A világ legtakarékosabb járművével egy liter benzinnel beutazhatnánk a fél világot

2020 / 10 / 28 / Bobák Áron
A világ legtakarékosabb járművével egy liter benzinnel beutazhatnánk a fél világot
Az Eximus IV kevesebbet fogyaszt, mint egy átlagos autó fényszórója.

A Delsbo Electric egy évente megrendezett verseny, amelyet a világ legenergiatakarékosabb járműveinek rendeznek meg Svédországban. A verseny keretében a diákoknak akkumulátorral hajtott elektromos járműveket kell építeniük, amelyek legfeljebb hat utast tudnak szállítani. A járműveket ezután egy 3,36 kilométer hosszú sínpályára teszik, és az nyer, aki az egy utasra jutó legkevesebb energia felhasználásával képes teljesíteni a távot.

A versenyt 2016 óta minden évben a Dalarna Egyetem Eximus csapata nyerte, akik gyakorlatilag csak saját magukkal versenyeznek, hiszen miközben évről-évre sikerül javítaniuk a járművük energiahatékonyságán, az idei kiírást még a 2016-os modelljükkel is utcahosszal nyerték volna meg.


Az idei győztes, az Eximus IV

Az Exiumusnak viszont a jelek szerint nem szegte kedvét, hogy a küzdelem fájdalmasan egyoldalú, ugyanis idén ismét sikerült világrekordot dönteniük egy olyan járművel, ami 0,517 wattóra elektromos áram felhasználásával tud elszállítani egy embert egy kilométerre. Ennél egy átlagos autónak a fényszórója is többet fogyaszt, de talán ennél is szemléletesebb az a példa, amit a verseny igazgatója, Henrik Rödjegård mondott, vagyis hogy

az Eximus IV-gyel elméletben majdnem a fél bolygón átutazhatnánk annyi energiából, amennyi egy liter benzinben van.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.