A világ legnagyobb csillagászati múzeuma nyílt meg Sanghajban

2021 / 08 / 01 / Justin Viktor
A világ legnagyobb csillagászati múzeuma nyílt meg Sanghajban
A múzeum fantasztikus léptékű, futurisztikus épületet kapott, és alapvetően a kínai űrkutatás történetével foglalkozik, de a nemzetközi csillagászat eredményeit is bemutatják.

A legnagyobb múzeum

Maga a létesítmény a Sanghaji Csillagászati Múzeum névre hallgat, és 58 600 négyzetméteres alapterületen fogadja a látogatókat. A fedett terület sem kicsi, 39 ezer négyzetméter, ami konkrétan a világ legnagyobb csillagászati múzeumává teszi.

A múzeum megnyitáskor három különböző fogalom köré építették fel a tárlatokat. Ezek az otthon, a kozmosz, és az odüsszeia névre hallgatnak, és az említés sorrendjében haladva a Naprendszert, a világűr többi részét, és az emberiség által a csillagászat tudománya és az űrkutatás területén eddig elért haladás történetét mutatják be.

Az épületek ívben hajló formáját úgy alakították ki, hogy tükrözze a kozmosz geometriáját. Mivel egyáltalán nincsenek egyenesek vagy derékszögek, a szerkezet három egymást átfedő ívből áll, amelyek az égitestek pályáira utalnak.

A komplexumban természetesen planetárium, obszervatórium és egy 23 méter magas naptávcső is helyet kapott. Az épületeket az amerikai Ennead Architects cég tervezte, mely még 2014 -ben nyerte meg az erre kiírt nemzetközi pályázatot.

A kínai Global Times beszámolója szerint a múzeumban gondosan megtervezett fény- és hanghatásokkal, valamint élethű szimulációkkal igyekeznek fokozni az élményt a látogatók számára. Modellek és kísérleti berendezések segítenek megérteni az asztronómia elvontabb fogalmait és láthatók ismert kísérletek reprodukciói is. Ide tartozik Léon Foucault francia fizikus inga-kísérlete, mellyel a Föld Nyugat felől keleti irányba történő forgását bizonyította, de elmagyarázzák a fekete lyukak spagetti-hatását, a relativitás elméletet, valamint a Doppler-jelenséget is.

Kína küldetést indít a Nap megfigyelésének céljával Kína nagy erőkkel halad előre űrprogramjával, több szondát küldtek a Hold felszínére, saját Föld körüli pályán keringő űrállomásukon dolgoznak, nemsokára leszállhatnak a Marsra is és most a Nap megfigyelését célzó küldetést jelentettek be.

Háromtest probléma

Thomas J. Wong, az épületek vezető tervezője és csapata azt remélték, hogy érzékeltetni tudják a világegyetem minden objektumára jellemző állandó mozgást és a rájuk ható erőket. Wong szerint befolyásolta őket a három test probléma is, az a megoldatlan kérdés, hogy hogyan lehet matematikailag kiszámítani három égitest mozgását a gravitációs kapcsolataik alapján.

A kiállítás kínai szekciójában az ország űreszközeinek modelljei láthatóak, többek között az építés alatt álló kínai űrállomás már felbocsátott központi moduljának modellje és a Csu-zsung kínai marsjáró, illetve a Jütu II holdjáró másolata is.

Kína kétségtelenül gyors tempóban fejleszti az űrkutatás területén rendelkezésre álló kapacitásait. Két éve elsőként juttattak űrszondát a Hold Földdel ellentétes oldalára, jelenleg állandó űrállomásukon dolgoznak, és zajlik a kínai Mars-misszió is. Tienven-1 névre hallgató marsszondájuk május 15-én landolt a vörös bolygón. A jövőre nézve legénységet szeretnének a Hold felszínére juttatni, és tervben van egy állandó kutatóbázis létrehozása ugyanott.

(Forrás: MTI Kép: Shanghai Astronomy Museum)

Ez is érdekelhet:

Itt lehet nyomon követni, hogy hová zuhanhatnak vasárnaptól a 21 tonnás kínai rakéta darabjai A Hosszú menetelés 5B Y2 rakéta az épülő a Mennyei Harmónia nevű kínai űrállomás első elemeit juttatta Föld körüli pályára, nemsokára azonban kontrollálatlanul zuhan majd vissza a Földre, és csak remélhetjük, hogy nem lakott területre esnek a darabjai.

Látványos kínai Tienven-1 videó a Marsról, melynek légkörében a britek vízgőzt találtak Ahogy már mi is beszámoltunk róla Kína Tienven-1 küldetése négy napja sikeresen Mars körüli pályára állította a keringőegységet. Most megérkeztek az első videók is, Kína hihetetlen felvételeket tett közzé, melyeket a Mars körül keringő Tienven-1 szonda készített a bolygóról.

A Tienven-1 kínai szonda is sikeresen pályára állt a Mars körül Hivatalos kínai nyilatkozat szerint a Tienven-1 küldetés sikeresen Mars körüli pályára állt. Ez az első alkalom, hogy az országnak sikerült űrhajót juttatnia a vörös bolygóra, mindössze egy nappal azután, hogy az Egyesült Arab Emírségek szondája is megtette ugyanezt.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.