A világ legrövidebb háborúja 38 percig tartott

2020 / 05 / 12 / Bobák Áron
A világ legrövidebb háborúja 38 percig tartott
A világ legrövidebb háborúját 1896. augusztus 27-én vívták, délelőtt 9.02 és 9.40 között. Ha ez úgy hangzik, mint egy csavaros Rejtő Jenő-krimi felütése, akkor nem is járunk olyan messze az igazságtól, hiszen a neves író mindig is szerette egzotikus helyszínekre helyezni a regényei cselekményét. Márpedig a világ legrövidebb háborúja kétségkívül egzotikus helyszínen zajlott.

Mji Mkomwe városában járunk, az Afrika keleti partjainál fekvő Zanzibárban. A ma már Tanzániához tartozó szigetcsoport a 19. század végén még független állam volt, amit a szultán irányított, habár a brit korona befolyása már erősen érződött: 1890-ben a Helgoland–Zanzibár-egyezmény keretében a Német Birodalom és az Egyesült Királyság felosztotta egymás között az afrikai érdekeltségeit, Zanzibár pedig Ali Bin Said szultán rendelkezése alapján brit protektorátus lett, aminek keretében a zanzibári uralkodó személyét a briteknek is jóvá kellett hagyniuk.

Az események láncolatát Hamad bin Thuwaini szultán 1896. augusztus 25-én bekövetkezett, váratlan halála indított be, ami után unokaöccse a brit konzul figyelmeztetése ellenére elfoglalta a palotát. A mindössze 29 éves Khalid bin Barghash, akinek a szóbeszéd szerint szerepe lehetett unokabátyja halálában, régóta fente a fogát Zanzibár trónjára, amit már Ali Bin Said szultán halála után is megpróbált elfoglalni, de akkor a brit figyelmeztetés hatására végül visszavonulót fújt.

1896-ban viszont már kevés volt a brit fenyegetés. Basil Cave főkonzul próbálkozásai, hogy békésen oldja meg a konfliktust, hiábavalónak bizonyultak, így Harry Rowson ellentengernagy ultimátumot intézett Khalidhoz: augusztus 27-én, reggel 9 óráig adja meg magát, ellenkező esetben megkezdik az ostromot. Khalid viszont nem hitte, hogy a brit csapatok valóban tűz alá veszik a platotát, így esze ágában sem volt megadni magát.


A HHS Glasgow uralkodói vitorlás, a zanzibári haditengerészet egyetlen csatahajója (Forrás: Wikimedia Commons)

Tévedett. Az ultimátum lejárta után két perccel a HMS Racoon, a HMS Thrush és a HMS Sparrow hadihajók megkezdték az ostromot, azonnal hatástalanítva a szultán egyik lövegét. A küzdelem meglehetősen egyoldalú volt: az egyik oldalon a szultán nagyjából 2800 főt számláló serege, amely a palotaőrség mellett főként civilekből és a szultán szolgálóiból állt össze, a másik oldalon pedig a Harry Rowson által vezetett brit és a Lloyd Matthews dandártábornok által vezetett zanzibári katonaság, össezsen mintegy 1050 fő, amit három cirkáló és két ágyúnaszád támogatott a kikötőből. A szultán egyetlen hadra fogható csathajója, a HHS Glasgow mindössze három perccel élte túl a csata kezdetét: miután ágyúival tüzet nyitott a HMS St. George-ra, az viszonozta a tüzet, elsüllyesztve az uralkodói jachtot.

A sekély vízben a hajó nem süllyedt el teljesen, és a britek mindenkit ki is mentettek róla, ám a rövid ostrom a szultán oldaláról így is mintegy ötszáz emberéletet követelt, akiknek többsége az ostrom során keletkezett tűzben vesztette életét. Brit részről a csata sokkal kedvezőbben alakult, hiszen az összecsapásban mindössze egy ember, a HMS Thrush egyik altisztje sérült meg, ám később ő is felépült.


A szultáni palota az ostrom előtt... (Forrás: Wikimedia Commons)

... és az ostrom után (Forrás: Wikimedia Commons)

Hogy a szultán pontosan mikor menekült el a palotából, arról eltérőek az információk. Egyes források szerint már rögtön az első ágyúlövés után, mások szerint valamivel később. Az biztos, hogy Khalid a csapatait vezető Saleh kapitánnyal és mintegy negyven emberrel a német konzulátuson nyert menedéket. Matthews az embereivel letáborozott az épület előtt, azonban a németek a britek határozott kérése ellenére sem adták ki a szultánt, később pedig egy hajóval Német Kelet-Afrika területére menekítették. Khalid elűzése után a britek jóváhagyásával az elhunyt szultán unokaöccse, Hamoud bin Muhammed lépett a trónra, amivel az Egyesült Királyság gyakorlatilag teljes körű fennhatóságot szerzett a szigetek felett. Hamoud a britek kérésének megfelelően eltörölte a rabszolgaságot a szigeteken, ám uralkodása nem tartott sokáig, ugyanis 1902-ben meghalt.

Ami Khalidot illeti, ő 1916-ban végül brit kézre került, és előbb a Seychelle-szigetekre majd Szent Ilona szigetére száműztek. Később visszatérhetett Kelet-Afrikába, és a kenyai Mombasában halt meg 1927-ben, túlélve nem csak Hamoud bin Muhammedet, de még az őt a trónon követő fiát, Alit is.

(Britannica, Wikipedia, Borítókép: brit tengerészek pózolnak egy zanzibári ágyúval a palota elfoglalása után/Wikimedia Commons)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A történelem leghosszabb kukássztrájkja tragédiával kezdődött és Martin Luther King halálával végződött
A történelem leghosszabb kukássztrájkja tragédiával kezdődött és Martin Luther King halálával végződött
Miután 1968 februárjában Echol Cole és Robert Walker hulladékrakodó munkások életüket vesztették egy kukásautó szeméttömörítőjében, Memphisben hónapokon át minden nap az utcára vonultak a köztisztasági alkalmazottak, hogy emberhez méltóbb bánásmódot, valamint magasabb béreket és a szakszervezetük elismerését követeljék a kormányzattól. Az események azonban nem várt fordulatot vettek, mikor Martin Luther King az oldalukra állt.
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
A 2000 évig a föld alá temetett római üveg lassanként egy különös kristállyá alakul át, amiben rendkívül furán törik meg a fény – ez a fotonikus kristály, és a kutatók végre rájöttek, hogy miért történik ez a meglepő jelenség.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.