A világ legjobb ötletei #5 Közösségi gyümölcsfák Koppenhága utcáin

2020 / 01 / 26 / Justin Viktor
A világ legjobb ötletei #5 Közösségi gyümölcsfák Koppenhága utcáin
A koppenhágai utcákon barangoló embereknek hamarosan nem kell feltétlenül snacket vásárolniuk, mivel akár  gyümölcsöt is szedhetnek majd a közösségi-fákról.

A koppenhágai városi tanács nemrégiben ugyanis gyümölcsfák ültetéséről szavazott a lakóközösség számára. Finom, ízletes fafajtákat ültetnek - szólnak a tervek - például almafákat és szeder bokrokat, a tervek szerint közterületeken, parkokban, templomkertekben és játszóterekben.

A városi tanács célja, hogy az emberek újból összekapcsolódjanak a helyben termő növényzettel és a növényvilággal általánosságban. Talán nem túl nagy tévedés, ha magyarországi nagyvárosi analógiát is megelőlegezve számolunk be róla, hogy a dán emberek jelenlegi generációja úgy tűnik elvesztette a kapcsolatot a növényekkel és az ételek eredetével, előállításával, melyeket fogyaszt. A Városi Tanács reményei szerint a gyümölcsfák és a többi vegetáció ültetésével a táplálkozásban is vissza lehet hozni majd, a hagyományos ízeket.

betakarítás iránti kedv egyre növekszik, és  ennek számos ökológiai és gasztronómiai előnye van. Az élelmiszer betakarításának helyi hagyománya a középkor óta jól működik Dániában, mivel a törvénykönyvek lehetővé tették a polgárok számára, hogy szabadon összegyűjtsék az ehető  élelmiszert a közterületekről. Az embereknek megengedték, hogy magántulajdonban lévő ingatlanokról is betakarítsanak gyalogösvényeken keresztül, amíg nem tértek le róla. Tehát a Városi Tanács nemrégiben meghozott döntése a fák telepítéséről a közösség számára, régi hagyományt elevenít fel.

Ha több őshonos növény él a környezetükben, a gyerekeknek is könnyebb megtanítani, hogy mi-micsoda.  Ráadásul bármelyik ehető termény sokkal egészségesebb snack, mint bármely készétel, gyorsétel vagy mesterséges édesség.

A gyümölcsfákkal együtt a közösségi érzés, az összetartozás, az egymás és környezetünk iránti felelősségvállalás is növekszik, a biodiverzitás pedig kifejezetten virágzik.

A gyerekek tehát nem csupán felkészültebbekké válnak az életre de egészséges ételeket is fogyaszthatnak, miközben megismerik a helyi növényzetet. Azok a dániai utazók, akik nem ismerik a természeti erőforrásokat, használhatják a Vild Mad nevű ingyenes mobilalkalmazást, amely dánul “vadon termő táplálékot” jelent. Az alkalmazás informálja az látogatókat a betakarításról, és végigkalauzolja őket az ország erdőin és parkjain keresztül az érett, friss, helyi alapanyagok lelőhelyéig. A Vild Mad ízletes recepteket is javasol a felfedezett vadon termő alapanyagokból.

(Forrás: IntelligentLiving Képek: Unsplash, Pexels)

 


Először dokumentáltak ilyesmit: kifordult magából a földkéreg Spanyolországnál
Először dokumentáltak ilyesmit: kifordult magából a földkéreg Spanyolországnál
Kifordult magából a Föld – már nem átvitt értelemben, hanem szó szerint: egy kéregtábla teljesen átfordult Granada közelében.
Egyszerű módszerrel szabadulhatunk meg a csapvízben lévő mikroműanyag 80 százalékától
Egyszerű módszerrel szabadulhatunk meg a csapvízben lévő mikroműanyag 80 százalékától
Bárki elvégezheti otthon öt perc alatt, és semmi speciális készüléket nem igényel. Persze a legjobb az lenne nyilván, ha eleve nem lenne a csapvízben mikroműanyag.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.