Amikor egy szibériai kormányzó a jetivel pörgette fel a turizmust

2021 / 04 / 18 / Felkai Ádám
Amikor egy szibériai kormányzó a jetivel pörgette fel a turizmust
A szibériai Kemerovo városa nem csak egy síparadicsom, hanem a jeti-fanatikusok Mekkája.

A történet még az előző évtizedben kezdődött, amikor is a régióban többen találkoztak a legendás élőlénnyel, a jetivel. Sőt idővel nyomokat is találtak, például szőrszálakat, lábnyomokat, valamint több – állítólag a jeti által összehordott – farakást, de bizonyítékként készült pár fotó, sőt videófelvétel is. A jelenség úgy kinőtte magát, hogy Kemerovo idővel jeti konferenciát rendezett, sőt bevezettek egy saját ünnepet, a jeti napot, amit kereskedelmi szempontból bölcsen a síszezon első napjára időzítettek. Aman Tulejev, Kemerovo akkori kormányzója még egymillió rubelt is felajánlott annak, aki cáfolhatatlan bizonyítékot szolgáltat a jeti létezésére.

A jeti hisztéria idővel addig fokozódott, hogy a híre eljutott tekintélyes nyugati lapokig, sőt még a hazai sajtó is megemlékezett róla. Igaz, többen már akkor felvették, hogy valószínűleg csak a helyi turizmust felpörgető akcióról van szó, hiszen a jeti valószínűleg a második legnépszerűbb kriptid (szóbeszédben létező élőlény, melyre azért akadnak ilyen-olyan bizonyítékok) a Loch Ness-i szörny után. A jeti az elképzelések szerint egyébként talán egy nagyobb főemlős: emberszabású majom vagy előemberszerűség, mások szerint medve lehet. A jeti szó a tibeti yeh-teh-ből származik, ám azon a nyelven kicsi, emberszerű állatot jelent.

A múlt héten mindenesetre keserű nap köszöntött a jeti-rajongókra, mivel egy váratlan fordulattal az előbb említett Aman Tulejev, aki 1997 és 2018 közt volt a város polgármestere, bevallotta, hogy a jeti kultusz zöme legalábbis az ő műve. Tulejev egyébként Vlagyimir Putyin egyik leghosszabb ideig szolgáló helyi vezetője volt, és 2018-ban mondott le amiatt, mert a kemerovói Zimnyaja Visnya üzletközpontban kitört tűzvészben 64 ember, köztük 41 gyerek vesztette életét.

A most 76 éves egykori kormányzó az Instagram-oldalán leplezte önmagát: bevallása szerint miután elkezdett csökkenni az érdeklődés a mitikus lény iránt, ő volt aki ennek lángját ismételten felszította a maga mesterséges eszközeivel. Ennek része volt az említett nyomok, így például a szőrök elhelyezése, melyek genetikai elemzése azóta elkészült, és kiderült, hogy nem jetitől, hanem nagyon is valóságos állatoktól származnak: lótól, mosómedvétől és medvétől. Ennél is mókásabb volt, amikor Tulejev arra utasította egyik bizalmasát, hogy keressen egy magasabb állami hivatalnokot, akinek az lesz a feladata, hogy egy szőrös kabátban rohangáljon időnként fel és alá, ordítson rá a turistákra, de aztán szaladjon el, nehogy el tudják kapni. Mindennek célja természetesen valóban a turizmus felhízlalása volt, az akkori évi egymillió látogatónál többet szerettek volna, és az elképzeléseik szerint a régiót a jeti hazájaként emlegették volna mindenhol. Az Instagram képen egyébként Tulejev áll középen, a másik férfi pedig Vlagyimir Makuta, Tulejev bizalmasa a jeti-ügyben, a harmadik alak pedig maga a híres "hegyiember".

A fentiek ellenére Tulejev elképzelhetőnek tartja a jeti létezését, járt az Azaszkaja-barlangban is, ahol ez a lény állítólag él, és bár ő maga nem találta nyomát a jetinek, hozzátette, hogy nem mert lehatolni az igazán mélyebb részekre.

A bejegyzésre érkezett üzenetek többségéből egyébként nem tükröződik a csalódottság, hanem a kommentelők nagy része a háláját és szeretét fejezte ki az egykori kormányzó iránt.

(Kép: PxHere/Robert Couse-Baker)

További cikkek a témában:

Kihalt gyapjas orrszarvú maradványait találták meg Szibériában A pleisztocénben élt gyapjas orrszarvú maradványai jó állapotban kerültek elő. A klímaváltozás az oka, hogy egyre több hasonló leletet találni.

Meglepő, de valóban új elmélet a Tunguszka-esemény magyarázatára 1908. június 30-a reggel hét óra után valamivel, egy ember ül a szibériai Vanavara postahivatalának tornácán. Nem valószínű, hogy gondolna bármi ilyesmire, de néhány pillanat múlva, hirtelen kirepül majd a székéből, és a hőség olyan hatalmasra nő, mintha kigyulladt volna a ruha, amit visel.

Egy igazán szomorú történet az utolsó mamutokról a földön A Jurassic-franchise születése óta, de lehet, hogy Dolly bárány születése óta szűnni nem akaró reményt táplál miden igazi gyerek - legyen felnőtt, vagy kisiskolás - hogy kedvenc kihalt állatai egyszer új életre kelhetnek. Vagy ha ez egyelőre nem is lehetséges, legalább tudjunk meg minél többet arról, hogyan éltek egykor.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Igazi fahorror: a banyánfa a hinduk szent fája, ám amellett, hogy képes a helyváltoztatásra, egyéb fákat is elfogyaszt, ha úgy adódik.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.