A világ legnagyobb szélturbinái és az európai helyzet

2019 / 12 / 17 / Justin Viktor
A világ legnagyobb szélturbinái és az európai helyzet
A szélturbinák önmagukban is impozáns látványt nyújtanak, és persze jóval tisztább energiát mint a fosszilis alapú erőművek. A modern világ szélmalmainak is megvan a maguk top ligája, ahol a legnagyobb teljesítményű, óriás szélkerekek kavarnak felhőnyi levegőket egyetlen fordulattal.

12 megawatt

Közülük is kiemelkedik majd a GE Renewable Energy által készített 12MW Haliade-X tengeri szélturbina, melynek első alkotóelemeit már legyártották, prototípusát összeszerelték. Ez a világ legnagyobb építés alatt álló tengeri turbinája, a magassága 260 méter, rotorátmérője pedig 220 méter lesz.

A méretek érzékeltetéséhez vegyünk egy Boeing 767-400 típusú repülőgépet, annak törzse a faroktól az orráig kb. 62 méter hosszú, tehát a Halidale-X rotorjai által rajzolt kör átmérőjén majdnem négy ilyen repülőgép férne el. A szélturbina működése közben 16 ezer átlagos európai otthon energiaszükségletét képes fedezni.

A vállalat bemutatta az óriási turbina első elemét, egy gondola prototípusát amit Franciaországból a Hollandiában lévő , Rotterdam-Maasvlakte-ba szállították, ahol a parton végzik el tesztjeit, mivel ott könnyebben hozzáférnek a turbinához, mint a nyílt tengeren.

Egy második gondolát tényleges üzemeltetési körülmények között szerelnek össze egy brit telephelyen. John Lavelle, a GE Renewable Energy Offshore Wind vezérigazgatója szerint hamarosan megkezdik az új termék kereskedelmi forgalmazását.

Az új turbina nagyobb, mint a legközelebbi versenytársa, a 10MW Vestas V164-9,5 MW szélturbina, amelyet 2014-es bevezetése óta a legnagyobbként tartanak számon. Bár a V164-9.5 teljesítményét 10 MW-ra növelték, ezzel még mindig 2 teljes megawattal elmarad a Haliade-X-tól, valamint a magassága is “csak” 220 méter, ami teljes 40 méterrel kevesebb, mint új szomszédjáé.

9.5 Megawatt

9,5 megawattos turbinát Dániában is gyártanak, ez az energia fedezi 8300 átlagos európai otthon energiaszükségletét. Az MHI Vestas cég szélturbinája csaknem 190 méter magasságban forog, ami egy 55 emeletes épületnek felel meg. A pengék súlya egyenként 35 tonna.


A Halidale-X 12MW hivatalosan közölt adatai a GE Renewable Energy honlapjáról

Ennek forgalmazását éppen most kezdték meg, de a korábban telepített, 8 megawatt teljesítményű verziók Dániában, Belgiumban és az Egyesült Királyságban is megtalálhatók. Ilyen nagy turbinákat általában csak a tengeren telepítenek, mert a szárazföldön túlságosan felkavarnák a környezetük életét (és levegőjét).

A tavalyi év végén a föld(!) energiaszükségletének  6 százalékát már így állították elő. A szélturbinák energiapiacának növekedése átlagban 10 százalékos évente.

Részben az olcsóbb és erősebb turbináknak köszönhetően a globális szélenergia-termelés a 2001. évi 23,9 gigawattról 2016-ban 486,8 gigawattra, majd 2018 végére 597 gigawattra nőtt.

A szél versenyképes

A szélenergia gazdasági szempontból is nagyon fontos: a szárazföldi szél manapság Európában az energiatermelés legolcsóbb új formája, mely évente 72 milliárd eurót plusz az éves forgalmat és 330 ezer munkahelyet jelent. A tengeri szél hasznosításának költségei gyorsan csökkennek, és biztos, hogy központi szerepet játszik majd az európai energiaellátási rendszer jövőbeni fejlődésében.

A szél mainstream

Önmagában a szélenergia az új erőművek 44 százalékát tette ki Európában elmúlt évben - ez több mint bármely más technológia. Jelenleg a szél fedezi az európai villamosenergia-igény több mint 11 százalékát. 2030-ra a szél szolgáltathatja az EU villamosenergia-szükségletének egynegyedét, és az európai energiarendszer gerincét képezheti.

A szél stratégiai jelentőségű

A szélenergia fontos és növekvő része az európai iparnak. A világ öt legnagyobb turbinagyártója közül három európai vállalat. Az európai ipar a világszerte értékesített összes szélturbina 40 százalékát szállítja, ez az oroszlánrészét adja Európa 35 milliárd eurós megújuló exportjának. A ma működő tengeri szélerőművek több mint 90 százalékával a világ tengeri szélenergia-vezetői vagyunk. Összességében a szélenergia egy részpiaci ágazatból mainstream iparrá vált. A szélerőmű-ágazat egyre növekvő versenyképességével évente egyre több beruházást vonzva, minden bizonnyal a 21. század egyik vezető ágazata lesz.

(Forrás: SmartEnergy Quartz, TheAtlas, Windeurope Képek: GE, MHI Vestas)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.