A világ első parkolóhelye, ahol a villanyautódból leszívott árammal is kifizetheted a díjat

2020 / 08 / 08 / Rácz Tamás
A világ első parkolóhelye, ahol a villanyautódból leszívott árammal is kifizetheted a díjat
Az elektromos energia akár fizetőeszköz is lehet, csak megfelelő "pénztárca" és "kassza" kell hozzá.

A Nissan yokohamai kiállítóközpontjában, a Nissan Pavilionban minden az elektromos autózás, az elektromos mobilitás és a megújuló energia körül forog. A tízezer négyzetméteres, zéró emissziós intézményt napelemek által termelt és vízerőművektől vásárolt árammal üzemeltetik. A büfé elektromos berendezéseit napelemekből és Nissan Leafekből összeállított szigetüzemű, az elektromos hálózatra nem csatlakozó helyi energetikai rendszer látja el itt, helyben megtermelt energiával. A látogatók pedig a Formula E villnyautó-bajnokság versenyautóival és az új, egyelőre prototípus-szinten létező Nissan Ariya villanyautóval élhetnek át virtuális kalandokat.


A Nissan Pavilion

 

A Pavilion legújabb szolgáltatása pedig egy igazi világújdonság. Augusztustól az erre alkalmas elektromos autóval, például Nissan Leaffel érkező vendégek a parkolási díjat nem pénzzel, hanem a kiállítóközpont elektromos rendszerére csatlakoztatott autóból átadott energiával is kifizethetik.

A töltő helyett "merítő"-ra rakott kocsikkal a Nissan azt demonstrálja, hogy valóban lehetséges kihasználni az elektromos mobilitás eddig többnyire csak tervekben, koncepciókban emlegetett lehetőségét, a kétirányú energiaáramlást. Ha ugyanis a villanyautók mennyisége elér egy kritikus szintet, az elektromos hálózat szolgáltatója a konnektorba dugott járműveket nem csak közlekedési eszközként, hanem mozgó energiatárolóként is használhatná.

Eltárolhatná bennük a termelési csúcsok vagy a fogyasztási völgyek idején megtermelt fölös energiát és felhasználhatja őket forrásként a fogyasztási csúcsok alkalmával, mint egy kisegítő generátort. Az autók tulajdonosai ebben a rendszerben természetesen a kétirányú energiaáramlás-figyelés alapján megfelelő kompenzációt kapnának a tulajdonukban lévő akkumulátor használatáért.

 

 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.