A világ legrégebben szolgálatban lévő repülőgép-hordozója rekordot döntött

2023 / 04 / 26 / Bobák Zsófia
A világ legrégebben szolgálatban lévő repülőgép-hordozója rekordot döntött
350 000-szer hajtottak végre fékezőhoroggal kivitelezett leszállást a USS Nimitzen, ami 1975 óta áll szolgálatban.

A USS Nimitz az Egyesült Államok Gerald R. Ford osztályú hajók megjelenése előtti idejének legnagyobb repülőgép-hordozóinak osztályához tartozik, az úgynevezett Nimitz-osztályba, amelyet kilenc másik nukleáris meghajtású hajóval alkot. Ez a hordozóosztály a nevét Chester W. Nimitzről, az Egyesült Államok tengernagyáról kapta, aki fontos szerepet játszott a második világháború idején zajló csaták stratégiájának megszervezésében a csendes-óceáni amerikai flotta főparancsnokaként.

A Nimitz osztályának legrégebben szolgálatot teljesítő tagja, amelyet 1968-ban kezdtek építeni, 1972 májusában bocsátották vízre és végül 1975. május 3-án állították szolgálatba. A 333 méter hosszú, 2 darab A4W atomreaktorral üzemelő hajó maximális sebessége 58 km/h és általában 60-70 repülőgépet szállásol el a fedélzetén. A hajó karrierjének hosszú története alatt bejárta a világot Gauantanámótól Olaszországig, számos programban és gyakorlatban részt vett, köztük az iráni foglyok kiszabadítását célzó Saskarom hadműveletben 1980-ban, aminek során az USA teheráni nagykövetségéről próbálták kihozni az ott foglyul ejtett 53 amerikai túszt. A bevetés alatt a nyolc Sikorsky RH-53D Sea Stallion helikopter a Nimitz fedélzetéről szállt fel, hogy a Desert One állomásra induljon, de mindössze öt érkezett meg működőképes állapotban, így az akciót lefújták.

A hajó életében egy nagyobb tragédia is történt: 1981-ben egy, a landolás közben a hajónak csapódó repülőgép, egy EA6B Prowler egy elhibázott manőver következtében túlfutott és összeütközött több parkoló repülővel, ami végül robbanásokhoz és tűzviharhoz vezetett. A tüzet legalább hetven percen át igyekeztek oltani a legénység tagjai, de az eset során a felrobbanó lövedékek és szétszóródó törmelékek miatt így is 14 ember az életét vesztette.

A fedélzetén 1975 óta rekordszámú alkalommal hajtottak végre landolást, amelyeket rendszerint fékezőhorgokkal oldanak meg és az Egyesült Államok Haditengerészetének április 22-ei bejelentése szerint most került sor a 350 000. ilyen eseményre.

Április 22-ének reggelén egy F/A-18F Super Hornettel szállt le a repülőgép-hordozóra Craig Sicola kapitány Luke Edwards parancsnok segítségével.

A hajó jelenleg a Dél-kínai-tengeren halad, de valószínűleg már nem sokáig, 2026-ban ugyanis kivonják a forgalomból egy másik nukleáris meghajtású hajóval, a USS Dwight D. Eisenhowerrel majdnem egyidőben. Mivel a USS Nimitz szolgálatban elöltött élettartamát készítése idején 50 évben határozták meg, ezért az elvárásokat egy évvel még túl is lépi majd a hajó.

(Fotó: US Navy, PO3 Hannah Kantner)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Félnünk kell a mesterséges intelligenciától?
A mesterséges intelligencia rendszerekre alapozott gépek egyre több emberi munkakörben tudnak jól teljesíteni - vajon hogyan lehet szabályozni a rendszert, hogy ne egy disztópikus világba vezessen?
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.