Akár 48 órán keresztül is képes folyamatos ultrahangképet adni az MIT kutatói által fejlesztett hordható érzékelő

2022 / 08 / 26 / Palotai Nándor
Akár 48 órán keresztül is képes folyamatos ultrahangképet adni az MIT kutatói által fejlesztett hordható érzékelő
A postai bélyeghez hasonló méretű, viselhető ultrahang-készülék külsőre alig különbözik egy ragtapasztól.

Napjainkban egyre több hír érkezik olyan újfajta áramkörökről és szenzorokról melyek a hagyományossal ellentétben puha, rugalmas anyagból készültek. Néhány ilyen koncepcióról már oldalunkon is beszámoltunk: a tavalyi évben a nyújtható, bőr hatású áramkör keltett nagy feltűnést, idén pedig egy bőrre nyomtatható, vérnyomást mérő okostetoválás sejtette, hogy milyen eszközök lehetnek majd a jövő pácienseinek a segítségére. Az MIT mérnökei most egy olyan, bőrre ragasztható érzékelőt alkottak, mely az ultrahangos vizsgálatokat forradalmasíthatja.

A Medgadget hívta fel a figyelmet arra a különleges, bélyeg méretű, hordható ultrahang-készülékre, mely külsőre ugyan alig különbözik egy matricától, vagy egy ragtapasztól, azonban a tervezésének köszönhetően folyamatos ultrahangkép közvetítésére is képes, akár 48 órán keresztül. A jelenlegi ultrahangos vizsgálatokhoz a pácienseknek fel kell keresniük egy egészségügyi intézményt, és egy ottani dolgozó is szükségeltetik a művelethez, mely így általában egy-egy vizsgálatot takar, ami semmiképpen sem tud folyamatos monitorozást biztosítani, az MIT kutatóinak találmányával azonban mindez lehetségessé válhat, akár otthon is.

Az MIT mérnökeinek ultrahang-tapasza körülbelül egy postai bélyeghez hasonló méretű, és egy merev piezoelektromos szondasort tartalmaz, és a hagyományos ultrahangos eljárások során a bőrre felvitt gél helyett elasztomerrel borított hidrogélréteggel van ellátva. A piezoelektromos érzékelők egymáshoz képest stabil helyzete biztosítja a pontos képalkotást, továbbá a tapasz alján található hidrogélréteg lehetővé teszi a hanghullámok átterjedését, az azt körbe ölelő elasztomer pedig megakadályozza a gél kiszáradását.

A találmány jelenleg vezetékes segítséggel továbbítja az ultrahanggal alkotott képet, de a kutatók már dolgoznak a vezeték nélküli verzión is, melyekből akár több is elhelyezhető lenne az emberi testen, miközben az adatokat a felhasználó telefonjára közvetíti, ahol algoritmusok elemzik a kapott adatokat.

(Fotó: MIT)

Folyamatos vérnyomásmérésre is alkalmas a grafénalapú okostetoválás A klasszikus vérnyomásmérő folyamatosan nem tud mérni, az újabb típusok pedig mind rendelkeznek hátulütőkkel, az új találmány azonban ezeket a fejlesztői szerint mind kiküszöböli.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.