A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak

2024 / 05 / 09 / Felkai Ádám
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.

Ha a bicikli szó etimológiáját tanulmányozzuk, akkor lényegében azt jelenti, hogy két kerék vagyis kerékpár. A “bike” rövidítés pedig értelemszerűen a bicycle szóból származik, így nem csak a sajtó emlegeti így, de maga a Seabike név is tengeri biciklire utal. Annak ellenére, hogy kerekeknek ugyan nyoma sincs a jelen cikk tárgyát adó eszközön, annál inkább pedálnak. Érdekes, de nagyjából ugyanez a helyzet a Balatonról ismert vízibiciklivel is – így úgy tűnik, hogy a “bicikliség” legfőbb kritériuma a vízi járművek esetén nem is annyira a két kerék megléte, mint a pedállal végzett hajtás.

A nyelvi kitérő után lássuk azonban, miről is van szó! A Seabike tehát egy francia cég, amely rekreációs céllal fejlesztette ki az új úszókészüléket, “amely kihasználja a lábak erejét, hogy rendkívüli sebességgel hasíthassunk a vízben”. Az eszköz egy pedállal hajtott mechanizmussal rendelkezik, amely egy 38 cm-es propellert hajt meg, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy a tengeri élőlények kecsességével és sebességével suhanjanak át a vízen.

A beállítás során az eszköz rúdját akár meg is hosszabbíthatjuk – magasabbra állíthatjuk, akár egy bicikli kormányát és nyergét, majd a készüléket derékövvel rögzítjük, valamint külön rögzítjük a lábunkat is a pedálhoz. Innentől könnyű kitalálni, mi történik: tekerjük a pedált, ami aktiválja a propellert. Mivel a karunkat a készülék szabadon hagyja, így ezekkel a végtagjainkkal növelhetjük a hajtóerőt, de ha búvárkodni akarunk, akkor (a megfelelő készülékek viselése mellett) a karjainkkal mélyebbre is süllyeszthetjük magunkat. A Seabike egyébként karral hajtott meghajtásra is átállítható a propeller irányának megfordításával és a pedálok fogantyúkra cserélésével.

A Seabike tervezésénél a praktikusságot is szem előtt tartották; könnyű, lebegő kialakításának köszönhetően nem fog vasmacskaként a mélybe húzni, és elég csendesen működik ahhoz, hogy akár medencékben is használható legyen anélkül, hogy zavarnánk vele a többi úszót. A kompakt kialakítás egyszerű tárolást tesz lehetővé, így kényelmesen lehet rendszeresen is használni akár.

A 290 eurós nyitó ártól kapható termék egyébként már több mint egy éve a piacon van, de a népek valamiért még nem haraptak rá, pedig ki tudja, talán ez lesz nemsokára az új vízi őrület a SUP után. Kicsit talán furán fest, de az már vita tárgya lehet, hogy ez vagy az úszó uszony az idétlenebb látvány – viszont a víz alatti bicikli ígérete könnyen megérthető, és talán egyszer legalább érdemes is kipróbálni, hogy milyen, amikor az úszásból igazi, könnyed vízi sprint lesz.

(Kép: Seabike)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.