Algával kevert folyékony fémből készült áramköröket tartalmazhatnak a jövő ruhái

2022 / 04 / 13 / Palotai Nándor
Algával kevert folyékony fémből készült áramköröket tartalmazhatnak a jövő ruhái
A frissen fejlesztett, újrahasznosítható anyagból már sikerrel nyomtattak nyomásérzékelőket, de egy kisebb áramkört is.

A testünk funkcióit monitorozó okosórák már manapság is nagy népszerűségnek örvendenek, azonban ruhába integrált megoldásokkal még nemigen találkozni. Az amerikai kémikusokat tömörítő American Chemical Society oldalán megjelent publikáció alapján azonban kutatók egy csapatának sikerült előállítania egy olyan anyagot, amivel egyszerűen, olcsón és újrahasznosítható módon lehet ruhákra gyűrődésálló, rugalmas áramköröket nyomtatni – szúrta ki a Tech Xplore online magazin.

A gallium-alapú folyékony fémek megfelelő tulajdonságokkal rendelkeznek ahhoz, hogy hajlékony áramkörök ígéretes alapanyagai legyenek, azonban alapállapotukban nem tapadnak jól a szövetekhez, illetve a magas felületi feszültségük okán inkább a gömb formát veszik fel. Yong He és kutatótársai azonban egy olyan, elektromosságot vezető tintát állított elő, melyet közvetlenül 3D-nyomtatókba töltve bármilyen tetszőleges mintában fel lehet vinni szövetre, akár egy kapcsolási rajz alapján áramkör formájában is.

A szövetekre 3D nyomtatással felvihető különleges tinta előállításához a kutatók a folyékony fémet egy algából kinyert polimerrel, az algináttal keverték össze. A keveréket később hagyták leülepedni, majd megszűrték a felesleges víztől. Az így kapott sűrű anyag önmagában még nem alkalmas az áramkörök kinyomtatására, azonban egy külön erre a célra készült fúvókán keresztülpréselve az anyagban lévő hidrogénkötések felbomlanak, azonban amint a tinta eléri a szövet felületét, a hidrogénkötések újjáalakulnak, így a nyomtatott minta meg tudja tartani az alakját. Bár a tesztelésképpen nyomtatott minták kezdetben nem voltak vezetőképesek, a kutatók nyújtással, préssel vagy fagyasztással „aktiválták őket”, azaz megtörték a megszáradt alginát-struktúrákat, ezzel pedig sikeresen összekapcsolták egymással a fém mikrocseppeket.

A csapat az új tintát többféle felületre is rányomtatta, köztük papírra, poliészterből készült szövetekre, nem szőtt anyagokra és akril alapú anyagokra is. Az újfajta tinta kiváló elektromos vezetőnek bizonyult, illetve használható nyomásérzékelésre is, ezen felül pedig ha a két végébe feszültséget vezetünk, a minta képes felmelegedni is, ezzel pedig akár ruhába helyezett fűtőszálként is funkcionálhat.

A kutatók többféle alkalmazási körben is tesztelték a különleges tintát. Egy pólóra például egy olyan áramkört nyomtattak, amely a közelben elhelyezett okostelefont egy webhely megnyitására utasította. Az anyagból nyomtattak érzékelőket is, ezek a könyök- vagy térdízület mozgását figyelték. Ezen felül a tudósok a fűtőszálként való alkalmazást is tesztelték: egy kis akkumulátorral működő áramkör kevesebb mint egy perc alatt csaknem 50°C-ig melegítette a nyomtatott mintát. Az új anyag egy további nagy előnye, hogy könnyen újrahasznosítható: a szövetet csak gyenge nátrium-hidroxid-oldatba kell áztatni, és ezzel könnyedén ki lehet nyerni a szövetből a lágy áramkört alkotó fémeket.

(Fotó: Getty Images)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.