Jó reggelt, holnap van - és tech törvények kellenek, tegnapra

2019 / 11 / 10 / Pőcze Balázs
Jó reggelt, holnap van - és tech törvények kellenek, tegnapra
Mára virradóra az Airbnb korlátozásáról szavaztak New York egy külvárosában, gyakorlatilag betiltva azt. Franciaország nemrég szigorított az elektromos rollerek használatán. Kaliforniában már jó egy hónapja elkezdtek törvénykezni a deepfake, vagyis meghamisított videók hatásától tartva. Lehetséges olyan gyorsan hozni törvényeket, amilyen gyorsan a technológia fejlődik?

Jövőre tőzsdére készül az Airbnb, vagyis a legfontosabb feladata épp az, hogy megmutassa: az eddigi növekedése simán fenntartható, sőt, tessék csak vásárolni a részvényeket, a vakondtúrásokból is rövidtávú bérleteket csinálunk. Nem jött jól nekik a New York várostól néhány perce lévő, vagyis az olcsón megszállni vágyó turistáknak ideális Jersey City lakosainak a döntése: a Bloomberg beszámolója szerint a szavazók hetven százaléka egyetértett azzal, hogy évi hatvan napnál hosszabban ne lehessen kiadni lakásokat a tulajdonos távollétében, sőt, a négy lakásnál többel bíró házakban úgy, ahogy van betiltották a szolgáltatást. A cikk szerint az Airbnb 4.2 millió dollárt, míg a hotelszövetség 1 millió dollárt költött arra, hogy meggyőzze a helyieket a saját igazáról, ami jól mutatja, hogy az ilyen szavazásokat ezek a cégek létkérdésként kezelik.

Ha folytatódik az Indexen megírt budapesti növekedésük, előbb-utóbb itthon is szükség lesz arra, hogy meghallgassák a fővárosiak véleményét arról, hogy hiányoznának-e a kulcsot, kódot elhagyó, így gangokon éjszakázó legénybúcsúzók, vagy a decensen városnéző, de a szállodákat valamiért elkerülő nyugdíjas párok - ahogy az Uber betiltásáról vagy nem betiltásáról elfelejtették valóban megkérdezni az azzal utazókat.

De ez csak egy front az ezerből, ahol keresik a megállapodást a törvényhozók és a technológiai vállalatok.

Míg itthon a rendőrség még abban is bizonytalankodik, hogy pontosan megállapítsa, hogy a Lime-okkal mit szabad és mit nem, Franciaországban néhány hete tiltották be a 25 km/h-nál gyorsabban közlekedni tudó elektromos rollereket, és kötötték ki, hogy 12 év alatt nem lehet azokat vezetni, illetve az Euronews cikke szerint Németországhoz hasonlóan a franciáknál is kimondottan tilos a járdán közlekedni velük.

Az, hogy Kaliforniában az elnökválasztás előtt jó egy évvel arról hoznak törvényt, hogy nem szabad olyan videókat terjeszteni, amelyek politikusokat félrevezetően, a tényeket meghamisítóan ábrázolnak, jól mutatja, hogy a törvényhozóknak mennyire fontos megérteni egy új technológia lehetséges következményeit, és aztán a megfelelő sebességgel hozni, akár tökéletlen, később kiigazítható szabályokat. Azt megtanultuk három éve, hogy ravaszan megírt és még ravaszabban célzott Facebook posztokkal is lehet választást nyerni, így nem nehéz elképzelni, hogy jövőre lesz az az informatikus, aki hosszú hónapokon át tökéletesíti élete fő művét, azt a döbbenetesen élethű videót, amelyben az egyik vagy másik elnökjelölt átszellemülten szeretkezik a teljes rokonságával, imádkozik pár gyanús bevándorlóval, vagy énekli részegen kedvenc sátánista slágereit.

Előre megmondani, hogy egy épp formálódó szolgáltatás vagy technológia mire képes, nem lehet. De elgondolkozni rajta, hogy mi lehet a legjobb és a legrosszabb lehetséges következménye, muszáj. A másik lehetőség, hogy megvárjuk, hogy megvezessen egy fél országot, vagy tízezrek, százezrek szokják, és szeressék meg, tömegek építsenek rá egzisztenciát, míg ki nem derül, hogy nem pont azt hozta, amit ígért. Akkor már sokkal nehezebb jót lépni.

(Nyitókép: Kristoffer Trolle/Flickr)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.