A világ legnagyobb fúziós reaktorának már 78%-a felépült és az ezer tonnás központi mágnes is hamarosan megérkezik 2021 / 06 / 22 / Bobák Zsófia

A Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor (ITER, latinul "az út") Franciaországban épülő létesítménye hosszú múltra tekint vissza, egy közös erővel létrehozott, radikálisan új energiatermelési módszerre építő erőmű ötlete már 1985-ben terítékre került a világ nagyhatalmainak vezetői között. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség leírása szerint a reaktor teljes formájában 23 000 tonnát nyom majd, 30 méter magas lesz és az első teljes működési tesztet 2035-re tervezik elindítani, ezt megelőzi még 2025-ben az első plazma begyújtása. A hatalmas, összeszerelt állapotban 18 méter magas Central Solenoid központi mágnest nemsokára áthajózzák Franciaországba, ahol már 78%-ban felépült az erőmű és belsejébe most benézhetünk az ITER Organization videójában. A felvételen látható a kapcsolóterem, ahol a francia áramhálózatba integrált reaktor váltóáramát egyenárammá alakítják, valamint a kriogenikus hűtőberendezések is, a központi egység, valamint az a terület, ahol a helyben végzett gyártást végzik, mivel létezik néhány olyan alkatrész, mint például a négy legnagyobb gyűrű alakú mágnes, amelyet nem lehet messziről szállítani, így helyben kell legyártani a 12 000 négyzetméteres teremben. (Fotó: ITER)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.