Amikor egy szibériai kormányzó a jetivel pörgette fel a turizmust

2021 / 04 / 18 / Felkai Ádám
Amikor egy szibériai kormányzó a jetivel pörgette fel a turizmust
A szibériai Kemerovo városa nem csak egy síparadicsom, hanem a jeti-fanatikusok Mekkája.

A történet még az előző évtizedben kezdődött, amikor is a régióban többen találkoztak a legendás élőlénnyel, a jetivel. Sőt idővel nyomokat is találtak, például szőrszálakat, lábnyomokat, valamint több – állítólag a jeti által összehordott – farakást, de bizonyítékként készült pár fotó, sőt videófelvétel is. A jelenség úgy kinőtte magát, hogy Kemerovo idővel jeti konferenciát rendezett, sőt bevezettek egy saját ünnepet, a jeti napot, amit kereskedelmi szempontból bölcsen a síszezon első napjára időzítettek. Aman Tulejev, Kemerovo akkori kormányzója még egymillió rubelt is felajánlott annak, aki cáfolhatatlan bizonyítékot szolgáltat a jeti létezésére.

A jeti hisztéria idővel addig fokozódott, hogy a híre eljutott tekintélyes nyugati lapokig, sőt még a hazai sajtó is megemlékezett róla. Igaz, többen már akkor felvették, hogy valószínűleg csak a helyi turizmust felpörgető akcióról van szó, hiszen a jeti valószínűleg a második legnépszerűbb kriptid (szóbeszédben létező élőlény, melyre azért akadnak ilyen-olyan bizonyítékok) a Loch Ness-i szörny után. A jeti az elképzelések szerint egyébként talán egy nagyobb főemlős: emberszabású majom vagy előemberszerűség, mások szerint medve lehet. A jeti szó a tibeti yeh-teh-ből származik, ám azon a nyelven kicsi, emberszerű állatot jelent.

A múlt héten mindenesetre keserű nap köszöntött a jeti-rajongókra, mivel egy váratlan fordulattal az előbb említett Aman Tulejev, aki 1997 és 2018 közt volt a város polgármestere, bevallotta, hogy a jeti kultusz zöme legalábbis az ő műve. Tulejev egyébként Vlagyimir Putyin egyik leghosszabb ideig szolgáló helyi vezetője volt, és 2018-ban mondott le amiatt, mert a kemerovói Zimnyaja Visnya üzletközpontban kitört tűzvészben 64 ember, köztük 41 gyerek vesztette életét.

A most 76 éves egykori kormányzó az Instagram-oldalán leplezte önmagát: bevallása szerint miután elkezdett csökkenni az érdeklődés a mitikus lény iránt, ő volt aki ennek lángját ismételten felszította a maga mesterséges eszközeivel. Ennek része volt az említett nyomok, így például a szőrök elhelyezése, melyek genetikai elemzése azóta elkészült, és kiderült, hogy nem jetitől, hanem nagyon is valóságos állatoktól származnak: lótól, mosómedvétől és medvétől. Ennél is mókásabb volt, amikor Tulejev arra utasította egyik bizalmasát, hogy keressen egy magasabb állami hivatalnokot, akinek az lesz a feladata, hogy egy szőrös kabátban rohangáljon időnként fel és alá, ordítson rá a turistákra, de aztán szaladjon el, nehogy el tudják kapni. Mindennek célja természetesen valóban a turizmus felhízlalása volt, az akkori évi egymillió látogatónál többet szerettek volna, és az elképzeléseik szerint a régiót a jeti hazájaként emlegették volna mindenhol. Az Instagram képen egyébként Tulejev áll középen, a másik férfi pedig Vlagyimir Makuta, Tulejev bizalmasa a jeti-ügyben, a harmadik alak pedig maga a híres "hegyiember".

A fentiek ellenére Tulejev elképzelhetőnek tartja a jeti létezését, járt az Azaszkaja-barlangban is, ahol ez a lény állítólag él, és bár ő maga nem találta nyomát a jetinek, hozzátette, hogy nem mert lehatolni az igazán mélyebb részekre.

A bejegyzésre érkezett üzenetek többségéből egyébként nem tükröződik a csalódottság, hanem a kommentelők nagy része a háláját és szeretét fejezte ki az egykori kormányzó iránt.

(Kép: PxHere/Robert Couse-Baker)

További cikkek a témában:

Kihalt gyapjas orrszarvú maradványait találták meg Szibériában A pleisztocénben élt gyapjas orrszarvú maradványai jó állapotban kerültek elő. A klímaváltozás az oka, hogy egyre több hasonló leletet találni.

Meglepő, de valóban új elmélet a Tunguszka-esemény magyarázatára 1908. június 30-a reggel hét óra után valamivel, egy ember ül a szibériai Vanavara postahivatalának tornácán. Nem valószínű, hogy gondolna bármi ilyesmire, de néhány pillanat múlva, hirtelen kirepül majd a székéből, és a hőség olyan hatalmasra nő, mintha kigyulladt volna a ruha, amit visel.

Egy igazán szomorú történet az utolsó mamutokról a földön A Jurassic-franchise születése óta, de lehet, hogy Dolly bárány születése óta szűnni nem akaró reményt táplál miden igazi gyerek - legyen felnőtt, vagy kisiskolás - hogy kedvenc kihalt állatai egyszer új életre kelhetnek. Vagy ha ez egyelőre nem is lehetséges, legalább tudjunk meg minél többet arról, hogyan éltek egykor.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.