Akár fél kilométeres távolságból is meglátja a másik autót az Aeva lézerszeme

2021 / 05 / 06 / Rácz Tamás
Akár fél kilométeres távolságból is meglátja a másik autót az Aeva lézerszeme
Az eddig legjobb LIDAR-rendszerek 300 méterre láttak előre. Az Aeva most 500-ra emelte a tétet.

A kaliforniai Aeva nevű startupot az Apple-től kiugrott mérnökök hozták létre, azzal a céllal, hogy önvezető járművekhez fejlesszenek érzékelőrendszereket. A cég mai bejelentése szerint lézeres letapogatójukkal már 500 méterről képesek észlelni nagyobb tereptárgyakat illetve más járműveket, 350 méterről pedig a gyalogosokat is be tudják azonosítani. Az Aeva úgynevezett "frekvencia-modulált folytonos hullámú (FMCW) 4D LIDAR" rendszere az útfelületet kétszáz méteres távolságra "látja be" nagy biztonsággal: ezen a távon belül képes észlelni a legkisebb tárgyat, akadályt is.

A LIDAR-fejlesztésekben az eddigi csúcs a 300 méteres belátható távolság környékén járt. Az Aeva bejelentése azért is érdekes, mert a látóhatár tágítása nem elsősorban a felhasznált fizikai eszközök fejlődésének, sokkal inkább a szoftveres adatfeldolgozás finomításának köszönhető.

Az Aeva közleményében ehhez kapcsolódóan azt is kiemelte, milyen nagy jelentősége van ezeknél az új technológiáknál a megbízható szolgáltatói háttérnek, a folyamatos szoftverfrissítéseknek. Az önvezető járművek képességei a jövőben folyamatosan javíthatóak lesznek, a folyamatos háttérkutatások, fejlesztések eredményeivel sok navigációs eszköz teljesítménye fizikai beavatkozás nélkül is növelhető.

Ez is érdekelhet:

Jön az elektromos és az önvezető Volkswagen Transporter, még ha nem is ez lesz a neve A Volkswagen elektromos furgonja és kisbusza jövőre érkezik, az önvezető változatot 2025-re ígéri a cég.

Nulla-huszonnégyben járja Helsinki utcáit az önvezető utcaseprő robot A mintegy három és fél méter hosszú és 2,3 méter széles - robotporszívóra hajazó - eszköz ellenáll az időjárás viszontagságainak, és éjjel-nappal képes ellátni feladatát.


Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Megkapta az engedélyt a szuperszonikus repülésre az Mk-II Aurora.
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.