A világ legősibb elsüllyedt városában emeletes házak álltak, 5000 évvel ezelőtt

2020 / 11 / 03 / Justin Viktor
A világ legősibb elsüllyedt városában emeletes házak álltak, 5000 évvel ezelőtt
Az 5000 éves városban nem csupán emeletes házak voltak, de a házakban lehúzható wc-k és alattuk csatornarendszer, és a fejlett kultúra ami megalkotta őket még saját írással is rendelkezett.

Dupla felfedezés

Pavlopetri, a világ legrégebben víz alá merült városa a görögországi Peloponnészosz-félszigeten, Laconia déli partjainál fekszik. Fokion Negris geológus bukkant rá 1904-ben, és Nicholas Flemming, a Southamptoni Egyetemen oceanográfusa fedezte fel újra 1967-ben. 1968-ban egy csoport a a Cambridge-i Egyetemről fel is térképezte a települést. Az ősi város eredete a bronzkorig, Kr.e. 2800-ig nyúlik vissza, ami a minószi időszakot jelenti.

Ez az időszak Agamemnon, Trója, Akhilleusz és Homérosz Odüsszeiájának kora. A település 4 méterrel a tengerszint alatt helyezkedik el Pavlopetri partjainál és kiváló állapotban maradt fenn, mivel a víz megvédte a pusztulástól és az emberi beavatkozástól.

A város kiterjedése kb. 300 x 100 m 1-4 m mélységben. A víz alatt talált építészeti maradványokon kívül a helyszín nyomai dél felé követhetőek a Pavlopetri-szigeten, ahol falak és más régészeti anyagok maradványai is fennmaradtak. Ezen túlmenően a parton 60 sziklába vájt sírból álló temetőt is találtak, mely a korai Helladikus kultúra időszakára (Kr.e. 3000 - 2000) datálható. 

Mükénéi kerámiák

A területen szétszóródott kerámia leletek túlnyomó része a mükénéi időszakból származik (Kr.e.1650-1180), ami arra utalhat, hogy a település talán akkor élhette fénykorát. 2009 májusában nagyszabású régészeti felmérés és ásatás folyt a területen a Nottinghami Egyetem Régészeti tanszékének és a Görög Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium Tengeri Régészeti Felügyeletének együttműködésével. A kutatás felfedte, hogy Pavlopetri városa legalább 50 ezer négyzetméter területet fedett le, sok-sok épülettel.

Az eredmények megerősítették a mükénéi befolyást, ugyanakkor azt is, hogy a város jóval korábban, már Kr.e. 3500-tól kezdve létezett, így Pavlopetri hivatalosan is a világ legrégebbi ismert víz alatti városa lett.

Utcák, terek, szobrok

A víz alatti városnak vannak épületei, terei, utcái és szobrai, a tengerfeneket pedig rengeteg törött cserépdarab borítja. A városban található egy nagy, 35 méter hosszú épület is, ami valószínűleg a politikai vezetés székhelye és rezidenciája lehetett. A régészek városszerte nagy agyag-amforákat, szobrokat, szerszámokat és egyéb mindennapi használati tárgyakat is találtak.

A tudósok azt feltételezik, hogy talán egy 8-as erősségű földrengés elsüllyeszthette el a várost Kr.e. 1000 körül, míg mások Kr.u. 375-re datálják az eseményt. A lehetséges okokra vonatkozó további találgatások a tengerszint emelkedését vagy a szökőárt említik. 

A Görög Központi Régészeti Tanács (KAS) nemrég jóváhagyta azt a tervet, amely víz alatti túristaútvonalakat biztosít az úszók számára az elsüllyedt őskori Pavlopetri település felett. A Tengeri Régészeti Felügyelet (EGK) tervének újdonsága, hogy összeköti a régészeti lelőhely népszerűsítését a régészeti lelőhelyen található fontos vizes élőhely védelmével, egyetlen öko-régészeti útvonalon. Így népszerűsíthetik a kiváló régészeti lelőhelyet és a terület ritka vizes élőhelyeit, míg Neapolis tágabb területe fenntartható turisztikai célpontként jelenik meg.

(Kép: Youtube)


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.