A világ legjobb ötletei #8 - mohásbeton az új CO2 csodafegyver

2020 / 02 / 22 / Justin Viktor
A világ legjobb ötletei #8 - mohásbeton az új CO2 csodafegyver
A mohát növesztő betonból készülő épületek több ezer fánál is több szén-dioxidot és légszennyezést képesek eltávolítani a környezetükből.

A Universitat Politècnica de Catalunya kutatói, Antonio Aguado és Ignacio Segura, Sandra Manso vezetésével kifejlesztettek egy „élő betont”, amely mohát, zúzmót és gombákat termeszt, ezáltal óriási légtisztítóvá változtatva a városi épületeket. A spanyol kutatók által fejlesztett porózus, savas beton, szinte a talajként viselkedik az aszálytűrő növényzet számára. 

Az anyagot olyan irodaépület prototípusainak felépítésére használják, amely képes több szén-dioxidot és szennyeződést kivonni a levegőből, mint a fák ezrei, miközben friss oxigént bocsát ki.

Egy mohával borított pad Londonban egyedül 275 fa munkáját képes elvégezni, egy egész épület hasonlóan beborítva ennek sokszorosára képes. Ez igazi jó hír lehet azoknak a zsúfolt városoknak, amelyekben sajnos nincs hely nagy mennyiségű fa ültetésére.

A függőleges kertek vagy a „zöld falak” elképzelése pár évtizede jött divatba, ám eddig csak körülbelül 60 épületben hoztak létre ilyesmit, mert a növények és a talaj épülethez történő hozzáerősítéséhez bonyolult szerkezeti tervezésre van szükség. Az „élő beton” a zöld falak koncepcióját a következő szintre emelheti. 

Amellett, hogy ez új módja egy ház felújításának, a beton elnyeli a napsugárzást, segítve az épület belső hőmérsékletének szabályozását. Támasztószerkezetek nélkül a kompozitból készült függőleges kertek egyszerűbbek és olcsóbbak a meglévő homlokzatok beépítéséhez vagy bővítéséhez.

A mediterrán éghajlat számára létrehozott biológiai beton három rétegből áll. A legbelső réteg vízhatlanná teszi az alatta lévő épületet, és megvédi a nedvesség okozta károsodástól. A középső réteg a biológiai, vízelnyelő-réteg, amely támogatja az olyan organizmusok kolonizációját, mint például a moha, a zuzmó és a gombák. A külső réteg fordított vízszigeteléssel rendelkezik, amely lehetővé teszi a víz beszivárgását, de megakadályozza a kijutását.

A növényzet szintén szigeteli az épületet, elősegítve a belső hőmérséklet szabályozását, és tovább csökkentve a légkondicionálók és fűtőberendezések károsanyag kibocsátását. Jelenleg a biológiai betont az UPC-ben és a belgiumi University of Ghent Egyetemen tesztelik és szabadalmi bejelentés alatt áll.

(Forrás: ReturnToNow Képek: UPC)


 


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Az amerikai politikus asztalára került, 1971-ben készült dokumentum az "emberi faj túlélésének biztosításáról" írt, és csak most került nyilvánosságra.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.