A Waze útvonaltervezője megmondja, hol a legközelebbi elektromos autó töltőállomás

2023 / 03 / 15 / Bodnár Barna
A Waze útvonaltervezője megmondja, hol a legközelebbi elektromos autó töltőállomás
A Google népszerű, már 50 nyelven elérhető navigációs alkalmazása a felhasználók visszajelzéseit használva pontosan meg tudja mondani, hogy a kívánt útvonalon hol a legközelebbi töltőállomás, ahol fel tudjuk tölteni elektromos autónkat, ha megadjuk a szoftvernek, milyen típusú csatlakozásra van szükségünk.

A funkció az Egyesült Államokban március 14-től használható, a vállalat szerint az elkövetkező néhány hét során világszerte, minden felhasználó számára elérhetővé teszik majd a lehetőséget. Bár a Waze már 2021-ben próbálkozott hasonló funkció hozzáadásával, a Volkswagen-nel közösen fejlesztett lehetőség azonban rövid életű volt, néhány hét után ugyanis a töltőállomások egyszerűen eltűntek az alkalmazásból. A cég ígérete szerint a mostani fejlesztés azonban végleges, nem csupán tesztüzem.

A Waze szerint, a felhasználók visszajelzései segítségével valós időben szerkesztett térképnek köszönhetően az elektromos járművek adatait folyamatosan felülvizsgálják és frissítik, hogy a legpontosabb, legátfogóbb információt nyújthassák az elektromos autók tulajdonosainak.

A töltőállomásokra vonatkozó információk sokszor megbízhatatlanok és elavultak, ezzel komoly fejfájást okozva az elektromos autóval közelekődnek, áll a Waze blogbejegyzésében. Az új funkció ezt hivatott orvosolni azzal, hogy azonnal frissíti a töltőállomás állapotát, az azt használó autós alkalmazásban adott visszajelzése alapján.

A Google nem csak a közösségi funkciói miatt rendkívül népszerű Waze-t, de a saját zászlóshajójának számító Google Maps-et is folyamatosan fejleszti. Ez a töltőállomások helyén kívül arra vonatkozó információkat is tartalmaz például, hogy milyen csatlakozók állnak rendelkezésre az adott állomáson, illetve, hogy jelenleg használja-e azokat valaki. Azokban a járművekben, amelyekben gyárilag a Google navigációs rendszere van telepítve, az alkalmazás automatikusan képes úgy tervezni az útvonalat, hogy megkeresi az optimális helyen lévő töltőállomásokat, hogy a töltés ideje csak annyira befolyásolja az utazás időtartamát, amennyire feltétlenül szükséges. Amennyiben kizárólag a gyorstöltőket szeretnénk látni az útvonalon, a Google Maps-ben rászűrhetünk a 150 kW-tól 350 kW-os töltőkre is. Ez lehetőséget ad a járművezetőknek, hogy csak az ultragyors töltési helyeket lássák, amikor egy közeli állomást keresnek.

Számos elektromos járműtöltési navigációs eszköz áll rendelkezésre, az A Better Route Plannertől a PlugShare-en át a Chargeway-ig. Mindegyiknek megvan az előnye, illetve hátránya is, azonban amennyiben a Waze új funkciója az ígértek szerint működik majd, akkor az alkalmazás gyorsan az elektromos járművek tulajdonosai által preferált szolgáltatások listájának élére kerülhet.

(Borítókép: Waze)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Jövő januárban indul első útjára a világ legnagyobb luxushajója
Jövő januárban indul első útjára a világ legnagyobb luxushajója
Az Icon of the Seas hivatalosan 2024. január 27-én mutatkozik be, az utasok egy Miami és a Karib-tengeri szigetek közötti körúton élvezhetik majd először a 250 ezer tonnás, 365 méter hosszú óriáshajó kényelmét.
Egy gombnyomással kiengedhető, autógumiba épített hóláncot fejleszt a Hyundai és a Kia
Egy gombnyomással kiengedhető, autógumiba épített hóláncot fejleszt a Hyundai és a Kia
A hagyományos hóláncot a kerékbe integrált alakemlékező ötvözetből készült eszköz váltja fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.