A világ legősibb elsüllyedt városában emeletes házak álltak, 5000 évvel ezelőtt

2020 / 11 / 03 / Justin Viktor
A világ legősibb elsüllyedt városában emeletes házak álltak, 5000 évvel ezelőtt
Az 5000 éves városban nem csupán emeletes házak voltak, de a házakban lehúzható wc-k és alattuk csatornarendszer, és a fejlett kultúra ami megalkotta őket még saját írással is rendelkezett.

Dupla felfedezés

Pavlopetri, a világ legrégebben víz alá merült városa a görögországi Peloponnészosz-félszigeten, Laconia déli partjainál fekszik. Fokion Negris geológus bukkant rá 1904-ben, és Nicholas Flemming, a Southamptoni Egyetemen oceanográfusa fedezte fel újra 1967-ben. 1968-ban egy csoport a a Cambridge-i Egyetemről fel is térképezte a települést. Az ősi város eredete a bronzkorig, Kr.e. 2800-ig nyúlik vissza, ami a minószi időszakot jelenti.

Ez az időszak Agamemnon, Trója, Akhilleusz és Homérosz Odüsszeiájának kora. A település 4 méterrel a tengerszint alatt helyezkedik el Pavlopetri partjainál és kiváló állapotban maradt fenn, mivel a víz megvédte a pusztulástól és az emberi beavatkozástól.

A város kiterjedése kb. 300 x 100 m 1-4 m mélységben. A víz alatt talált építészeti maradványokon kívül a helyszín nyomai dél felé követhetőek a Pavlopetri-szigeten, ahol falak és más régészeti anyagok maradványai is fennmaradtak. Ezen túlmenően a parton 60 sziklába vájt sírból álló temetőt is találtak, mely a korai Helladikus kultúra időszakára (Kr.e. 3000 - 2000) datálható. 

Mükénéi kerámiák

A területen szétszóródott kerámia leletek túlnyomó része a mükénéi időszakból származik (Kr.e.1650-1180), ami arra utalhat, hogy a település talán akkor élhette fénykorát. 2009 májusában nagyszabású régészeti felmérés és ásatás folyt a területen a Nottinghami Egyetem Régészeti tanszékének és a Görög Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium Tengeri Régészeti Felügyeletének együttműködésével. A kutatás felfedte, hogy Pavlopetri városa legalább 50 ezer négyzetméter területet fedett le, sok-sok épülettel.

Az eredmények megerősítették a mükénéi befolyást, ugyanakkor azt is, hogy a város jóval korábban, már Kr.e. 3500-tól kezdve létezett, így Pavlopetri hivatalosan is a világ legrégebbi ismert víz alatti városa lett.

Utcák, terek, szobrok

A víz alatti városnak vannak épületei, terei, utcái és szobrai, a tengerfeneket pedig rengeteg törött cserépdarab borítja. A városban található egy nagy, 35 méter hosszú épület is, ami valószínűleg a politikai vezetés székhelye és rezidenciája lehetett. A régészek városszerte nagy agyag-amforákat, szobrokat, szerszámokat és egyéb mindennapi használati tárgyakat is találtak.

A tudósok azt feltételezik, hogy talán egy 8-as erősségű földrengés elsüllyeszthette el a várost Kr.e. 1000 körül, míg mások Kr.u. 375-re datálják az eseményt. A lehetséges okokra vonatkozó további találgatások a tengerszint emelkedését vagy a szökőárt említik. 

A Görög Központi Régészeti Tanács (KAS) nemrég jóváhagyta azt a tervet, amely víz alatti túristaútvonalakat biztosít az úszók számára az elsüllyedt őskori Pavlopetri település felett. A Tengeri Régészeti Felügyelet (EGK) tervének újdonsága, hogy összeköti a régészeti lelőhely népszerűsítését a régészeti lelőhelyen található fontos vizes élőhely védelmével, egyetlen öko-régészeti útvonalon. Így népszerűsíthetik a kiváló régészeti lelőhelyet és a terület ritka vizes élőhelyeit, míg Neapolis tágabb területe fenntartható turisztikai célpontként jelenik meg.

(Kép: Youtube)


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A nagy hódító iszonyatos végzete – élve temethették el Nagy Sándort
A nagy hódító iszonyatos végzete – élve temethették el Nagy Sándort
Nagy Sándor a teste a halála után hat nappal sem indult oszlásnak – akkor azt gondolták, hogy azért mert tényleg isten volt. Akadnak tudósok akik szerint ennél prózaibb volt az ok: az uralkodó akkor még élt, és így is temették el.
Világhírű magyar-amerikai pszichológus munkássága előtt tiszteleg a Google
Világhírű magyar-amerikai pszichológus munkássága előtt tiszteleg a Google
A Google Csíkszentmihályi Mihály szeptember 29-ei születésnapját ünnepli a főoldalra kihelyezett animált grafikával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.