A világvége soron következő okát tényleg a hálószobákban keressük?

2024 / 03 / 06 / Támogatott Tartalom
A világvége soron következő okát tényleg a hálószobákban keressük?
Működésképtelenség, fizetésképtelen nyugdíj- és egészségügyi rendszer, elszabaduló államadósság, gazdasági leépülés - ilyen forgatókönyvet vázolt fel tavaly ilyenkor Japán miniszterelnöke, amikor bejelentette, hogy példátlan intézkedéscsomaggal szeretné megállítani az ország termékenységi rátájának a csökkenését. De mi áll ennek a hátterében? És mi a helyzet máshol? A Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk az okokat!

A CBS News által megszólaltatott szakértő, Masahiro Yamada szociológus egyenesen arról beszélt, hogy "Japán el fog süllyedni, a születésszámaival együtt. Dél-Korea és Kína pedig követni fog minket". Japánban a nőnkénti 2,1-es, a népesség fenntartásához szükséges átlagos gyerekszám helyett 1,3 a jellemző, ami az eleve idős társadalom esetében demográfiai katasztrófához vezethet. Azt ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy ezen a téren Kína 1,2-nél, Spanyolország és Olaszország szintén 1,3-nál jár. Magyarország 1,5 újszülöttje európai viszonylatban nem rossz, de így is a százhatvanadik hely környékén vagyunk. A listát Niger vezeti 6,7-tel.

Japánban már korábban is támogatták a randioldalak indítását, a szinglibulikat, a randevúzásról szóló tanfolyamokat,

most pedig "házassági tanácsadókat" szabadítanak rá a népességre mind a negyvenhét prefektúrájukban. Ugyanakkor a szociológus szerint nem azért nem akarnak családot vagy szexuális életet a japánok, mert nincs kedvük hozzá, hanem mert a férfiak ötöde és a nők fele kiszámíthatatlan anyagi körülmények között él. A jelenség ráadásul nem újkeletű: a Vox már tíz éve írt arról, hogy a szigetországban az emberek közel negyven százaléka elégedetlen a nemi életével, amivel globális csúcstartók. Ráadásul a rossz eredményük majdnem a kétszerese a második helyezett Németországénak.

A szokásos bűnbakok

Vagyis a szakértő szerint nem azzal kéne magyaráznunk a Japánban tapasztaltakat, ami a szigetországban élőkkel kapcsolatban sokaknak elsőre eszébe jut: hogy annyi időt töltenek a számítógép előtt, vagy lassan már robotokkal, hogy emberi érintkezésre nincs is igényük. Egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy az élettelen férfi- vagy épp nőutánzatok iránti vágyak hogyan jelentek meg az ókori görögöknél, és hogyan váltak az elmúlt tizenöt évben fantáziából egyre inkább kézzelfogható valósággá. A 2010-ben debütált, Roxxxy nevű szexbaba mára inkább csak viccnek tűnik, de kutatások szerint nagy a nyitottság a szexbábukra, és a mesterséges intelligencia, valamint a robotika párhuzamos fejlődésével azok egyre valósághűbbek lesznek.

Az online pornó azonban már ma első számú bűnbak szokott lenni, amikor a csökkenő szexuális étvágyról polemizálnak laikusok. Egy, a Nature-ben olvasható tanulmány szerint a fejlett országokban a férfiak fele-háromnegyede, a nőknek a tizenhat-negyvenegy százaléka tekinthető aktív pornófogyasztónak; a PornHub már 2019-ben is évi negyvenkétmilliárd oldallátogatásról számolt be. Ugyanakkor a Psychology Today-ben publikált írás figyelmeztet rá, hogy ezek a hatalmas számok nem feltétlenül azt jelentik, hogy az emberiség megőrült vagy félrecsúszott: az előbb említett PornHubon a nézők fele öt percnél kevesebbet, nyolcvanhat százaléka húsz percnél kevesebbet tölt egy látogatás alkalmával, de más portálok is hasonló mintákról számoltak be. Ráadásul hetente átlagosan másfél-három látogatás jut egy látogatóra. A szerző kóros szenvedély helyett egy kávészünethez hasonlítja az ilyen tartalomfogyasztást - és felhívja rá a figyelmet, hogy pszichológusok bizonyos esetekben kifejezetten ajánlják a pornónézést.

Hol a libidó?

A GQ dél-afrikai kiadása nemrég arról számolt be, hogy Japántól nem túl messze, Hong Kongban értékelik a világon a legmagasabbra, egy tízes skálán 7,16-ra a libidójukat a helyiek. A huszonkétezer fős mintán végzett kutatás szerint Európában az olaszok vezetnek, 6,93 ponttal, mögöttük a sorrend Spanyolország, Franciaország, az Egyesült Királyság és Németország.

Érdekesség, hogy a férfiak libidója tizenkét százalékkal magasabb, mint a nőké, de elképzelhető, hogy előbbiek egyszerűen könnyebben, esetleg szívesebben nyilatkoznak a szexuális étvágyukról, mint az utóbbiak. Az úgynevezett "orgazmus-szakadék" ugyanakkor országról országra különbözik: ezt a számot úgy kapjuk meg, hogy az általában orgazmust átélő nők százalékban kifejezett számát kivonjuk a férfiakéból. Több olyan ország is van, köztük az angolszász országok, Németország vagy Oroszország, ahol ez a szám negyven és ötven között van, ami hatalmas különbségeket jelez.

A régiónkban, egészen pontosan Szlovéniában, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Romániában végzett, friss kutatás arra volt kíváncsi, hogy milyen jellemzők vetítik előre, hogy az emberek boldog szexuális életet élnek-e. A demográfiai, pszichológiai, szociokulturális és kórélettani tényezők figyelembevételével a homoszexualitás, a tizennyolc és huszonhárom év közötti életkor, a magasabb iskolai végzettség, az állandó kapcsolat, és a szexuális vagy mentális betegségek hiánya befolyásolták leginkább, hogy a válaszadók boldogságát ezen a téren. Nagy-Britanniában is a betegségek, valamint a kéretlen közeledések és a partnerrel kapcsolatos nehézségek vezetnek, ha a szexuális vágyak csökkenéséről van szó. Mindezek alapján úgy tűnik, hogy ha van egy elfogadható állásunk és egy jó partnerünk, akkor mi is nagyobb eséllyel járulunk hozzá a bolygó benépesítéséhez. És a saját boldogságunkhoz.

Kell a változatosság!

Partnerünk, a Vágyaim.hu Magyarország legismertebb felnőtt áruháza idén ünnepli 17. születésnapját. Az elmúlt években rendszeresen kérdezte meg vásárlóit szexuális szokásaikról, készített felméréseket, vagy éppen szórakoztató formában mutatta be az aktuális szexuális állapotokat Magyarországon eladási adataik alapján, példa erre a testvérmagazinunk hasábjain, a Player.hu-n található Magyarország hálószobája sorozatuk is. Korábbi kutatásaik alapján a 40+ korosztály vevői arról nyilatkoztak, hogy ritkuló szexuális életüket kívánják feldobni különlegesebb, izgalmasabb vagy épp extrémebb szexuális kiegészítővel annak érdekében, hogy a kihülő hálószobák ne vezessenek teljes elhidegüléshez, vagy akár váláshoz.

A 2023-as eladási statisztikákban a vágykeltő fehérneműk aránya 2% körül mozgott, ebben a kategóriában kifejezetten szexuális célokra készülő termékeket találunk, amelyek túlmutatnak az ismert fehérnemű márkák sejtelmes világán. Több, mint 13 000 db ilyen kiegészítő talált gazdára, emellett szintén kiemelten népszerűek a potencianövelők és vágyfokozók, melyek a kor előrehaladtával teljesítenek fokozottan szolgálatot.

Szintén a szexuális élet felébresztésére használhatóak az egyre népszerűbb erotikus társasjátékok, valamint a különböző szerepruhák és parókák is. Érdemes figyelni a jelekre, mert az időben észlelt csökkenő érdeklődés még visszafordítható, sőt, akár korábban nem tapasztalt intenzitáshoz is vezethet.

A cikk elkészítésében partnerünk volt a Vágyaim.hu.

(Fotó: Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.