A Z-gép a Föld legerősebb röntgensugárzás-forrása 2020 / 11 / 06 / Justin Viktor

A második világháború vége kísérleteznek óta az új-mexikói Albuquerque-i Sandia Nemzeti Laboratóriumokban az Energiaügyi Minisztérium (DOE) tudósai, a kontrollált plazmával, termonukleáris fegyverek kifejlesztése érdekében. A dolog alapja, a “Z-pinch” régi eljárás a plazmafizikában, és ma ismét a kutatócsoportok figyelmének középpontjában áll. Z-pinchnek nevezzük a mágnesesen szabályozott (csapdázott) plazmák speciális osztályát, ahol a plazmaoszlopon átfolyó áram z-tengely irányú. A mágneses tér és az áram kölcsönhatásából egy befelé mutató sugárirányú magnetomotoros erő ébred, amely a plazmaoszlop összehúzódását eredményezi (pinch hatás). A Z-pinch óriási előnye, hogy nagy mennyiségű és energiasűrűségű plazmát lehet vele előállítani. A Z-gép ezen elv alapján állít elő ultra nagy energiasűrűségeket és nagy intenzitású röntgensugarakat. Az 1996-os felújítás után a Z gépet elsősorban a fúzióval kapcsolatos kutatások támogatására használják, az anyagtudomány, a megújuló energia és a kozmológia területén szerzett ismereteink bővítésére. A gépben használt áram erőssége a 26 millió ampert is eléri, 350 terawatt energiát generálva. A hőmérséklet odabent gyakran meghaladja a Napét, a létrehozott plazma jellemzői pedig megegyeznek egy fekete lyuk akkréciós korongjában található plazmáéval. (Kép: Sandia Nemzeti Laboratórium)
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az agy egyik ősi része fontosabb szerepet tölthet be, mint eddig gondoltuk
Az agy egyik ősi része fontosabb szerepet tölthet be, mint eddig gondoltuk
A felső ikertest a középagy része és egy kutatás szerint lényeges feladata lehet a látásban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.