A Z-gép a Föld legerősebb röntgensugárzás-forrása 2020 / 11 / 06 / Justin Viktor
A második világháború vége kísérleteznek óta az új-mexikói Albuquerque-i Sandia Nemzeti Laboratóriumokban az Energiaügyi Minisztérium (DOE) tudósai, a kontrollált plazmával, termonukleáris fegyverek kifejlesztése érdekében. A dolog alapja, a “Z-pinch” régi eljárás a plazmafizikában, és ma ismét a kutatócsoportok figyelmének középpontjában áll. Z-pinchnek nevezzük a mágnesesen szabályozott (csapdázott) plazmák speciális osztályát, ahol a plazmaoszlopon átfolyó áram z-tengely irányú. A mágneses tér és az áram kölcsönhatásából egy befelé mutató sugárirányú magnetomotoros erő ébred, amely a plazmaoszlop összehúzódását eredményezi (pinch hatás). A Z-pinch óriási előnye, hogy nagy mennyiségű és energiasűrűségű plazmát lehet vele előállítani. A Z-gép ezen elv alapján állít elő ultra nagy energiasűrűségeket és nagy intenzitású röntgensugarakat. Az 1996-os felújítás után a Z gépet elsősorban a fúzióval kapcsolatos kutatások támogatására használják, az anyagtudomány, a megújuló energia és a kozmológia területén szerzett ismereteink bővítésére. A gépben használt áram erőssége a 26 millió ampert is eléri, 350 terawatt energiát generálva. A hőmérséklet odabent gyakran meghaladja a Napét, a létrehozott plazma jellemzői pedig megegyeznek egy fekete lyuk akkréciós korongjában található plazmáéval. (Kép: Sandia Nemzeti Laboratórium)
Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Igényes és férfias történeteket keresel? A Roadstert neked írjuk!
Olvass bele az egyik legszínvonalasabb hazai magazinba, szeretni fogod! A Roadster egy fantasztikus utazás az élet legjobb területein...
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.