A világ legnagyobb csillagászati múzeuma nyílt meg Sanghajban

2021 / 08 / 01 / Justin Viktor
A világ legnagyobb csillagászati múzeuma nyílt meg Sanghajban
A múzeum fantasztikus léptékű, futurisztikus épületet kapott, és alapvetően a kínai űrkutatás történetével foglalkozik, de a nemzetközi csillagászat eredményeit is bemutatják.

A legnagyobb múzeum

Maga a létesítmény a Sanghaji Csillagászati Múzeum névre hallgat, és 58 600 négyzetméteres alapterületen fogadja a látogatókat. A fedett terület sem kicsi, 39 ezer négyzetméter, ami konkrétan a világ legnagyobb csillagászati múzeumává teszi.

A múzeum megnyitáskor három különböző fogalom köré építették fel a tárlatokat. Ezek az otthon, a kozmosz, és az odüsszeia névre hallgatnak, és az említés sorrendjében haladva a Naprendszert, a világűr többi részét, és az emberiség által a csillagászat tudománya és az űrkutatás területén eddig elért haladás történetét mutatják be.

Az épületek ívben hajló formáját úgy alakították ki, hogy tükrözze a kozmosz geometriáját. Mivel egyáltalán nincsenek egyenesek vagy derékszögek, a szerkezet három egymást átfedő ívből áll, amelyek az égitestek pályáira utalnak.

A komplexumban természetesen planetárium, obszervatórium és egy 23 méter magas naptávcső is helyet kapott. Az épületeket az amerikai Ennead Architects cég tervezte, mely még 2014 -ben nyerte meg az erre kiírt nemzetközi pályázatot.

A kínai Global Times beszámolója szerint a múzeumban gondosan megtervezett fény- és hanghatásokkal, valamint élethű szimulációkkal igyekeznek fokozni az élményt a látogatók számára. Modellek és kísérleti berendezések segítenek megérteni az asztronómia elvontabb fogalmait és láthatók ismert kísérletek reprodukciói is. Ide tartozik Léon Foucault francia fizikus inga-kísérlete, mellyel a Föld Nyugat felől keleti irányba történő forgását bizonyította, de elmagyarázzák a fekete lyukak spagetti-hatását, a relativitás elméletet, valamint a Doppler-jelenséget is.

Kína küldetést indít a Nap megfigyelésének céljával Kína nagy erőkkel halad előre űrprogramjával, több szondát küldtek a Hold felszínére, saját Föld körüli pályán keringő űrállomásukon dolgoznak, nemsokára leszállhatnak a Marsra is és most a Nap megfigyelését célzó küldetést jelentettek be.

Háromtest probléma

Thomas J. Wong, az épületek vezető tervezője és csapata azt remélték, hogy érzékeltetni tudják a világegyetem minden objektumára jellemző állandó mozgást és a rájuk ható erőket. Wong szerint befolyásolta őket a három test probléma is, az a megoldatlan kérdés, hogy hogyan lehet matematikailag kiszámítani három égitest mozgását a gravitációs kapcsolataik alapján.

A kiállítás kínai szekciójában az ország űreszközeinek modelljei láthatóak, többek között az építés alatt álló kínai űrállomás már felbocsátott központi moduljának modellje és a Csu-zsung kínai marsjáró, illetve a Jütu II holdjáró másolata is.

Kína kétségtelenül gyors tempóban fejleszti az űrkutatás területén rendelkezésre álló kapacitásait. Két éve elsőként juttattak űrszondát a Hold Földdel ellentétes oldalára, jelenleg állandó űrállomásukon dolgoznak, és zajlik a kínai Mars-misszió is. Tienven-1 névre hallgató marsszondájuk május 15-én landolt a vörös bolygón. A jövőre nézve legénységet szeretnének a Hold felszínére juttatni, és tervben van egy állandó kutatóbázis létrehozása ugyanott.

(Forrás: MTI Kép: Shanghai Astronomy Museum)

Ez is érdekelhet:

Itt lehet nyomon követni, hogy hová zuhanhatnak vasárnaptól a 21 tonnás kínai rakéta darabjai A Hosszú menetelés 5B Y2 rakéta az épülő a Mennyei Harmónia nevű kínai űrállomás első elemeit juttatta Föld körüli pályára, nemsokára azonban kontrollálatlanul zuhan majd vissza a Földre, és csak remélhetjük, hogy nem lakott területre esnek a darabjai.

Látványos kínai Tienven-1 videó a Marsról, melynek légkörében a britek vízgőzt találtak Ahogy már mi is beszámoltunk róla Kína Tienven-1 küldetése négy napja sikeresen Mars körüli pályára állította a keringőegységet. Most megérkeztek az első videók is, Kína hihetetlen felvételeket tett közzé, melyeket a Mars körül keringő Tienven-1 szonda készített a bolygóról.

A Tienven-1 kínai szonda is sikeresen pályára állt a Mars körül Hivatalos kínai nyilatkozat szerint a Tienven-1 küldetés sikeresen Mars körüli pályára állt. Ez az első alkalom, hogy az országnak sikerült űrhajót juttatnia a vörös bolygóra, mindössze egy nappal azután, hogy az Egyesült Arab Emírségek szondája is megtette ugyanezt.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
A 2000 évig a föld alá temetett római üveg lassanként egy különös kristállyá alakul át, amiben rendkívül furán törik meg a fény – ez a fotonikus kristály, és a kutatók végre rájöttek, hogy miért történik ez a meglepő jelenség.
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
A molibdénből készült molibdenén a kétdimenziós anyagok táborát erősíti és már meg is találták az egyik tökéletes felhasználási területet számára.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.