A világ legidősebb kutyája sosem evett állateledelt

2023 / 05 / 18 / Bodnár Barna
A világ legidősebb kutyája sosem evett állateledelt
A Nyugat-Portugáliában élő Bobi kutya idén töltötte be a 31. évét, napi egy liter vizet iszik, soha nem volt láncon és sosem evett kutyaeledelt.

A Nyugat-Portugáliában lévő, Conqueiros in Leiria nevű faluban élő Bobi kutya egy fajtiszta Rafeiro do Alentejo, ami egy Portugál őrző-védő kutyafajta. Bobi 1992. május 11-én született, így hivatalosan is a világ legidősebb kutyájának számít, a Guiness Rekordok Könyve szerint.

A rekord megdöntése meglehetősen friss hír, hiszen egészen a közelmúltig azt hitték, hogy a címet Spike, az Egyesült Államok Ohio államában élő csivava birtokolja, a maga 23 esztendőjével. Említett Spike mindössze két hete lett a világ legöregebb kutyája, de nem sokáig örülhetett neki, ugyanis amikor a Guiness Rekordok Könyvének szervezete bizonyítékot kapott a sokkal idősebb Bobiról, akkor nem csak Spike címét ruházták át a portugál ebre, hanem egyben ő lett a legidősebb kutya is, aki valaha élt.

Bobi a Costa család kutyája, mióta 1992-ben egy sufniban megszületett, ahol tüzifát tároltak. Egyik tulajdonosa, Leonel Costa, aki most 38 éves, akkor nyolc éves volt. Bobival együtt három kiskutya született, de Costa édesapja úgy döntött, nem tartja meg az állatokat, így elásta azokat, azt viszont nem vette észre, hogy egyet kihagyott. Leonel és testvérei arra lettek figyelmesek, hogy a kölykök anyja, Gira folyamatosan visszatért a sufniba, így jöttek rá, hogy az egyik kiskutyának sikerült elkerülnie szomorú végzetét. A gyerekek ekkor úgy döntöttek, hogy Bobi létét titokban tartják, tudván, hogy amint a kiskutya kinyitja a szemét, apjuk nem lesz képes megölni azt. Annak ellenére, hogy Leonelékre büntetés várt, amikor szüleik rájöttek a titkukra, a fiúknak sikerült megmenteni Bobi életét, így a kutya család tagja lett.


Bobi és egyik macskatársa, Ceguinho 2023-ban (Fotó: Guinness World Records)

Costa azt mondta, az állat soha nem kapott kutyaeledelt, mindig is ugyanazzal etették, amit a család is evett, igaz, a táplálékot előtte mindig vízbe áztatták, hogy ne legyen túl fűszeres. Gazdái szerint Bobi körülbelül egy liter vizet iszik naponta, illetve soha nem tartották láncon vagy kötötték pórázra, ehelyett egész életében szabadon járhatott a Costa család házát körülvevő erdőkben és termőföldeken. Idős korára, főként gyengülő látása miatt már inkább a ház közelében marad, az idő nagyrészében a család macskáival tölti az idejét a hátsó kertben. Bobi édesanyja, Gira is viszonylag hosszú ideig, 18 évig élt.

(Borítókép: Guinness World Records)


“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
Ember és gép összeolvadása új világot nyit meg – de ez nem csak a munkát, a gazdaságot alakítja újra, de esszenciálisan azt is, hogy mit jelent embernek lenni. Hamarosan talán égető kérdéseket kell ennek kapcsán feltennünk.
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Rubik Ernő, Krausz Ferenc és Kiss László is tartott előadást a versenyen, ahol a résztvevőknek bonyolult fizikai problémákra kell megoldást találniuk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.