Áramszünet? Nem baj, majd jön a Toyota és a Honda busza, és hoz magával villanyt!

2020 / 09 / 03 / Rácz Tamás
Áramszünet? Nem baj, majd jön a Toyota és a Honda busza, és hoz magával villanyt!
A két autóipari cég közösen fejlesztett ki egy igazán XXI. századi, CO2-emisszió-mentes mobil vészgenerátort.

Autóipari összefogással innovatív mobil áramellátó rendszer készült Japánban áramszünetek esetére. A Honda és a Toyota Moving e nevű mozgó energiaközpontja a Toyota üzemanyagcellás utasszállító buszának különlegesen átalakított változata.

Japán négy tektonikai lemez találkozási pontjánál fekszik, ezért a szigetország alatt gyakorlatilag folyamatosan mozog a talaj: egyes források szerint évente akár kétezer apró rengés is észlelhető. Nem csoda, hogy a japán társadalom igyekszik a lehető legalaposabban felkészülni a földrengésekre és azok következményeire. A japán történelem legsúlyosabb, a Richter-skála szerinti 9,0-es erősségű földrengésére 2011-ben került sor: ennek következtében mintegy 4,4 millió háztartás maradt áram nélkül.


Hidrogénbusz konnektorokkal és kis H2-generátorokkal a Toyotától és a Hondától. A busz 454 kWh-nyi elektromos energiát képes eljuttatni a krízis helyszínére

Nem kis részben ennek a katasztrófának a hatására kezdtek el a japán autógyártók azon gondolkodni, hogy a modern, villamosított járműveket hogyan lehetne vészhelyzeti áramforrásként hasznosítani. Jó példája ennek a Japánban elsőként típusbizonyítványt nyert hidrogén üzemanyagcellás busz, a 2018-ban üzembe állított Toyota Sora, amely egy speciális kiegészítő berendezés segítségével nagykapacitású (235 kWh), nagy csúcsteljesítményű (9 kW) mobil áramfejlesztőként funkcionálhat.

Ennek a kétszeresére, 454 kWh kapacitásra és akár 18 kW teljesítményre képes a most bemutatott Moving e rendszer. A Toyota mérnökei megkettőzték a Sora busz hidrogéntartályainak kapacitását, a generátorok specialistája, a Honda pedig hordozható energia-átalakítókkal, akkumulátorokkal és töltőberendezésekkel szerelték fel a buszt. Így egy vészhelyzetben a kivonuló busz egyszerre akár több tucat háztartást, emellett töltési lehetőség híján lemerült elektromos járműveket láthat el megbízhatóan és tartósan elektromos árammal. Kiegészítő szolgáltatásként a busz fedélzetén pihenőhelyeket is kialakítottak, amelyet szükség esetén a kezelőszemélyzet tagjai mellett a mentést és katasztrófa-elhárítást végző szakemberek, illetve a katasztrófa sújtotta területen élők is igénybe vehetnek.


A Toyota buszából és a Honda hordozható áramforrásaiból áll össze a Moving e nevű rendszer

A fenntartható, zéró emissziós, zöldhidrogén-alapú gazdaságra történő átállás jegyében a fejlesztők nem korlátoznák krízishelyzetekre a Moving e koncepció használatát. Elképzeléseik szerint azt a mindennapokban is jól lehetne alkalmazni fesztiválokon, közösségi rendezvényeken vagy bárhol, ahol hálózati ellátottság nélkül kell átmenetileg (vagy akár rendszeresen) elektromos energiát biztosítani a fogyasztóknak.

A Moving e projekt nyilvános tesztüzeme 2020 szeptemberében veszi kezdetét, a tapasztalatok alapján fogják pontosítani a rendszerrel szemben támasztott műszaki és felhasználói elvárásokat. A teszt során az üzemanyagcellás busz feltöltésére alkalmas hidrogén töltőállomások száz kilométeres körzetében üzemeltetik majd a rendszert. Ezt annál is könnyebben megtehetik, mert Japánban vannak ilyen hidrogéntöltő pontok, sőt: folyamatosan nő a számuk. A japán kormányzat 2026-ra mintegy 320 hidrogén töltőpont létrehozását tűzte ki céljául, a gazdasági szereplők által üzleti alapon kiépítendő töltőállomásokon felül.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.