A világ legtakarékosabb járművével egy liter benzinnel beutazhatnánk a fél világot

2020 / 10 / 28 / Bobák Áron
A világ legtakarékosabb járművével egy liter benzinnel beutazhatnánk a fél világot
Az Eximus IV kevesebbet fogyaszt, mint egy átlagos autó fényszórója.

A Delsbo Electric egy évente megrendezett verseny, amelyet a világ legenergiatakarékosabb járműveinek rendeznek meg Svédországban. A verseny keretében a diákoknak akkumulátorral hajtott elektromos járműveket kell építeniük, amelyek legfeljebb hat utast tudnak szállítani. A járműveket ezután egy 3,36 kilométer hosszú sínpályára teszik, és az nyer, aki az egy utasra jutó legkevesebb energia felhasználásával képes teljesíteni a távot.

A versenyt 2016 óta minden évben a Dalarna Egyetem Eximus csapata nyerte, akik gyakorlatilag csak saját magukkal versenyeznek, hiszen miközben évről-évre sikerül javítaniuk a járművük energiahatékonyságán, az idei kiírást még a 2016-os modelljükkel is utcahosszal nyerték volna meg.


Az idei győztes, az Eximus IV

Az Exiumusnak viszont a jelek szerint nem szegte kedvét, hogy a küzdelem fájdalmasan egyoldalú, ugyanis idén ismét sikerült világrekordot dönteniük egy olyan járművel, ami 0,517 wattóra elektromos áram felhasználásával tud elszállítani egy embert egy kilométerre. Ennél egy átlagos autónak a fényszórója is többet fogyaszt, de talán ennél is szemléletesebb az a példa, amit a verseny igazgatója, Henrik Rödjegård mondott, vagyis hogy

az Eximus IV-gyel elméletben majdnem a fél bolygón átutazhatnánk annyi energiából, amennyi egy liter benzinben van.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.