Akár egy több száz drónból álló rajt is irányíthat egyetlen katona a Raytheon új fejlesztésének köszönhetően

2022 / 01 / 14 / Palotai Nándor
Akár egy több száz drónból álló rajt is irányíthat egyetlen katona a Raytheon új fejlesztésének köszönhetően
Nemrég egy éles teszt során egy 130 drónból álló flottát volt képes irányítani egyetlen katona. A gyakorlat során beltéri és kültéri helyszínekkel is egyaránt meg kellett küzdenie a drónrajnak.

Nemrég került megrendezésre az ötödik OFFensive Swarm-Enabled Tactics, azaz „OFFSET”, ami a DARPA, az Egyesült Államok védelmi minisztériumának kutatásokért felelős részlegének terepgyakorlata volt. A gyakorlat során a Raytheon vezette kutatócsapat által kifejlesztett "integrált rajtechnológia" segítségével egyetlen kezelő sikeresen irányított egy 130 fizikai drónplatformból és 30 szimulált drónból álló flottát – számolt be róla a Futurism. A szimulált városi környezet beltéri és kültéri helyszíneket egyaránt tartalmazott.

A projekt egyik különlegessége, hogy a csapat kifejezetten igyekezett kereskedelmi forgalomban is kapható hardvereket és szoftvereket használni a rendszer megépítéséhez. Az erősebb, drágább eszközöket – és azok számítási kapacitásait – nélkülöző harctéri körülményekhez alkalmazkodva a Raytheon szakemberei létrehozták az egyszerűbb építési technikák egy skálázható, decentralizált módszertanát, melynek segítségével a legkülönfélébb küldetésekhez is felépíthető egy-egy drónraj.

„Szoftverünk elég intelligens ahhoz, hogy egy-egy feladathoz a megfelelő képességekkel rendelkező drónokat rendelje” – állítja Shane Clark, a Raytheon BBN OFFSET vezető kutatója.

„Például, ha a feladat egy épület megfigyelése, akkor több drónt is lehet küldeni az adott épület minden egyes szemmel tartandó részéhez. A szoftver figyelembe veszi az egyes drónok állapotát és műszerezettségét, és ennek megfelelően például a tető felügyeletével lefelé néző kamerákkal ellátott drónokat bíz meg” – tette hozzá Clark.

A Fekete tükör sorozatot idézi a mesterlövészpuskával felszerelt robotkutya A gépezet a híres tévészéria „Metalhead” című epizódjában látott, lerázhatatlan, tökéletes fegyverként funkcionáló terminátor-kutyára hasonlít többek szerint.

A fejlesztők ígérete alapján a drónraj segíthet a kezelőjének az adott épület ismeretlen részeinek feltérképezésében, továbbá a drónok által továbbított képek és a mesterséges intelligencia által létrehozott virtuális környezet segítségével könnyebben meg lehetne állapítani, hogy a frissen alkotott akcióterv megvalósítható-e az adott helyszínen. A drón-ember interfész továbbá hanggal is vezérelhető. A Raytheon szerint az új fejlesztés segítségével egy drónraj üzemeltetését akár minimális felkészítéssel is el lehet majd sajátítani.

A Raytheon közleményéből az sajnos nem derül ki, hogy kamrákon és érzékelőkön kívül elhelyeztek-e fegyvereket is a drónok fedélzetén, bár ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne lehetne rájuk szerelni. Az Amerikai Egyesült Államok – több másik katonai nagyhatalommal egyetemben – már kifejezte ellenérzéseit az autonóm fegyverek betiltásának gondolatával szemben.

(Fotó: Raytheon, a borítóképhez használt fotó illusztráció, forrása: Getty Images)

Szellemflottát tesztel a Pentagon, az első rakétakilövésre már sor került SM-6 rakétát lőttek ki az autonóm hajóról annak a programnak a részeként, amely az ember-gép kapcsolat szorosabbra fűzését tűzte ki célul az Egyesült Államok Haditengerészeténél.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.