Akár fél kilométeres távolságból is meglátja a másik autót az Aeva lézerszeme

2021 / 05 / 06 / Rácz Tamás
Akár fél kilométeres távolságból is meglátja a másik autót az Aeva lézerszeme
Az eddig legjobb LIDAR-rendszerek 300 méterre láttak előre. Az Aeva most 500-ra emelte a tétet.

A kaliforniai Aeva nevű startupot az Apple-től kiugrott mérnökök hozták létre, azzal a céllal, hogy önvezető járművekhez fejlesszenek érzékelőrendszereket. A cég mai bejelentése szerint lézeres letapogatójukkal már 500 méterről képesek észlelni nagyobb tereptárgyakat illetve más járműveket, 350 méterről pedig a gyalogosokat is be tudják azonosítani. Az Aeva úgynevezett "frekvencia-modulált folytonos hullámú (FMCW) 4D LIDAR" rendszere az útfelületet kétszáz méteres távolságra "látja be" nagy biztonsággal: ezen a távon belül képes észlelni a legkisebb tárgyat, akadályt is.

A LIDAR-fejlesztésekben az eddigi csúcs a 300 méteres belátható távolság környékén járt. Az Aeva bejelentése azért is érdekes, mert a látóhatár tágítása nem elsősorban a felhasznált fizikai eszközök fejlődésének, sokkal inkább a szoftveres adatfeldolgozás finomításának köszönhető.

Az Aeva közleményében ehhez kapcsolódóan azt is kiemelte, milyen nagy jelentősége van ezeknél az új technológiáknál a megbízható szolgáltatói háttérnek, a folyamatos szoftverfrissítéseknek. Az önvezető járművek képességei a jövőben folyamatosan javíthatóak lesznek, a folyamatos háttérkutatások, fejlesztések eredményeivel sok navigációs eszköz teljesítménye fizikai beavatkozás nélkül is növelhető.

Ez is érdekelhet:

Jön az elektromos és az önvezető Volkswagen Transporter, még ha nem is ez lesz a neve A Volkswagen elektromos furgonja és kisbusza jövőre érkezik, az önvezető változatot 2025-re ígéri a cég.

Nulla-huszonnégyben járja Helsinki utcáit az önvezető utcaseprő robot A mintegy három és fél méter hosszú és 2,3 méter széles - robotporszívóra hajazó - eszköz ellenáll az időjárás viszontagságainak, és éjjel-nappal képes ellátni feladatát.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Az amerikai Consumer Reports kutatása szolgált egy-két meglepetéssel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.