Az Egyesült Államok nem támogatja, hogy betiltsák az önműködő halálos fegyvereket

2021 / 12 / 05 / Bobák Áron
Az Egyesült Államok nem támogatja, hogy betiltsák az önműködő halálos fegyvereket
Az ENSZ tagállamai december közepén Genfben tárgyalnak arról, hogy kell-e szabályozni az autonóm fegyverrendszereket, de az előzetes megbeszélések alapján a szigorú szabályozás nem tűnik valószínűnek.

Az 1980-as, Mértéktelen sérülést okozónak vagy megkülönböztetés nélkül hatónak tekinthető egyes hagyományos fegyverek alkalmazásának betiltásáról, illetőleg korlátozásáról szóló egyezmény hatodik felülvizsgálati konferenciájának kezdete előtt tartott megbeszéléseken az Egyesült Államok képviselője Josh Dorosin elmondta, hogy országa számára csak egy nem kötelező érvényű megatartási kódex lenne elfogadható, írja a The Guardian. Az amerikaiak álláspontja nem váratlan, hiszen februárban az amerikai kongresszus szakbizottsága is amellett foglalt állást, hogy meg kell vizsgálni a lehetőségét az ilyen fegyverek használatának, amelyek szerintük adott esetben csökkenthetik az ártatlan áldozatok számát. Az autonóm fegyverrendszerek betiltását nem csak az USA, de más katonai nagyhatalmak, így Kína, Oroszország és India is ellenzi.

Az amerikai kongresszus bizottsága szerint nem kéne betiltani a gyilkosságra felhatalmazott autonóm fegyvereket Az amerikai kongresszusnak arra kellett választ adnia, hogy az USA hadserege képes legyen-e autonóm gyilkos robotokat kifejleszteni, melyek akár halálos erőt is használhatnak az emberek ellen, vagy sem.

A december 13-án kezdődő találkozó előtt a Human Rights Watch emberi jogvédő szervezet egy 23 oldalas dokumentumot tett közzé, amelyben részletesen kifejtik, miért kellene az országoknak szigorúan szabályoznia az ilyen fegyverek használatát. "Egy ilyen szerződésnek ki kell terjednie az olyan fegyverrendszerekre, amelyek a célpontokat nem emberi, hanem szenzoros adatok alapján választják ki és támadják meg. A szerződés legtöbb támogatója az olyan fegyverrendszerek betiltására szólított fel, amelyek természetüknél fogva érdemi emberi ellenőrzés nélkül választják ki és támadják meg a célpontokat, például olyan komplex rendszerek, amelyek gépi tanuló algoritmusokat használnak, így kiszámíthatatlan vagy megmagyarázhatatlan hatást fejtenek ki" - írja a szervezet erről kiadott közleménye, amely szerint a jelenlegi nemzetközi humanitárius jog nem alkalmas arra, hogy az autonóm fegyverrendszerekből fakadó problémákat szabályozza.

Az önműködő halálos fegyverek betiltását az Egyesült Nemzetek Szervezetének legtöbb tagországa támogatja, és korábban a tiltás mellett foglalt állás az ENSZ főtitkára, António Guterres is. A katonai nagyhatalmak ellenkezése miatt viszont egyelőre az is kérdéses, hogy egyáltalán elindulhat-e az a folyamat, amelynek során kidolgozzák az erre vonatkozó etikai kódexet, noha a kérdés rendezése egyre sürgetőbbnek tűnik: Törökország és Kína már ma is gyárt és exportál olyan drónokat, amelyek emberi felügyelet nélkül képesek kiválasztani és megtámadni a célpontjaikat, de ezen túlmenően is számos olyan fejlesztésről lehet tudni, amelyek célja önműködő fegyverek létrehozása.

(Borítókép: Az észt Milrem Robotics THeMIS nevű önműködő fegyverrendszere egy 2018-as bemutatón, Fotó: Christophe Morin/IP3/Getty Images)

A robottankok már itt vannak, de önállóan még nem gyilkolhatnak Az észt Milrem Robotics a napokban mutatta be a Type X nevű harckocsiját, ami új szintet képvisel az ember nélküli fegyverek sorában.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.