A világ első épen megőrződött dinoszaurusz-szövetei és sejtszerkezete
A világ első épen megőrződött dinoszaurusz-szövetei és sejtszerkezete
2020 / 01 / 11 / Justin Viktor
A szövetek és lágy részek fosszíliaként való megőrződése rendkívül ritka, és ez a földtörténet régebbi időszakaira hatványozottan igaz. Nem csoda hát, ha először a paleontológusok sem akarták elhinni, mit találtak.

A tudósok számára új ablak nyílt a dinoszauruszok világába a Kanadában található Alberta állam Badlands régiójában talált legújabb leletnek köszönhetően. Mauricio Barbi fizikaprofesszor, éppen a híres paleontológussal, Philip Currie-vel (akinek alakja a Jurassic franchise Dr. Alan Grantjét ihlette) volt együtt egy expedíción, amikor felfedezték egy Hadrosauridae családhoz tartozó dinoszaurusz 72 millió éves, háromdimenziós, minden eddigi leletnél nagyobb épségben fennmaradt bőrdarabját.

A Regina Egyetemen Mauricio elektronmikroszkópot használhatott a Hadroszaurusz atom- és molekuláris szintű vizsgálatához. Mauricio több technikát alkalmazva megfigyelhette azt, amit előtte még élő ember nem látott: egy dinoszaurusz sejtszerű szerv-struktúráinak maradványait.

A tudósok először pillanthatták meg egy dinoszaurusz sejtrétegeinek elrendezését, és így képessé váltak összehasonlítani a dinoszaurusz sejtszerkezetét a mai élőlények sejtszerkezetével.

Mindez új betekintést nyújt az állatok fejlődésének megértéséhez.

A Hadroszaurusz bőréből a tudósok meg tudták állapítani a dinoszaurusz izomszerkezetének jellegzetességeit, azt hogy milyen gyorsan tudtak futni a faj egyedei, képesek voltak-e úszni, következtethettek rá, hogy milyen lehetett az élőhelyük, és természetesen sok apró részlet kiderül a külalakjukról is. Mauricio megállapította, hogy ennek a Hadroszaurusznak a bőre meglehetősen vastag és díszes lehetett, nagy, pikkelyszerű struktúrákkal, igen hasonlóan a modern krokodilok bőréhez. Ami a bőr pigmentjeit (a bőr színét) illeti, Mauricio elmondta: A tudósoknak ma fogalma sincs arról, hogy milyen színű volt a dinoszauruszok bőre, lehetett akár, zöld, kék vagy narancssárga is.

A Hadroszaurusz dinoszauruszokat kacsacsőrű dinoszauruszoknak is hívják, taréjjal borított koponya, patás lábak és hosszú farok jellemzik őket (a Jurassic Park 2-ben Elvisnek gúnyolja a faj egy példányát az orvvadász.)  Természetükkel kapcsolatban több részletet hagytak ránk, mint a dinoszauruszok bármely másik faja. A Kréta korban éltek, és több volt belőlük mint a legtöbb dinoszauruszból, ha az időgépünket használnánk, inkább a folyók, patakok és ártéri partok közelében keressük őket. Növényevő dinoszauruszok voltak, amelyek alacsonyabb fákat és cserjéket legeltek.

Az őslénykutatók a mai napig több mint 50 különféle Hadroszaurusz-kövületet ástak ki, amelyek valamiféle dinoszauruszbőr-lenyomatot tartalmaztak. Néhány elmélet azzal magyarázza azt, hogy miért hagytak ránk ilyen sok dino-bőrt a Hadroszauruszok, hogy a folyók és a völgyek mint élőhelyek, hajlamosak a gyors elárasztódásra, ami hamar eltemethette a dinókat a vastag üledékrétegekben, megvédve a holttestet a lebomlástól illetve a többi dinoszaurusz étvágyától. Ugyanakkor Hadroszaurusz bőrt találtak az áradásokra hajlamos területeken kívül is, ezért a tudósok azt is fontolgatják, hogy a faj egyedeinek bőre különösen kemény lehetett, amely segítette a megőrződését.

(Forrás: DinosauriaOnline Képek:Regina Egyetem)

Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A történelem leghosszabb kukássztrájkja tragédiával kezdődött és Martin Luther King halálával végződött
A történelem leghosszabb kukássztrájkja tragédiával kezdődött és Martin Luther King halálával végződött
Miután 1968 februárjában Echol Cole és Robert Walker hulladékrakodó munkások életüket vesztették egy kukásautó szeméttömörítőjében, Memphisben hónapokon át minden nap az utcára vonultak a köztisztasági alkalmazottak, hogy emberhez méltóbb bánásmódot, valamint magasabb béreket és a szakszervezetük elismerését követeljék a kormányzattól. Az események azonban nem várt fordulatot vettek, mikor Martin Luther King az oldalukra állt.
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
A 2000 évig a föld alá temetett római üveg lassanként egy különös kristállyá alakul át, amiben rendkívül furán törik meg a fény – ez a fotonikus kristály, és a kutatók végre rájöttek, hogy miért történik ez a meglepő jelenség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.