Amerikai robotkutyát használnak a francia metróhálózat karbantartásához

2023 / 04 / 02 / Bodnár Barna
Amerikai robotkutyát használnak a francia metróhálózat karbantartásához
Az RATP egy francia állami tulajdonú tömegközlekedési vállalat, amelynek évente több ezer építkezést, felújítást kell végeznie, így a cég a robotikához fordult a nehezen elérhető és veszélyes földalatti területek biztonságos vizsgálata érdekében. A Boston Dynamics által fejlesztett Spot nevű robot mára a párizsi metróhálózat karbantartási és javítási munkálatainak szerves részévé vált.

A párizsi metróhálózat 1900-ban épült, ezzel Európa egyik legrégebbi és legnagyobbja 308 állomással és összesen 220 kilométer hosszú sínpályával, amelyet naponta mintegy 16 millió ember vesz igénybe. A hálózatban földalatti galériák, alagutak, hidak és viaduktok találhatóak, mindegyik tele van több ezer ellenőrző ponttal, amik rendszeres karbantartást és felülvizsgálatot igényelnek. Ezen feladatok ellátása során nem ritkák a munkásokat érő balesetek a vizsgálandó szerkezetek összetettsége és veszélyessége miatt. Az egyesült államokbeli, robotikában élenjáró Boston Dynamics által fejlesztett Spot "robotkutya" segítségével a mérnökök anélkül juthatnak hozzá a hálózattal kapcsolatos fontos adatokhoz, hogy az emberi személyzet veszélynek lenne kitéve.

A robotot a cég a Boston Dynamics-szel és a francia Intuitive Robots-szal együttműködve 360 fokos kamerával és infravörös érzékelővel szerelte fel, amely lehetővé teszi a pontos hő- és vizuális adatok rögzítését a sötét és veszélyes alagutak feltérképezése közben. A Spot emellett speciális antennákkal is rendelkezik, hogy a kommunikáció egy akár 450 méter hosszú alagútban is lehetséges legyen, ahol a WiFi jel túl gyenge lenne ehhez. Ezek a kiegészítők lehetővé teszik a robot távvezérlését, és azt, hogy a mérnkökök vizuális adatokat gyűjtsenek a metróhálózat szerkezetéről.

A francia tömegközlekedési vállalat száz olyan helyet határozott meg, amelyet a robot fog ellenőrizni 13 kilométernyi, nagyon rossz szellőzésű, zárt alagútszakaszon. A tervek szerint a Spot-ot önműködő lézerszkennelő modullal is felszerelik majd a földalatti infrastruktúrájukban végzett mérésekhez.

A Spot volt a Boston Dynamics első kereskedelmi robotja, amely áttörést jelentett a cég többcélú autonóm robot megalkotására irányuló kezdeményezési során, és úgy tűnik, a robotkutya hamarosan az egyik legnépszerűbb négylábú eszközzé válhat.  Manapság a Spot iránti érdeklődés egyre csak nő, a robotot számos iparágban tudják hasznosítani a közművektől és a gyártástól a földalatti műveleteken át egészen az űrkutatásig.

(Borítókép: Boston Dynamics)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Félnünk kell a mesterséges intelligenciától?
A mesterséges intelligencia rendszerekre alapozott gépek egyre több emberi munkakörben tudnak jól teljesíteni - vajon hogyan lehet szabályozni a rendszert, hogy ne egy disztópikus világba vezessen?
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.