A világ leendő legnagyobb robotja repülőtereken dolgozhat

2023 / 11 / 26 / Bobák Zsófia
A világ leendő legnagyobb robotja repülőtereken dolgozhat
Az Avinxt robotizált rendszere, amit többek között a Siemens támogatásával építenek meg, elsőként Oslóban teljesít majd szolgálatot.

Az Avinxt cég a Norse Atlantic Airways légitársasággal együttműködésben létrehozza azt a robotot, ami a repülőgépek tisztításában, ellenőrzésében és karbantartásában segít majd, hogy csökkentse az ilyen jellegű feladatokra fordított idő, költségek és emberi munkaerő mennyiségét. A gép mesterséges intelligencia alkalmazásával, hatalmas robotkarokkal fogja a reptéren parkoló repülőgépeket kezelni, az Avinxt elmondása szerint sokkal gyorsabban és környezetbarátabb módon, mint eddig.

A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni és a specifikációkról sem árultak el részleteket, de a tervek szerint ez lesz a világ legnagyobb robotja és a Siemens, valamint a Canrig robotikai cég is támogatja a fejlesztését. A rendszer több egységből épül fel, amelyekhez egy-egy robotkar tartozik: ezekkel a karokkal végzik a jégtelenítés, a jármű mosásának és ellenőrzésének feladatát. A hó és jég eltávolítása mellett a repülőgép törzsének és hajtóművének tisztításával és a teljes gép alapos átvizsgálásával segíti a robot a reptéri munkákat, aminek köszönhetően sokkal rövidebb ideig tarthatnak ezek a folyamatok és potenciális a fogyasztás néhány százalékos redukálását is eredményezheti a járművek megfelelő állapotának biztosítása. Az Avinxt ezenfelül a tisztításhoz használt vegyszerek helyben történő összegyűjtését és újrahasznosítását is tervezi, amit egy, a repülőtéren felépített létesítményben valósítanak meg. Ilyen módon az összes elhasznált víz és a vegyszerek körülbelül 80%-át tudják majd újra alkalmazni.

A robotizált rendszer egyes részeit az elmúlt években már tesztelték, de a teljes méretű verzió készítése 2024-ben kezdődik majd. Először az Oslói Repülőtéren fogják szolgálatba állítani a robotot, ahol az üzemeltetést a Widerøe Ground Handling végzi. Később más repülőtereken is megjelenhet a rendszer, amivel a légitársaságok személyszállító mellett kisebb méretű privát gépeket vagy akár katonai repülőgépeket is kezelhetnek.

(Fotó: Norse Atlantic Airways, 8-tree)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Ne használj mesterséges intelligenciát, ha nincs szükség mesterséges intelligenciára - javasolja Szertics Gergely - de nagyon sok esetben szükség van rá. Mit jelent a mesterséges intelligencia, miért fontos a gépi tanulás és mikor érdemes használni az ipari szereplőknek? Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a Smart Factory ConnAction Konferencián.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.