A világ leendő legnagyobb robotja repülőtereken dolgozhat

2023 / 11 / 26 / Bobák Zsófia
A világ leendő legnagyobb robotja repülőtereken dolgozhat
Az Avinxt robotizált rendszere, amit többek között a Siemens támogatásával építenek meg, elsőként Oslóban teljesít majd szolgálatot.

Az Avinxt cég a Norse Atlantic Airways légitársasággal együttműködésben létrehozza azt a robotot, ami a repülőgépek tisztításában, ellenőrzésében és karbantartásában segít majd, hogy csökkentse az ilyen jellegű feladatokra fordított idő, költségek és emberi munkaerő mennyiségét. A gép mesterséges intelligencia alkalmazásával, hatalmas robotkarokkal fogja a reptéren parkoló repülőgépeket kezelni, az Avinxt elmondása szerint sokkal gyorsabban és környezetbarátabb módon, mint eddig.

A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni és a specifikációkról sem árultak el részleteket, de a tervek szerint ez lesz a világ legnagyobb robotja és a Siemens, valamint a Canrig robotikai cég is támogatja a fejlesztését. A rendszer több egységből épül fel, amelyekhez egy-egy robotkar tartozik: ezekkel a karokkal végzik a jégtelenítés, a jármű mosásának és ellenőrzésének feladatát. A hó és jég eltávolítása mellett a repülőgép törzsének és hajtóművének tisztításával és a teljes gép alapos átvizsgálásával segíti a robot a reptéri munkákat, aminek köszönhetően sokkal rövidebb ideig tarthatnak ezek a folyamatok és potenciális a fogyasztás néhány százalékos redukálását is eredményezheti a járművek megfelelő állapotának biztosítása. Az Avinxt ezenfelül a tisztításhoz használt vegyszerek helyben történő összegyűjtését és újrahasznosítását is tervezi, amit egy, a repülőtéren felépített létesítményben valósítanak meg. Ilyen módon az összes elhasznált víz és a vegyszerek körülbelül 80%-át tudják majd újra alkalmazni.

A robotizált rendszer egyes részeit az elmúlt években már tesztelték, de a teljes méretű verzió készítése 2024-ben kezdődik majd. Először az Oslói Repülőtéren fogják szolgálatba állítani a robotot, ahol az üzemeltetést a Widerøe Ground Handling végzi. Később más repülőtereken is megjelenhet a rendszer, amivel a légitársaságok személyszállító mellett kisebb méretű privát gépeket vagy akár katonai repülőgépeket is kezelhetnek.

(Fotó: Norse Atlantic Airways, 8-tree)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.