az az eset sokban különbözött HOUND mostani akciójától: egyrészt Cheetah ki volt kötve a teszt közben a stabilitás kedvéért, másrészt egy futópadon szaladt, nem valódi pályán. Cheetah kisebb méretű névrokonát, a Cheetah Minit továbbra is fejlesztik az MIT-n és 2018-ban egy akkor rekordnak számító csúcsot döntöttek vele: a robot 14 km/h-ás sebességgel szaladt önállóan.

(Fotó: Guinness World Records)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.