Akár hétméteres zuhanástól is megvéd a testen hordható légzsák

2022 / 09 / 16 / Bobák Áron
Akár hétméteres zuhanástól is megvéd a testen hordható légzsák
Autókban már régóta alapfelszereltségnek számít, de egy koreai cégnek köszönhetően hamarosan számtalan más, balesetveszélyes helyzetben is hasznát vehetjük a pillanatok alatt felfúvódó légzsákoknak, amelyek időseknek, motorosoknak és ipari munkásoknak is hatékony védelmet nyújthatnak.

A Safeware jelentősen továbbgondolta a technológiában rejlő lehetőségeket, hiszen amíg az autókban a légzsák magában a járműben van elhelyezve, addig a koreai gyártó olyan hordható légzsákokat fejleszt, amelyek közvetlenül a viselőjük testén felfújódva védenek meg az esésektől és egyéb külső hatásoktól. A Safeware a legújabb termékét a januári CES-en mutatta be, a szeptemberben megrendezett IFA kiállításon pedig már arról számoltak be, hogy a kifejezetten idősek és mozgáskorlátozott személyek számára kifejlesztett légzsák hamarosan forgalomba is kerül - igaz, egyelőre csak Dél-Koreában.

A Safeware W1 első ránézésre nagyjából olyan, mint egy hosszúkás övtáska, ami a felhasználó derekát öleli körbe, ám amint a szenzoraival esést érzékel, villámgyorsan, a gyártó állítása szerint mindössze 0,2 másodperc alatt képes felfújni három nagyobb párnát, amelyek földet éréskor megvédik a viselőt a csípőt ért ütéstől. A légzsákhoz kapcsolódó mobilalkalmazás ezután automatikusan üzenetet küld a megadott kapcsolattartó személynek a baleset helyéről és körülményeiről.

A W1 tulajdonképpen a 2020 végén bemutatott C-sorozatú légzsák leegyszerűsített változata, amelyet kifejezetten az ipari környezetben dolgozók védelmére fejlesztettek ki. Ez a W1-hez hasonlóan szintén szenzorok segítségével érzékeli, ha a viselője zuhanni kezd, ám a felsőtesten hordható, mellényszerű légzsák nem csak a csípőt, de a nyakat, a gerincet és az egész felsőtestet védi. A Safeware képviselője a helyszínen elmondta, hogy a légzsák egyméteres magasságtól képes védelmet nyújtani, és az esetek 75%-ban még egy hétméteres zuhanástól is hatékonyan védi meg a viselőjét. A Safeware a honlapján kiemeli, hogy statisztikák szerint évente mintegy 2,3 millió ipari baleset történik világszerte, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országai közül pedig Koreában a legmagasabb az ilyen jellegű balesetekből származó halálozások száma, amelyek nagy részét zuhanás okozza.

A gyártó szerint a légzsák összességében 55,4%-kal csökkenti a becsapódás erejét, az általuk kifejlesztett technológiának köszönhetően pedig közvetlenül a földet érés előtt a levegő egy részét kiereszti, ezzel megakadályozva, hogy a becsapódáskor maga a légzsák okozzon súlyosabb sérülést a viselőjének. A Safeware azt is hangsúlyozta, hogy az általuk fejlesztett algoritmus nagy pontossággal képes megkülönböztetni az esést a többi mozgásformától, így garantált, hogy a légzsák valóban csak akkor aktiválódik, amikor baj van. Ahogy az idősek számára kifejlesztett eszköz, úgy a C1.5 és C3 is képes automatikus riasztást küldeni a mentőknek, így a balesetet szenvedett személy a lehető leggyorsabban szakszerű ellátásban részesülhet.

A Safeware harmadik, már szintén piacon levő terméke M2 névre hallgat, és kifejezetten a motorosok számára fejlesztették ki. A sima mellényre emlékeztető védőruha a másik kettőtől eltérően nem szenzorok segítségével érzékeli az esést, hanem mechanikusan aktiválódik, amennyiben a motoros (és ezzel együtt a mellény) eltávolodik a motortól. A tizedmásodpercek alatt felfúvódó légzsák ennek köszönhetően bármilyen esés során hatékonyan védi meg a motoros felsőtestét, a gyártó állítása szerint magasabb fokú védelmet nyújtva, mint az elterjedt biztonsági ruházatok. Az M2 egyelőre szintén csak Dél-Koreában kapható 400 dollárért, vagyis nagyjából 162 ezer forintért, de az, hogy a Safeware-nek megérte a berlini kiállításra is elhozni a termékeit, arra utal, hogy hamarosan Európában is megkezdhetik a légzsákok forgalmazását.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

A világ legnagyobb OLED tévéje, gombnyomásra hajló monitor és a jövő kijelzőtechnológiája is ott volt Berlinben A Samsung az idén bemutatott OLED tévéje mellett immár a kijelzőtechnológia következő lépcsőfokát képviselő MicroLED-es tévéből is hozott akkora méretűt, amit el tudnánk képzelni egy nappaliban is, míg az LG a hajlítható kijelzős Flex-szel és a világ legnagyobb OLED tévéjével tartott technológiai erődemonstrációt a berlini IFA kiállításon.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.